Το I love polls αυτής της εβδομάδας στο pillowfights.gr ήρθε για να μας διχάσει και να μας ξεμυαλίσει.

Κληθήκαμε να επιλέξουμε ανάμεσα στα δύο αγαπημένα ποτά αυτής της χώρας.

Ούζο ή τσίπουρο;

«Γιατί θα πρέπει να διαλέξω ένα από τα δύο;» σκέφθηκα «και οι δύο γεύσεις είναι λατρεμένες». Και μάλλον κι εσείς σκεφτήκατε το ίδιο.

Η αλήθεια είναι ότι λίγα γνωρίζω για τις διαφορές τους κι είπα να ρωτήσω τους ειδικούς, για να καταλάβω κι εγώ αυτή την μάχη που έμεινε κολλημένη στο 50-50 όλη την εβδομάδα.

Το ούζο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παράγεται και καταναλώνεται ευρέως στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, όπου είναι γνωστό ως ρακί.  Ξεκίνησε σαν αρωματισμένο μεταβρασμένο τσίπουρο, γι’ αυτό και κάποιοι δηλώνουν ότι η γεύση του μοιάζει με το τσίπουρο, ωστόσο διαφέρουν αρκετά. Και στη σύσταση και στη διαδικασία παραγωγής τους.

Το τσίπουρο είναι εξ ολοκλήρου ένα απόσταγμα από σταφύλια, σε αντίθεση με το ούζο που προέρχεται από την απόσταξη διάφορων γεωργικών προϊόντων κι όχι απαραιτήτως σταφυλιών.

Το ούζο είναι απεριτίφ. Χάρη στο αιθέριο έλαιο γλυκάνισου που περιέχει, πίνεται πριν το φαγητό για ν’ ανοίξει την όρεξή μας, σε αντίθεση με το τσίπουρο που μπορεί να καταναλωθεί και μετά το γεύμα, ως χωνευτικό, όταν δεν περιέχει γλυκάνισο.

Το τέστ απλό! Αν ρίξουμε λίγο πάγο ή νερό στο ποτήρι μας, το χαρακτηριστικό άσπρισμα του ποτού μας, αποδεικνύει την ύπαρξη γλυκάνισου. Η προσθήκη γλυκάνισου δίνει μια πιο γλυκιά και αρωματική γεύση.

Οι αλκοολικοί βαθμοί του τσίπουρου είναι υψηλότεροι από αυτούς του ούζου, γι’ αυτό και πρέπει να το γεύεστε με γεμάτο στομάχι.

Το ούζο, που η γεύση του γλυκίζει λίγο συνοδεύεται από θαλασσινά ενώ στο τσίπουρο ταιριάζουν και πιο δυνατοί, πικάντικοι μεζέδες. Βέβαια κάθε περιοχή, όπως και κάθε πότης, έχει τις ιδιαιτερότητές του. Δε γίνεται να βρεθείς στα φημισμένα παραλιακά τσιπουράδικα του Βόλου και να μην γευθείς τους φρέσκους ψαρομεζέδες του.

Κι εδώ είναι που ερχόμαστε στο ξεμυάλισμα. Όλοι αυτοί οι νόστιμοι μεζέδες που συνοδεύουν το τσίπουρο και το ούζο, είναι λόγοι που μας κάνουν να θέλουμε να ξεκλέψουμε λίγες ώρες από τη δουλειά και ν’ αράξουμε, με καλή παρέα σ’ ένα τσιπουράδικο.

Μια συνήθεια που οι Έλληνες δε θα κόψουν ποτέ, αφού αυτή η  χώρα φημίζεται για τα γλέντια της και τις ιστορίες που γράφονται σε  γραφικά μαγαζάκια, σε κάθε περιοχή αυτού του τόπου.

