Η παλιά, καλή, ελληνική τηλεόραση είναι το πάθος μας! Ή μάλλον παλιά, καλά, ελληνικά σίριαλ είστε το πάθος μας. Έχουμε όλοι τα θεματάκια μας, αλλά ρε γαμώτο φτάνει πια! Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;

Οι παραγωγές, προφανώς, έχουν χάσει κάθε έμπνευση και μας πλασάρουν κάθε τριτοδεύτερη μαλακία, που βρίσκεται στο συρτάρι τους, με χαμηλό κόστος κι όσο το δυνατόν λιγότερο πρωτότυπο κι επαγγελματικό τρόπο. Είναι άδικο. Κάποτε η ελληνική τηλεόραση είχε να πει πράγματα και ήξερε πώς να τα πει!

Ήταν σαν σχολείο με τη διαφορά, ότι διάλεγες, τι θες να μάθεις. Τώρα νέκρα. Ας μην καθυστερούμε. Όσα διαβάσεις αποτελούν μια ωδή στα παλιά ελληνικά σίριαλ που κάποτε έκαναν την ελληνική τηλεόραση λιγότερο ηλίθια. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι. Μαζευτείτε. Το μάθημα αρχίζει.

Μάθημα Πρώτο: Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών

Η Μαρούσκα Μαλένγκα, μια απλή οικονόμος, φρόντισε να μάθεις Ρωσικά και πρέπει να την ευγνωμονείς που σου έμαθε τα βασικά. Η Φραντσέσκα Σαλιέρι ήταν αυτή που προσπαθούσε να σου μάθει Ιταλικά. Αν δεν τα κατάφερε, μη την κατηγορείς, μια απλή βιζιτού ήταν πριν τη φυλακή. Ό,τι μπορούσε, έκανε.

Το μάθημα των Γαλλικών είχαν αναλάβει οι κολλητές Σοφία Μπαξεβάνη και Θεοπούλα Τζίνη. Η Θεοπούλα κάποιες φορές κολλούσε λέγοντας μόνο «Oui», αλλά αυτό αποτελεί ασήμαντη λεπτομέρεια. Ο Χοσέ, πάλι, αξίζει τον σεβασμό σου. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε -η Seniora Σούλα επέμενε να μιλάει μόνο Ελληνικά μέσα στο μαγαζί- εκείνος συνέχισε να μιλάει Ισπανικά, μέχρι να μάθεις τουλάχιστον ένα «buenos días». Ευχαριστούμε Χοσέ!

Για κλείσιμο, άφησα το μάθημα Αγγλικών. Η Ζουμπουλία Αμπατζίδου έκανε εντατικά μαθήματα Αγγλικών με τον Αλέξη, όταν έπρεπε να πάει στο πάρτι τις Ελίζαντεθ στη Μύκονο, κι ήσουν κι εσύ εκεί. Μπορεί να μπέρδευε το “d” με το “b”, αλλά τουλάχιστον έμαθες για την ξαδέρφη του James Bond, την Παναγιώτα.

Μάθημα Δεύτερο: Οι πιο τέλειες παρέες είναι αταίριαστες

Τι να πρωτοπούμε και τι να αφήσουμε; Θα ξεκινήσουμε με τις «Σαββατογεννημένες». Μια ηθοποιός, μια φιλόλογος και μια ιδιοκτήτρια μαγαζιού με τουριστικά είδη, με μοναδικό κοινό, ότι κάποτε παντρέφτηκαν τον ίδιο μαλάκα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εκδικηθούν και καταλήγουν κολλητές. Φυσιολογική παρέα δεν τις λες, τέλεια παρέα τις λες όμως.

Στη συνέχεια, οι αγαπημένοι «Singles». Μιλάμε για την παρέα, που ο κάθε ένας, ήταν κι από άλλο πλανήτη. Μεταξύ τους βρίσκονταν σε μια μόνιμη σύγχυση, αλλά όταν κάποιος εξωτερικός παράγοντας πήγαινε να πειράξει έναν απ’ αυτούς, του άλλαζαν τα φώτα. Friendship goals το λιγότερο. Και στα highlights της φιλίας, εννοείται, υπήρξαν οι «Παρά Πέντε». Μιλάμε για μια παρέα που δεν μπορούσε να συννενοηθεί, ούτε για τα βασικά, κι όμως ήταν τόσο δεμένοι που δεν μπορούσες να μη ζηλεύεις λιγάκι, το πόσο τέλειοι ήταν όλοι μαζί.

Μάθημα Τρίτο: Ο έρωτας θα σε βρει εκεί, που δεν το πιστεύεις

Μιλάμε για έρωτες κι έρωτες! Τι καρδιοχτύπια πέρασαν απ’ τα ελληνικά σίριαλ. Το να βρεις μια πεντάδα είναι πολύ δύσκολο, οπότε συμπάθα με, αν δεν βρεις το αγαπήμενο σου ζεύγος εδώ. Το Στελλάκι κι ο Σωτηράκης απ’ το «Είσαι το ταίρι μου» ήταν το απόλυτο παράδειγμα, ότι ο έρωτας βρίσκεται παντού και μάλιστα δεν έχει σημασία αν είναι κι αταίριαστος. Αν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός… Ξέρεις.

Στο «Οι στάβλοι της Εριέτας Ζαίμη» γεννήθηκε άλλος ένας έρωτας, αυτός του Μήτσου Παυλάτου και της Μελίτας Μιχαήλ. Αυτός ο έρωτας μας δίδαξε, ότι η αγάπη θα σε βρει στα πιο απίθανα σημεία. Κάποιες φορές, ίσως αργήσει να εκδηλωθεί, αλλά υπάρχει.

