Ο κόσμος μας είναι χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα. Στο ένα υπάγονται οι άνθρωποι που θέλουν να τον αλλάξουν και στο άλλο υπάγονται οι άνθρωποι που θέλουν πρώτα να αλλάξουν το δικό τους μικρόκοσμο και μετά ίσως να επεκταθούν και στη μεγαλειώδη αλλαγή του κόσμου ολόκληρου. Κονταροχτυπιούνται αυτά τα δύο στρατόπεδα στο σημερινό poll, με τους πρώτους να βρίσκονται στο 52% και τους δεύτερους στο 48%.
Οι πρώτοι, ως πιο ονειροπόλοι, βρίσκετε δέλεαρ και υπόσχεση στη φράση «Εγώ μια μέρα θα αλλάξω τον κόσμο!». Άντε παιδάκια μου σας το εύχομαι. Αλλάχτε τον, κάντε τον πιο φιλικό, πιο αγαπησιάρικο. Να σας πω όμως ότι από μεγάλες απαιτήσεις έρχονται ακόμη μεγαλύτερες απογοητεύσεις. Δεν αποθαρρύνω κανέναν, μια δήλωση κάνω μόνο.
Ο στόχος της αλλαγής, είτε του κόσμου γενικά είτε του κόσμου σας ειδικά, απαιτεί πείσμα, υπομονή, επιμονή. Θέλει πίεση ο κόσμος για να αλλάξει. Δεν είναι κάνας τυχαίος, δεν του αρέσουν οι προχειροδουλειές.
Και για να σας θυμίσω, ούτε εσείς είστε τίποτα τυχαίοι. Έχετε έρθει για ένα λόγο σε τούτη τη γη. Έχετε έρθει για να αλλάξετε τα δεδομένα. Γι’ αυτό λοιπόν αν είστε αποφασισμένοι να κάνετε τα πάντα για να μπει το σχέδιό σας σε εφαρμογή, αφήστε κάτω τους άσπρους γάτους σας που τόσα χρόνια χαϊδεύατε με λατρεία και στρωθείτε στη δουλειά.
Βέβαια για του λόγου το αληθές, το σημερινό το poll δεν κυκλοφορεί με τίτλο «10 + 1 τρόποι για να αλλάξεις τον κόσμο». Αυτά τα πράγματα δεν έρχονται με οδηγίες. Γιατί τις περισσότερες φορές όσο και να θέλουμε να πετύχουμε ένα στόχο, μας είναι αδύνατο έστω και να τον πλησιάσουμε. Γιατί καλώς ή κακώς η θέληση απέχει πολύ από την πραγματοποίηση. Δυσάρεστο; Ναι. Αποθαρρυντικό; Ακόμη περισσότερο.
Όμως τι νόημα θα είχε αν όλα έρχονταν αβίαστα, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια; Καμία ικανοποίηση δε θα υπήρχε, κανένα ηθικό δε θα αποκαλούνταν ακμαιότατο. Και εδώ έρχομαι να δώσω ένα παράδειγμα.
Ο πρώτος υπολογιστής που φτιάχτηκε είχε το μέγεθος δωματίου. Με δουλειά, ανοιχτά μυαλά και ορίζοντες αυτό το τεράστιο μηχάνημα έφτασε να έχει ένα μέγεθος ικανό να χωρέσει σε μια τσάντα. Σκεφτείτε μόνο τη χαρά που θα έπαιρνε ο πρωτεργάτης του «υπολογιστή δωματίου», αν ήξερε ότι η εφεύρεσή του βοηθάει εκατομμύρια κόσμο καθημερινά. Αν ήξερε ότι η δικιά του η ιδέα κατάφερε τελικά όχι μόνο να αλλάξει τον κόσμο, αλλά να τον φέρει και πιο κοντά.
Ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το μέλλον. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις για την καλυτέρευσή του. Και δε μιλάω αποκλειστικά για τεχνολογικές εφευρέσεις. Μιλάω για ιδέες. Ιδέες φρέσκες, ζωντανές που φωνάζουν «αλλαγή».
Για το δεύτερο σκέλος του poll, για εσάς που θέλετε να αλλάξετε αυτό το μέρος του κόσμου που αποκαλείται μικρόκοσμος, έχω να πω ένα πράγμα, κάτι που διάβασα πριν χρόνια και μου έμεινε. «Άσε τη ζωή που κάνεις και ψάξε τη ζωή που χάνεις».
Κανείς δεν ευτύχησε περιμένοντας να του φέρουν την αλλαγή στο πιάτο. Δε χωράνε αδράνειες και καθωσπρεπισμοί σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ζωής. Ο κόσμος σας αποτελείται από αυτόν το μικρόκοσμο που σας περιβάλλει. Η ζωή σας ολόκληρη είναι αυτός ο μικρόκοσμος. Σας πνίγει; Κολυμπήστε μέχρι εκεί που θα μπορέσετε να ανασάνετε με ευκολία. Μην στέκεστε εκεί, δεν είστε δέντρα. Είναι μικρά αλλά σημαντικά τα πράγματα που κάνουν το μικρόκοσμο του καθενός ξεχωριστό. Εκεί που η ευτυχία μπορεί να ξεχειλίσει από ‘κει μέσα.
Και ίσως κάποια μέρα, αφού θα έχετε τροποποιήσει το μικρόκοσμό σας όπως ακριβώς τον θέλατε πάντα, να κάνετε το βήμα, να αφήσετε το στρατόπεδο αυτών που ικανοποιούνται με τα λίγα και να κυνηγήσετε τα πολλά. Έχετε κι εσείς δικαίωμα να αλλάξετε τον κόσμο. Μη μένετε μόνο στην ασφάλεια του δικό σας μικρόκοσμου.
Όπως και να’ χει, όποιο στόχο κι αν βάλουμε, μικρό ή μεγάλο πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η πίστη στον εαυτό μας και στις δυνατότητές μας είναι το παν. Αρκεί να πιστέψουμε και θα δούμε τον κόσμο –και τον μικρόκοσμό μας– να αλλάζει.