Ποιος δεν έχει μια ωραία ιστορία να διηγηθεί που εξελίχθηκε πάνω από αμέτρητα καραφάκια, πεντανόστιμους μεζέδες, όμορφους ήχους και χαλαρή διάθεση;

Ποιος μπορεί να φανταστεί την Ελλάδα μας, χωρίς τις μεσημεριανές «παύσεις» από τη δουλειά για μία γύρα στα γρήγορα, που έγιναν τρεις από τα αλληλοκεράσματα;

Είναι τυχαίο ότι τα μόνα μαγαζιά που είναι γεμάτα από κόσμο, εν καιρώ  κρίσης,  είναι τα τσιπουράδικα;

Καθόλου τυχαίο! Ζούμε για την παρέα, για το ούζο, το τσίπουρο, τις μεσογειακές μας γεύσεις, για τα γέλια, για τη χαλαρή αντιμετώπιση στα προβλήματά μας, ακόμη και για το «βαρύ» κεφάλι που θα φτιάξουμε. Που και γι’ αυτό, πάλι η φύση θα φροντίσει.

Ας μη ξεχνάμε  τις ευεργετικές για την υγεία μας ιδιότητες αυτών των ποτών. Χρησιμοποιούνται σε πολλά γιατροσόφια, όπως  στο ρακόμελο για το κρυολόγημα, σε εντριβές, ακόμη και κομπρέσες για τον πυρετό και τον πονοκέφαλο. Κάθε πόνος πάνω στο σώμα, έχει κι ένα γιατρικό από τσίπουρο. Όταν ο οδοντίατρος δεν είναι διαθέσιμος, το μούδιασμα του πονεμένου δοντιού μας, με τη βοήθεια του τσίπουρου, είναι θαυματουργό!

Με λίγα λόγια, αν τα καταναλώνεις με μέτρο, μόνο καλό στον οργανισμό προσφέρουν.

Είναι τα ποτά των οικοδόμων, των φοιτητών, των επιχειρηματιών, αλλά και των πλουσίων.

Ενώνουν τους πάντες σε ένα κλίμα χαράς, χαλαρότητας, κεφιού κι άλλοτε παρηγοριάς, από καημούς και στενοχώριες.

Οι λάτρεις του ούζου, μας έχουν δηλώσει πως «ούζο όταν πιεις, γίνεσαι ευθύς». Να σημειωθεί λοιπόν στα συν του, αφού στις μέρες μας το να εκδηλώνεις τα αισθήματα και τις απόψεις σου ευθέως είναι κάτι που δε συναντάς συχνά κι ότι βοηθά στο να συμβεί πρέπει να υμνείται.

Από την άλλη, ένα video στο youtube που πρέπει να γράφτηκε μετά από μεγάλη κατανάλωση τσίπουρου αναφέρει:

«Σε γουστάρουν μαθητές μα και μαστόροι, μαζί σου η ανηφοριά μοιάζει κατηφόρι. Αν σε ήξερε ο Μποντλαίρ θα έκοβε τ’ αψέντια και μαζί σου θα ‘γραφε ποιήματα για γλέντια. Είσαι αξία σταθερή, καμιά μόδα δε σε χωρεί, ξέρεις τόσα μυστικά, τι να μας πουν τ’ άλλα ποτά;»

Για την ιστορία, τα αποτελέσματα τελικά χτες βράδυ έβγαλαν με ελάχιστη διαφορά το τσίπουρο νικητή με διαφορά μικρότερη του 3%. Και τα δυο λοιπόν αγαπημένα ποτά έχουν τους φανατικούς του υποστηρικτές. Εγώ σας υπόσχομαι ότι με κανένα από τα δυο δε θα χάσετε.

Αν πρέπει όμως να βρεθείτε στη δύσκολη θέση να επιλέξετε, κρατήστε αυτό για το τέλος:

Ανάμεσα σε ένα καλό τσίπουρο και το ούζο προτιμούμε το τσίπουρο, αλλά ανάμεσα σε ένα αμφίβολης ποιότητας τσίπουρο, καλό θα ήταν  να προτιμούμε το ούζο, λένε οι παλιότεροι κι εγώ θα τους εμπιστευτώ. Εκείνοι ξέρουν!

 

Συντάκτης: Μαριάμ Πολυγένη