Πάρε παράδειγμα τη Ντάλια και τον Αλέξη απ’ το «Στο Παρά Πέντε». Το άργησαν το πράγμα, αλλά το happy end ήρθε και δικαιωθήκαμε όλοι! Φυσικά, δε γίνεται να εξαιρεθεί απ’ το μάθημα και ο απόλυτος έρωτας της Ράνιας και του Λουκά απ’ τους «Singles». Και τι δεν έγινε με αυτόν τον έρωτα.

Ήταν μαζί, ο Λουκάς πέθανε, η Ράνια ξαναπαντρέφτηκε, η Ράνια έβαλε μπρος το διαζύγιο, έμαθε ότι τελικά ο Λουκάς δεν είχε πεθάνει, αλλά είχε αμνησία και μάλιστα είχε παντρεφτεί, συναντήθηκε με τη Ράνια, την ερωτεύτηκε ξανά, χώρισε κι αυτός και τελικά κατέληξαν μαζί. Πέρασαν από 40 κύματα, κυριολεκτικά!

Τέλος, ο πιο αταίριαστος έρωτας της ελληνικής tv από τους «Δυο Ξένους». Ο Κωνσταντίνος Μαρκοράς και η Μαρίνα Κουντουράτου είναι το ζευγάρι που μια ήταν, μια δεν ήταν, μια βρίζονταν μεταξύ τους, μια αγαπούσαν ο ένας τον άλλον με πάθος. Τι έγινε; Το πώς κατέληξαν με ακρίβεια, δεν το μάθαμε ποτέ.

Μάθημα Τέταρτο: Τα νεύρα είναι υγεία

Αυτό το μάθημα έχει πέντε βασικές καθηγήτριες, η μία πιο υστερική απ’ την άλλη. Η Αννέτα Μπεζεντάκου απ’ το «Είσαι το ταίρι μου» είχε λίγα νεύρα, μωρέ. Είναι να απορείς, πώς διηύθυνε ολόκληρη εταιρία και δεν είχε σκοτώσει άνθρωπο. Βέβαια, για την υπεράσπιση της, να πούμε ότι ήταν η πρώτη που λάνσαρε το ρυζόγαλο με σταφίδα και τρόμαξε η αγορά.

Άλλη μια καθηγήτρια είναι η αρχικαμαριέρα Μάρω απ’ το «Κόκκινο Δωμάτιο». Όλο το cast είχε φάει τουλάχιστον ένα χαστούκι κι έναν διάολο από εκείνη. Το αγαπημένο της ήταν να φωνάζει σε όλους, να βρίζει και να χώνεται εκεί που δεν τη σπέρνουν.

Μετά έχουμε ξανά την Ράνια απ’ τους «Singles». Εν συντομία, είχε λίγα νευράκια, ευχόταν σε όλους να φάνε σκατά κι έσταζε μέλι η ρουφιάνα. Δεν έφταιγε εκείνη όμως, γιατί «δεν είναι αυτή κακιά, οι άλλοι είναι ηλίθιοι».

Η Καίτη Κολεσίδου-Γκιούλμπαμπα απ’ τους «Στάβλους της Εριέττας Ζαίμη» ήταν άλλη μια αγαπημένη υστερική. Φώναξε, ούρλιαζε, χαστούκιζε, πάθαινε κρίσεις. Είχε πρόγραμμα κι αυτή. Όταν ήταν παρθένα ρωτούσε, πότε θα γίνει γυναίκα κι όταν έχασε την παρθενιά της ρωτούσε, ποιος την έκανε γυναίκα. Ένα αλαλούμ η κοπέλα.

Η Σιλβή από τα «Μαύρα Μεσάνυχτα» είχε τα θεματάκια της κι εκείνη. Το «Βρε, άντε μου στο διάολο» και το «αλέ» ήταν οι αγαπημένες της εκφράσεις, προφανώς. Ήταν ζόρικη και ήθελε να έχει το πάνω χέρι στις βρωμοδουλειές του μαγαζιού.

Έξτρα μαθήματα και σεμινάρια

Παίξτο κοσμική λέγοντας: «Έλα δεν το πιστεύω» με Ντομινίκ Σεζάρ. Ρίξε τέλεια ατάκα στο ξεκατίνιασμα με αυτές της Ντένης Μαρκορά, Φλώρας Μπαρμπαρίτσα, Φώτως Μπαρτζώκα και Μανωλίας Μπούρνοβα. Μάθε την τέχνη του κουτσομπολιού με τη Λιλίκα Καλίτση. Γίνε επιθυμητή στο ισχυρό φύλο με τη Λίλα Στενή. Μαθήματα μαγειρικής με τη Ματίνα Μανταρινάκη.

Και πολλά άλλα μαθήματα, που το σχολείο των ελληνικών σίριαλ μας έδωσε. Σε ευχαριστούμε ελληνική τηλεόραση που κάποτε ήθελες να δημιουργήσεις κι όχι να γράψεις, γιατί πρέπει να βγάλεις λεφτά. Κάποια στιγμή ας ευχηθούμε να γίνει η μεγάλη αλλαγή και να ξαναπάρεις την ανηφόρα. Μέχρι τότε πάω να δω παλιές σειρές. Με έπιασε νοσταλγία.

Συντάκτης: Πάνος Κούλης
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου