Αν έψαχνες να βρεις εκείνα που ‘ναι ικανά να σε ταράξουν, ποια θα ήταν αυτά; Πιθανόν να ήταν εκείνο το πάθος που κρύβεται σ’ ένα φιλί, δίνοντας όλη τη γλύκα του, κι η αγάπη που έρχεται στο ίδιο φιλί, προκειμένου να το εξαγνίσει.
Για να φτάσεις να πεις ένα παθιασμένο «σ’ αγαπάω», που δεν έχει λογική. Κι ένας αφέντης γεμάτος πόθο που κυβερνά την καρδιά και κάνει το πνεύμα να υπακούει. Γιατί ο έρωτας δεν έχει σεμνότητα και το πάθος είναι τρανό κι αδιάντροπο.
Κι ήρθε η στιγμή, όπου ο Victor Hugo ρώτησε τη σύζυγό του, Adele, αν γνωρίζει πως η λέξη «πάθος» σημαίνει να υποφέρεις. Την ρώτησε αν πιστεύει πως υποφέρουν έστω και λίγο οι κοινοί άντρες σ’ εκείνες τις ερωτικές περιπέτειες, τις τόσο θυελλώδεις φαινομενικά μα τόσο σαχλές στο βάθος. Για να καταλήξει πως η αθάνατη αγάπη είναι αιώνια, γιατί το ον που την βιώνει είναι αθάνατο. Γιατί αν κάτσεις να το σκεφτείς καλά, η ψυχή μας είναι αυτή που αγαπάει κι όχι το κορμί. Ασχέτως αν, στην αρχή, το πάθος κρύβει το λάθος.
Κι εμείς, με τη σειρά μας, ρωτήσαμε εσάς στο poll της προηγούμενης εβδομάδας. Τελικά, το πάθος σε μία σχέση έχει αρχή, μέση και τέλος; Έχει διάρκεια; Έχει καλή επιρροή; Κι αν δεν ισχύει τίποτε απ’ όλα αυτά, θέλει τρόπο ή κόπο;
Στην τέταρτη θέση, και με ποσοστό 8,75%, ψηφίσατε πως το πάθος σε μία σχέση κρατάει λίγο. Κι η αλήθεια είναι ότι θα σας βρει σύμφωνους κι η επιστήμη. Γιατί το πάθος δημιουργεί μία ψευδαίσθηση. Καταργεί την ορθολογική πλευρά στον βωμό της ερωτικής χημείας. Κι όταν ο οργανισμός αρχίζει να εξαντλείται και να επεξεργάζεται τις πληροφορίες που αφορούν τον ερωτικό σύντροφο, έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Κι ο μαγικός, γεμάτο ερωτικό πάθος, μύθος εξαφανίζεται. Είναι ο έρωτάς του πάθος και γι’ αυτό σβήνει σχετικά γρήγορα.
Στην τρίτη θέση, και με ποσοστό 8,99%, οριακά διαφοροποιημένη απ’ την τέταρτη, δηλώσατε πως το πάθος οδηγεί σε λάθος αποφάσεις. Και δεν έχετε άδικο. Γιατί όλα τα «άπρεπα» και «καθωσπρέπει», όταν παθιάζονται, δεν υπολογίζουν ούτε την ψυχή αλλά ούτε και το κορμί. Κι αν φτερά ξαφνικά φυτρώνουν στην πλάτη, είναι γιατί δεν μπορεί να γίνει κατανοητό αν αυτό που έχεις είναι αληθινό ή απλώς ένας οργασμός μακριά από αναπάντητα ερωτήματα. Μακριά από σωστές αποφάσεις.
Στη δεύτερη θέση, και με ποσοστό 14,7%, υποστηρίζετε ότι το πάθος σε μία σχέση δουλεύεται. Αν θεωρήσεις ότι το πάθος είναι μία φλόγα η οποία κινητοποιεί τις περισσότερες ερωτικές ορμόνες σου, έχεις απόλυτο δίκιο. Υπάρχει, όμως, μία λεπτή γραμμή η οποία προκαλεί αναταράξεις σ’ αυτήν την ισορροπία σου. Είναι εκείνες οι αναταράξεις που δηλώνουν αγάπη. Κι αν μία καλή και συνεχόμενη ερωτική επαφή χαρακτηρίζει τη σχέση σου, με τον ίδιο βαθμό επικοινωνίας, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε είσαι σε καλό δρόμο.
Για να φτάσουμε κάπου εδώ στην πρώτη θέση και με ποσοστό 67,63%. Με την πλειοψηφία να κλειδώνει πως το πάθος σε μία σχέση υπάρχει εξαρχής ή καθόλου. Αλήθεια όμως, πότε μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν έχουμε αυξημένες ορεξούλες ή πεταλούδες στο στομάχι; Κι αν μία βραδιά οδηγήσει σε καλό σεξ, είναι απαραίτητο ότι θ’ ακολουθήσουν κι οι επόμενες έτσι; Η αλήθεια είναι ότι η δημιουργία του πάθους –γι’ αυτό και σωστά απαντήσατε– είναι η χημεία των ορμονών. Αν λειτουργήσει σωστά αυτή η διαδικασία, αρχίζει να λειτουργεί σωστά κι η διαδικασία του δεσμού. Επομένως, ή υπάρχει εξαρχής ή καθόλου. Το θέμα είναι να μπορέσεις να ξεχωρίσεις το πραγματικό απ’ το φανταστικό.
Το μόνο αμάρτημα σ’ όλη αυτήν την περίπτωση, που μπορεί να διαγράψει το πάθος, είναι στο τέλος του να μην μπορέσει να σου προσφέρει εκείνη τη χαρά που κρύβεις βαθιά μέσα σου. Όσο για τα υπόλοιπα; Αρκεί ν’ αφεθείς και ν’ απολαύσεις τη μαγεία που κρύβουν μέσα τους. Γιατί το πάθος μαζί με τον έρωτα είναι απ’ τα πιο μαγικά πράγματα που μπορεί να σου συμβούν.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη