Διαφημίσεις, social media, τεχνητή νοημοσύνη… Όλη η καθημερινότητά μας περιτριγυρίζεται από έναν αλγόριθμο. Όσο, όμως, και να έχουμε κυριολεκτικά σιχαθεί να ακούμε τη συγκεκριμένη λέξη, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητά του. Ο μάγκας ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Αν ήταν άνθρωπος, θα ήταν σίγουρα κάποιος σούπερ στάρ κι οι δημοσιογράφοι θα ξεροστάλιαζαν έξω από το σπίτι του μέρα νύχτα, για να μάθουν τα μυστικά της επιτυχίας του.

Πριν από περίπου εννιά μήνες, άνοιξα επαγγελματικό account στο Instagram, και γνωρίστηκα προσωπικά με τον αλγόριθμο. Αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι ότι κάποια από τα μαγικά του, είναι τελικά απλή λογική. Συνειδητοποίησα, έπειτα, ότι κάπως έτσι κι ο αλγόριθμος της ζωής μας είναι γραμμένος με τον ίδιο ακριβώς κώδικα, απλά εμείς οι άνθρωποι, ως ατίθασα όντα, ξεχνάμε να τον εφαρμόσουμε.

Για να δούμε, λοιπόν, τρία πράγματα που ο αλγόριθμος έρχεται να μας θυμίσει.

 

1) Η συνέπεια και η σταθερότητα είναι αυτά που κερδίζουν στο τέλος

Θα εμπιστευόσουν κάποιον/-α που τη μια μέρα σου γράφει ποιήματα και την επόμενη εξαφανίζεται; Όχι φυσικά! Ε λοιπόν, ούτε εκείνος. Δεν ανέχεται ούτε ghosting, ούτε ανωριμότητες. Αν θέλεις να τα πας καλά μαζί του, θα πρέπει να είσαι εκεί, βρέξει χιονίσει. Από τις πρώτες κιόλας μέρες ξεχωρίζει τους σοβαρούς από τους ασόβαρους. Το να κάνεις κάτι μία, δύο, πέντε, δέκα φορές, δε λέει και τίποτα. Μόνο η διάρκεια στο χρόνο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Μόνο έτσι μπορεί να χτιστεί πραγματική εμπιστοσύνη.

Ζούμε στην εποχή των πυροτεχνημάτων. Κάποιος σήμερα υπάρχει στη ζωή μας και αύριο εξατμίζεται. Όση ένταση κι αν νομίζαμε ότι είχε αυτό που ζήσαμε. Αυτό δε χαρακτηρίζει μόνο τις σχέσεις μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις καινούργιες τάσεις, τα κινήματα, τις δίαιτες που ξεκινάμε κάθε Δευτέρα. Πέφτουμε με τα μούτρα και μετά από λίγες μέρες, άντε βδομάδες, τα παρατάμε.

Ο αλγόριθμος επιβραβεύει αυτούς που ξέρουν ποιοι είναι και τι θέλουν. Δε συμπαθεί τους επιπόλαιους. Αυτοί που θα πετύχουν, είναι μόνο αυτοί που το παίρνουν σοβαρά. Που είναι σταθερά εκεί, στα εύκολα, στα δύσκολα και έχουν υπομονή. Επιβραβεύει την προσπάθεια, ακόμα κι αν δεν είναι τέλεια. Θα προτιμήσει αυτόν που κάνει κάτι μέτριο κάθε μέρα από αυτόν που κάνει κάτι εξωπραγματικό once in a blue moon.

 

2) Ανανεώνει τις στρατηγικές του συχνά, ανάλογα με τα αποτελέσματα

Με λίγα λόγια, είναι ευέλικτος. Καταλαβαίνει ότι κάτι που λειτουργούσε χθες, μπορεί να μη λειτουργεί σήμερα, σε αντίθεση με εμάς που χρησιμοποιούμε μηχανισμούς άμυνας που μας προστάτευαν όταν ήμασταν ακόμα παιδιά, ενώ έχουμε πια σαρανταρίσει.

Πόσα πράγματα αρνούμαστε πεισματικά να αλλάξουμε ενώ πια δε λειτουργούν; Δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε ότι τα δεδομένα δεν είναι πια τα ίδια. Κάποτε, μπορεί το μόνο που μας ένοιαζε να ήταν το να βρούμε χοτ γκομενάκια για να κάνουμε σ#ξ, ενώ τώρα μπορεί να θέλουμε να κάνουμε οικογένεια. Κι όμως, χρησιμοποιούμε τις ίδιες στρατηγικές. Φοράμε τα ίδια loafers, που τώρα όμως μας στενεύουν. Περισσότερο ψυχολογικά παρά σωματικά. Όταν έχουμε ανάγκη από σνικεράκια, ηρεμία και μία ζεστή χουχουλιάρικη αγκαλιά, το να βγούμε μπαρότσαρκα δε θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα.

Ο αλγόριθμος αλλάζει συνεχώς. Δεν ξεχνάει να προσαρμοστεί στις καινούργιες συνθήκες, ούτε στις καινούργιες προτεραιότητες.

 

3) Καθορίζει τη φύση μίας σχέσης από την ποιότητα, όχι από την ποσότητα

Δεν πα να σου κάνει Η Μαιρούλα ή ο Γιωργάκης κάθε μέρα likes, αυτόν που θεωρεί ο αλγόριθμος ως δικό σου άνθρωπο, είναι αυτός που επικοινωνείς με προσωπικά μηνύματα ή κλήσεις, ακόμα κι ας είναι αραιά. Καταλαβαίνει ότι κάποια πράγματα στη ζωή τα κάνουμε για το θεαθήναι ή από απλή ευγένεια. Δεν είναι απαραίτητο ότι όντως σημαίνουν κάτι. Όπως ακριβώς κάποιος στο γραφείο μπορεί να μας λέει κάθε μέρα καλημέρα ή πόσο ωραία είναι τα μαλλιά μας και πίσω από την πλάτη μας να μας βρίζει.

Η εποχή μας ευνοεί τις επιφανειακές σχέσεις. Απ’ όλους τους ανθρώπους που γνωρίζουμε και καρδουλιαζόμαστε όλη μέρα στα σόσιαλ, πόσοι είναι αυτοί που όντως θα σηκώσουν το κινητό και θα μας πάρουν τηλέφωνο για να δουν πώς είμαστε; Χωρίς να χρειάζονται κάτι και χωρίς να το ξέρουν όλοι. Αυτοί είναι οι άνθρωποί μας, και σε πληροφορώ ότι ο αλγόριθμος τους έχει στην πρώτη κατηγορία, ακόμα κι αν έχουμε να μιλήσουμε καιρό.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη, ας έχουμε στο νου μας ότι κάποια ανθρώπινα πράγματα, τα κατανοεί καλύτερα από εμάς.

Συντάκτης: Πηγή Σαγρέ