Στο Poll της περασμένης εβδομάδας η ερώτηση ήταν πώς επιδρά πάνω σας η κακία του κόσμου και κληθήκατε να μας απαντήσετε αν είστε από εκείνους που οι κακίες σας κάνουν να κλείνεστε στο καβούκι σας ή από αυτούς που βρίσκεστε με τη δική σας suicide squad για να πείτε τον πόνο σας ή να καταστρώσετε σχέδιο εκδίκησης. Επιπλέον, θα μπορούσατε να είστε από αυτούς που παίρνουν την κακία του κόσμου και την καταπίνουν όπως ο Ποπάυ το σπανάκι και γίνονται πιο δυνατοί ή από αυτούς που νιώθουν πρωταγωνιστές σε κάποιο μιούζικαλ και τραγουδούν ανέμελοι γιατί ο κόσμος είναι υπέροχος! Η επιλογή ήταν δική σας και τα αποτελέσματα είναι τώρα διαθέσιμα.
Η τελευταία επιλογή, όπου είμαστε καλοπροαίρετοι άπαντες, συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους. Μόλις το 5,21% από εσάς δήλωσε πως είμαστε όλοι καλοί και να σας πω τη μαύρη μου αλήθεια, αν το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο, θα άρχιζα να ανησυχώ για την τύχη μου που έχω πέσει και σε κάνα δυο πικρόχολους παραπάνω. Όμως, πιστεύω πως αυτό που θέλατε να δηλώσετε είναι πως η ανθρώπινη φύση είναι διττή· και καλοί και κακοί, λοιπόν, όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες. Αυτό που μας δείξατε με την ψήφο σας πολύ όμορφα αντικατοπτρίζεται στην κινεζική φιλοσοφία από το Γιν-Γιανγκ όπου όλα απαρτίζονται από δυο αντίθετες φαινομενικά αλλά συμπληρωματικές δυνάμεις. Δεν υπάρχει καλό δίχως κακό και το αντίθετο.
Μια θέση πριν το τέλος συναντάμε με ποσοστό 19,77% εσάς που κλείνεστε στον εαυτό σας. Εδώ που τα λέμε, αν έχεις εισπράξει κακία ακόμα κι από ανθρώπους που θεωρούσες άξιους εμπιστοσύνης, το να κλειστείς στον εαυτό σου είναι αναπόφευκτο. Μπορεί να πληγωθήκατε στο παρελθόν, μπορεί να είδαν πολλά τα μάτια σας ή μπορεί να είστε φύσιν εσωστρεφείς, πάντως πλέον επιλέγετε να μην ανοίγεστε αλλά να διατηρείτε τις αποστάσεις σας. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκετε να μην πληγωθείτε εκ νέου από κάποιο κακεντρεχές σχόλιο ή μια υστερόβουλη πράξη μειώνοντας τις εξωγενείς επιδράσεις, συνεπώς και τον όποιο κίνδυνο. Επιπλέον, με το να μην εξωτερικεύετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας επιτυγχάνετε να μη δίνετε τροφή στους κακοήθεις.
Στη δεύτερη θέση με ποσοστό 31,82% βρίσκουμε εσάς που διατηρείτε την πίστη στην ανθρωπότητα μέσα απ’ τους δικούς σας ανθρώπους στους οποίους και στρέφεστε όταν εισπράττετε κακία. Αντί να σας κερδίσει η εσωστρέφεια, εσείς δε διστάζετε να έρθετε σε επαφή με εκείνους που αγαπάτε κι εμπιστεύεστε ώστε να μοιραστείτε το φορτίο σας, να εκφράσετε την άποψή σας και την όποια σας δυσαρέσκεια. Θα πείτε δυο κουβέντες, θα το βγάλετε από μέσα σας πλάι σε κάποιον που σας συμπονά και θα νιώσετε καλύτερα. Οι έμπιστοί σας φίλοι και συγγενείς είναι εκεί για να σας σταθούν κι αυτό σας βοηθά να «πάνε κάτω τα φαρμάκια».
Στην κορυφή τώρα και με ποσοστό 43,2%, εσείς που την κακία του κόσμου την εκλαμβάνετε ως μάθημα και σας κάνει πιο δυνατούς. Έχετε αποδεχτεί πως η κακία είναι μέρος της ζωής μας και πως δε γίνεται να την αποφεύγεις εφόρου ζωής, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τη χρησιμοποιήσεις υπέρ σου. Σίγουρα κάποια στιγμή υπήρξατε δέκτες κάποιας κακεντρέχειας, όμως αυτό δε σας κατέβαλε. Μάθατε από αυτό και το χρησιμοποιήσατε υπέρ σας. Δεν είναι ότι δεν πονέσατε με κάθε υστερόβουλη πράξη, μήτε ότι δε σας πόνεσαν τα πικρόχολα τα λόγια. Είναι που «ψηθήκατε». Την πατήσατε κι εσείς όπως όλοι, αλλά δεν το βάλατε κάτω. Γίνατε πιο προσεκτικοί, αρχίσατε να διαβάζετε πίσω απ’ τις λέξεις και πλέον ξέρετε καλά από πού και ποιον να φυλαχτείτε. Πήρατε την κακία και την κάνατε καύσιμο για να πάτε μπροστά, για να αφήσετε πίσω σας τοξικούς ανθρώπους που σκοπό έχουν να σας φθείρουν και μπράβο σας.
Η κακία του κόσμου είναι σαν το πεπρωμένο μας, δε γίνεται να την αποφύγεις. Είτε λόγω φθόνου, είτε λόγω τοξικότητας στο χαρακτήρα του τρίτου, κάποια στιγμή θα έρθεις αντιμέτωπος με αυτήν. Χωρίς να θέλω να το εξωραΐσω, ίσως και να είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης οπότε οδηγείσαι σ’ αυτό με μαθηματική ακρίβεια. Το πώς θα το διαχειριστείς, όμως, είναι ένα πολύ προσωπικό ζήτημα και δε χωράνε υποδείξεις. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι άλλωστε, πώς να έχουμε και τις ίδιες αντιδράσεις; Κάποιοι το παίρνουμε μέσα μας, άλλοι το εκφράζουμε στους πολύ δικούς μας και μερικοί αναπτύσσουμε το ταλέντο να «ψυχανεμίζουμε» άτομα και καταστάσεις. Ό,τι κι αν κάνουμε, ωστόσο, η κακία δεν πρέπει να διαιωνίζεται. Πρέπει να την αποβάλλουμε και να μην μπαίνουμε στο τριπάκι να κάνουμε το ίδιο.
Σας ευχόμαστε μια όμορφη, δημιουργική εβδομάδα γεμάτη χαμόγελα, χωρίς ίχνος κακίας!
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη