Η ερώτηση του poll της εβδομάδας που πέρασε είναι για μένα ένα ίσως η καλύτερη μέχρι στιγμής γιατί μπαίνει το συναίσθημα και η σκέψη προς το ταίρι σου πριν δώσεις την απάντηση.
Δεν απαντάς με βάση το «εγώ» σου εδώ αλλά με βάση το «εμείς» και αναλογιζόμενος ποιο προορισμό θα επέλεγες για να κάνεις ένα ταξίδι αναψυχής με τον άνθρωπό σου.
Ρομαντική απόδραση: Βουνό ή θάλασσα; Τις περισσότερες απαντήσεις τις έλαβε το υγρό στοιχείο της φύσεως με ποσοστά που αγγίζουν το 75% και με βάζουν σε σκέψεις. Γιατί να νικά με τόση μεγάλη διαφορά η θάλασσα από το βουνό; Μήπως επειδή πλησιάζει ο Ιούνιος; Μήπως επειδή έχουμε συνδυάσει τους καλοκαιρινούς μήνες με διακοπές, όπου πάνε πακέτο οι άδειες με τις παραλίες; Μήπως γιατί όσοι κάνουν εικόνα το βουνό φαντάζονται ορειβασία και πεζοπορία και κουράζονται και μόνο στη σκέψη; Μήπως ακούγοντας βουνό σκέφτονται: «επιστροφή στη φύση, σκαλίζουμε χωράφια και κυνηγάμε το φαΐ μας»;
Μεγαλωμένη στη Λάρισα, στους πρόποδες του Ολύμπου, δίπλα από στον ποταμό Πηνειό και 45 λεπτά από τα παράλια είμαι διατεθειμένη να στηρίξω και τους δύο προορισμούς.
Δε θα πω ψέματα, κι εγώ με την πλειοψηφία πήγα κλικάροντας θάλασσα γιατί σκεφτόμουν βόλτες στην άμμο χέρι-χέρι, βράδυ στην παραλία να κοιτάμε τ’ άστρα, κι άλλα τέτοια, αλλά ας σταματήσω εδώ, γιατί θα πω και άλλα τέτοια και θα με πείτε ρομαντικιά. Όταν όμως παρατήρησα τα χαμηλά ποσοστά του βουνού με έπιασε μια μικρή θλίψη.
Τώρα θα μου πεις «Ε, ναι ρε κοπελιά στην Ελλάδα ζεις τι θα ‘λεγες; Θάλασσα και ήλιος». Και η απάντηση μου στην υποθετική μας συνομιλία θα ήταν: «Greek καμάκι, σουβλάκι, μαλάκα». Δηλαδή πιστεύεις ότι το βουνό έχει μόνο χιόνια και βοσκούς με γιδοπρόβατα;
Ας πιάσουμε όμως και τη μειοψηφία, που διάλεξε βουνό. Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που θεωρούν ρομαντική απόδραση σε βουνό μόνο την Αράχοβα, κάτι πηγάδια ή όποιο άλλο θέρετρο επισκέπτονται τους χειμερινούς μήνες για σκι και σνόουμπορντ. Αγκαζέ τη σχέση τους να τους θαυμάσει για τις δεξιότητές τους στα συγκεκριμένα σπορ, το βράδυ πάνε για ποτάρες στο μπαρ/κλαμπ του ξενοδοχείου και μετά μπαίνουν μαζί στο τζακούζι ή στην κοινή θερμαινόμενη πισίνα να χαλαρώσουν. Δε λέω, γαμάτο είναι και αυτό με κάποιες προϋποθέσεις, μόνο μη μου πείτε για 3μερα προσφορών στο Μπάνσκο, είναι σα να λέμε Μαγιάτικη εκδρομή πρωτοετών φοιτητών στη Μύκονο.
Θα σοβαρευτώ και θα εκφράσω με λίγα λόγια την ταπεινή μου άποψη για το τι σημαίνει ρομαντική απόδραση είτε είναι στο βουνό είτε είναι στη θάλασσα, δεν έχει δα και τόση διαφορά όταν είσαι ερωτευμένος.
Το τι σκέφτεται ο καθένας ιδανικό προορισμό για να περάσει όμορφες στιγμές με το ταίρι του είναι σχετικό. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι η γιαγιά μου έχει ένα σπίτι σε ένα πανέμορφο γραφικό χωριό του Ολύμπου (φάτσα το μυθικό βουνό, μες τη φύση και το καθαρό οξυγόνο), παίρνω τα κλειδιά και πάω με τον σύντροφό μου. Ε, δεν είναι το ίδιο εάν η γιαγιά μου είχε ένα σπίτι στην Κέρκυρα εκεί που σκάει το κύμα, στο Κανόνι, με θέα το Ποντικονήσι.
Το παράδειγμα είναι τυχαίο, γιατί είτε πας καλοκαίρι είτε χειμώνα στην Κέρκυρα (ή όποιο άλλο νησί ή παραθαλάσσιο μέρος θεωρείς ιδανικό προορισμό) είναι εξίσου υπέροχα όλες τις εποχές. Αυτό δε σημαίνει πως θα ρίξουμε άκυρο στα όρη και τ’ άγρια βουνά.
Φαντάσου να είσαι κάπου ψηλά (όχι απαραίτητα στην κορυφή, να ‘χει ένα σεβαστό υψόμετρο η τοποθεσία) σε έναν πέτρινο ξενώνα, να κάνεις έρωτα μπροστά στο αναμμένο τζάκι και από το παράθυρο να θαυμάζεις τις ομορφιές της φύσης.
Nα επισκεφτείς παραδοσιακές ταβέρνες δοκιμάζοντας ντόπια κρεατικά – κι αν είσαι χορτοφάγος shame on you διότι οι βουνίσιοι ξέρουν καλύτερα από όλους τι εστί καλό φαγητό.
Δεν περιγράφω άλλο. Δεν είναι το pillowfights εκπομπή του Μένουμε Ελλάδα.
Με αφορμή το δίλημμα ανάμεσα σε αυτούς τους δυο γενικούς προορισμούς θα μπορούσατε να σχεδιάσετε την επόμενη σας ρομαντική απόδραση!