Μπορεί να βρισκόμαστε σε εποχή καραντίνας, το εβδομαδιαίο μας Poll είναι πάντα εδώ να μας κρατήσει παρέα στις δύσκολες ημέρες που περνάμε. Το debate μας, λοιπόν, για αυτή την εβδομάδα αφορά τα μεγάλα λόγια που ακούμε, είτε προέρχονται από το ταίρι μας είτε από φίλους και κοντινούς μας ανθρώπους είτε ακόμα και από κάποιον συνεργάτη ή άτομο του επαγγελματικού μας περιβάλλοντος. Το αναγνωστικό μας κοινό, λοιπόν, αφού σκέφτηκε, μελέτησε, εξέτασε και συσκέφθηκε κυρίως με τον εαυτό του, αποφάσισε και έβγαλε την ετυμηγορία του. Για να δούμε, λοιπόν, τι έχουν να μας πουν.
Αθεράπευτα ρομαντική η πλειοψηφία αποφάνθηκε πως τα λόγια που η πηγή τους είναι η καρδιά του προσώπου που τα λέει αξίζει και να τα ακούς και κυρίως να τα πιστέψεις, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τα αμφισβητούμε. Η αλήθεια είναι πως όταν νιώθεις όλα εκείνα που βγαίνουν από τα χείλη σου, δεν υπάρχει λόγος να τρομάξει ο συνομιλητής σου ούτε από την ένταση ούτε από τη δύναμή τους. Αυτή επιλογή, λοιπόν, αυτή κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων του κοινού. Προς θεού όμως, δε μιλάμε να καταπίνουμε αμάσητο ό,τι μας πουν, απλώς και μόνο γιατί του έχουν βάλει ένα πολύ καλό περιτύλιγμα.
Στον αντίποδα βρέθηκε η επιλογή των απαισιόδοξων ή πιθανότατα καμένων από μεγάλα λόγια, οι οποίοι αρνούνται να πιστέψουν τα λόγια που ακούγονται «πολύ καλά για να είναι αληθινά» από όπου κι αν προέρχονται. Προτού όμως κατακρίνουμε εκείνους που επέλεξαν αυτή την απαισιόδοξη και ίσως αρνητική επιλογή, καλό θα είναι να λάβουμε υπόψιν μας πως ένα άτομο που διστάζει να πιστέψει κάποιον, πιθανότατα να έχει καεί στο παρελθόν, οπότε πιθανότατα δικαιολογημένα να είναι επιφυλακτικός.
Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Ποτέ και σε καμία περίσταση τα δεδομένα δεν είναι ίδια. Το ότι κάτι πήγε πολύ καλά στο παρελθόν ή κάτι πήγε όσο πιο στραβά μπορούσε να πάει, δεν είναι λόγος για να βγάζουμε συμπεράσματα για τα πάντα, ούτε να είμαστε απόλυτοι και κάθετοι στις απόψεις μας. Οι καταστάσεις αλλάζουν, οι άνθρωποι είτε είναι διαφορετικοί είτε εξελίσσονται, μεγαλώνουν, ωριμάζουν, και φυσικά να μην ξεχνάμε πως «τα πάντα ρει» που είπε και ο σοφός Ηράκλειτος. Μια παρόμοια κατάσταση του σήμερα δεν είναι απαραίτητο πως είναι ίδια με μια αντίστοιχη του παρελθόντος.
Εάν καείς μια φορά στο χυλό, αυτό δε συνεπάγεται πως τα πάντα που βρίσκονται μπροστά σου είναι καυτή σούπα, αλλά ούτε κι επειδή υπήρξες τυχερός κι απολάμβανες πάντα το δροσερό σου γιαουρτάκι πως μια ζωή θα σού σερβίρουν frozen yogurt. Άλλωστε υπάρχουν και πολλές ενδιάμεσες επιλογές και «θερμοκρασίες» που μπορεί να προσπαθήσουν να σε ταΐσουν. Πάρε προσεχτικά μια κουταλιά, δοκίμασέ την και ύστερα θα κρίνεις εάν είναι κατάλληλη προς βρώση.
Το μυστικό ώστε να πράξεις το σωστό και να έχεις την αντίδραση που πρέπει είναι να φιλτράρεις όλα όσα ακούς, να υπολογίζεις τη βαρύτητα που έχει ο λόγος του ατόμου το οποίο τα λέει, να τσεκάρεις τη χρονική στιγμή και τις συνθήκες κατά τις οποίες θα ειπωθούν και φυσικά να παρατηρείς προσεχτικά τις πράξεις που συνοδεύουν τις κουβέντες. Να θυμάσαι πως οι πράξεις κάποιες φορές μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις, οπότε εφόσον βλέπεις πως εκείνα που ειπώθηκαν έχουν και την πρακτική τους εφαρμογή, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς.
Συνοψίζοντας, η αλήθεια για το εάν θα πρέπει να πιστεύουμε τα μεγάλα λόγια που ακούμε από το περιβάλλον μας ή να είμαστε επιφυλακτικοί είναι κάπου στη μέση. Ακούμε, παρατηρούμε, φιλτράρουμε, ξεκαθαρίζουμε την ουσία από τη σάλτσα, κρίνουμε και πράττουμε αναλόγως. Ναι, ίσως κάποιες φορές τα πράγματα να μην είναι όσο τέλεια όσο μας τα παρουσιάζουν, αυτό όμως δε σημαίνει πως τα απορρίπτουμε ασυζητητί. Το μυαλό και το μάτι να είναι σε ετοιμότητα και κανένας δε θα μπορέσει να μας πιάσει κορόιδο με τα λόγια του.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.