Δέκα χρόνια πριν, αυτό το Poll δε θα υπήρχε, μιας και το να καταφέρεις να πάρεις τηλέφωνο ήταν μονόδρομος για να ξαναδείς τον άλλον. Τώρα, όμως, που η τεχνολογία προχώρησε, το καμάκι εξελίχτηκε κι έχει πάει σε άλλο επίπεδο.
Εσύ τι ζητάς; Τηλέφωνο ή Facebook προφίλ; Γι’ άλλη μία φορά το Pillowfights.gr ήρθε να βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα. Ρώτησε λοιπόν, και το 62% απάντησε πως θα ζητούσε τηλέφωνο, ενώ το υπόλοιπο 38% έκανε λόγο για το Facebook.
Εδώ που τα λέμε, δεν είναι κι ιδιαίτερα μεγάλη η διαφορά. Όπως και να ʼχει, πάμε να το αναλύσουμε.
Το 62% που μίλησε για τηλέφωνο, προφανώς, είναι της παλιάς σχολής. Πλησιάζει το θήραμα, λέει μια καλή ατάκα κι αν πάρει το πράσινο φως, συνεχίζει. Στο Facebook, εξάλλου, ο καθένας μας έχει κι ανθρώπους που πολλές φορές ούτε γνωρίζει, ούτε πρόκειται να μάθει. Είναι οι λεγόμενοι «διαδικτυακοί φίλοι» που σε πρόσθεσαν, με την ελπίδα πως ίσως σε ρίξουν μια μέρα, ποντάροντας να σε πετύχουν σε καλή διάθεση, για να καταφέρουν να σου πιάσουν την κουβέντα στο τσατ.
Επίσης, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, μπορεί ο άλλος να μην έχει καν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οπότε γι’ αυτόν το θέμα είναι μονόδρομος. Άσε που όταν ο άλλος σου δίνει κάτι τόσο προσωπικό, όσο ο αριθμός του κινητού του, τότε σίγουρα ψήνεται η κατάσταση κι έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την επιτυχία.
Κι αν είσαι άντρας, θα μπορείς να το υπερηφανεύεσαι και στους κολλητούς. Ενώ για το προφίλ ποιος νοιάστηκε; Σιγά το κατόρθωμα δηλαδή. Ρώτα κάποιον κοινό γνωστό κι αν γνωρίζει το ονοματεπώνυμο της, τότε είναι πολύ πιθανό να τη βρεις και στο Facebook.
Όπως και να ‘χει. Είναι πολλοί που το ζητάνε. Όμως ποιοι είναι αυτοί;
Το 38%, λοιπόν, θα ζητήσει το λογαριασμό του Facebook. Γιατί έτσι και τον πάρεις, θα μάθεις πολλά. Πού δουλεύει, πού βγαίνει, τι μουσική ακούει. Θα δεις φωτογραφίες απ’ τις προπέρσινες διακοπές στη Φολέγανδρο και θα αποκτήσεις, σίγουρα, μια πιο σφαιρική άποψη για το πρόσωπο που σ’ ενδιαφέρει.
Οι πιθανότητες να σου δώσει ο άλλος το όνομα του προφίλ του είναι πολύ περισσότερες από το δεκαψήφιο νούμερο, όπως είπα και πιο πάνω.
Όμως λέω να το εξετάσουμε και λίγο πιο βαθιά. Έστω πως δεν είσαι και τόσο πιστός, κι έστω πως θέλεις να τσιλιμπουρδίσεις. Θα ζήταγες με τόση άνεση το κινητό; Αν το καλοσκεφτείς, είναι επικίνδυνο. Ποιος μπορεί να σου εγγυηθεί τι καπνό φουμάρει ο άλλος και πως δε θ’ αρχίσει να σε τρελαίνει στις κλήσεις και τα μηνύματα μέρα-νύχτα;
Φαντάσου τώρα να είσαι με τη σχέση σου και να σκάσει μήνυμα του στιλ «Γεια σου Τάκη, η Στέλλα είμαι. Μα γιατί δεν απαντάς; Συμβαίνει κάτι;»
Με λίγα λόγια; Τη γάμησες!
Ζητάς οπότε το προφίλ κι έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, για την ώρα, κρύβοντας το φλερτ στα εισερχόμενα σου. Υπάρχει βέβαια κι η εκδοχή ν ονομάσεις τον άλλον «Whatsup» και κάθε φορά που θα έρχεται μήνυμα να λες «Πάλι αυτή η κωλοεταιρία; Μ’ έχει τρελάνει». Αν και δεν το θεωρώ καλή ιδέα.
Αν ρωτήσετε εμένα τι να ζητήσετε, θα σας πω ότι αν δε ζητάτε το τηλέφωνο, ο λογαριασμός του YouTube είναι μια καλή επιλογή. Να δείτε τι ακούει ο άλλος, ποιους καλλιτέχνες ακολουθεί και τι έχει βάλει στα αγαπημένα. Στο Facebook μπορείς να καμουφλάρεις τα πάντα. Η μουσική όμως δείχνει τι πραγματικά σκέφτεται.
Κι επειδή είναι λίγο απίθανο να θυμάται το λογαριασμό του YouΤube, θα επιμείνω στο τηλέφωνο. Να ‘χω να κοκορεύομαι στους φίλους για την επιτυχία μου και να ξέρω πως άπαξ και το πάρω, υπάρχει σίγουρο ενδιαφέρον. Κι αν δεν το πάρω, δεν υπάρχει λόγος να την ψάξω αλλού.
Εξάλλου μια χυλόπιτα ποτέ δε σκότωσε κανέναν.