Όλοι μετά το τέλος μιας σχέσης διανύουν μια δύσκολη περίοδο, που πενθούν για τη χαμένη αυτή σχέση και προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους. Πολλές φορές είναι εύκολο, κυρίως πάνω στα νεύρα σου, να πετάξεις αντικείμενα, αναμνηστικά κι αφιερώσεις του πρώην συντρόφου σου. Ωστόσο, αυτό που αποτελεί και το πιο σκοτεινό σημείο είναι οι φωτογραφίες, είτε σε κινητό, είτε σε υπολογιστή, είτε κι ανεβασμένες στους λογαριασμούς στα social. Καλώς ή κακώς ζούμε στην ψηφιακή εποχή κι όταν σε μια σχέση είναι όλα ρόδινα, έχουμε την τάση ν’ ανεβάζουμε κοινές στιγμές, γεμάτες ευτυχία.

Γιατί κρατάς φωτογραφίες των πρώην; Μα γιατί πονάς. Γιατί η διαδικασία του χωρισμού είναι αρκετά ψυχοφθόρα και το να προσπαθείς να διαγράψεις αναμνήσεις από το παρελθόν σου την κάνει ακόμα πιο δύσκολη. Μέσα σου ενδεχομένως τον πρώτο καιρό έχεις την ελπίδα για μια επανένωση, δε σβήνεις κοινές φωτογραφίες και σαμποτάρεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου. Στατιστικά μιλώντας, μετά από 10 εβδομάδες, αν κοιτάς τις φωτογραφίες και νιώθεις νοσταλγία, ήρθε η ώρα να τις απομακρύνεις από τη ζωή σου. Αν όμως περιμένεις να ξεφορτωθείς το παρελθόν σου στις δυο μέρες, μάλλον βιάζεις τον εαυτό σου και θα σου γυρίσει μπούμερανγκ.

Θα καταλάβεις πως ήρθε αυτή η στιγμή όταν κάνεις στον εαυτό σου την ερώτηση: Νιώθω καλύτερα ή χειρότερα κοιτώντας αυτή τη φωτογραφία; Στην πρώτη και πιο αισιόδοξη περίπτωση, έχεις αρχίσει να επανέρχεσαι και μπορείς να τις περάσεις όλες αυτές τις αναμνήσεις σ’ ένα φλασάκι, που θα φυλάξεις κάπου, αρκεί να μη σου τραβάει συνεχώς την προσοχή. Στη δεύτερη περίπτωση της απάντησής σου, ήρθε η ώρα να διαγράψεις τα πάντα και να δώσεις προσοχή στον εαυτό σου, να τον προστατέψεις και να τον αγαπήσεις. Κάπως έτσι ο χρόνος θα σε γιατρέψει. Επίσης, υπάρχουν κι οι άνθρωποι που κρατάνε αυτές τις φωτογραφίες σαν όπλο απέναντι στην καινούργια σχέση τους. Θεωρούν πως η ζήλια θ’ ανάψει τα αίματα και θα τραβήξουν περισσότερο την προσοχή.

Ακόμη, υπάρχουν κι όσοι δεν τις σβήνουν από αντίδραση, καθώς ούτε οι νυν τους τις έχει διαγράψει, ασχέτως που το ζητάνε εντόνως. Σε τέτοιες περιπτώσεις δε χρειάζονται εγωισμοί, αρκεί απλώς μια ώριμη κουβέντα για να σταματήσει το παιχνιδάκι αυτό και να ξεκινήσει μια υγιής σχέση. Πολλά λοιπόν τα σενάρια που κρατάει κάποιος φωτογραφίες των πρώην του στη ζωή του και το καθένα με άλλο υπότιτλο. Αυτές οι φωτογραφίες για κάποιους φαίνονται άψυχες, ήσυχες κι αθόρυβες, δίχως την ικανότητα να μαρτυρήσουν κάποια ιστορία. Για άλλους είναι γεμάτες συναισθήματα κι αγαπημένες στιγμές και δεν τους πάει η καρδιά, μ’ έναν άνθρωπο που έζησαν τόσα πράγματα να τα πετάξουν στα σκουπίδια. Είναι κι αυτό μια σκέψη ανθρωπιάς.

Στην τελική, ο καθένας συμπεριφέρεται στα ενθύμιά του όπως επιθυμεί. Το παρελθόν από μόνο του αργά ή γρήγορα δε θα έχει θέση στο μέλλον σου κι αυτές οι φωτογραφίες θα πάψουν πλέον να σε ταράζουν. Το μυστικό βρίσκεται αλλού: πριν ξεκινήσεις έναν νέο κύκλο στη ζωή σου πρέπει να έχεις απελευθερωθεί από το παρελθόν σου. Να μη σε κρατάνε οι σκιές του πίσω. Μόλις συμβεί αυτό, και να εμφανιστούν τα ενθύμια των πρώην σου, δε θα τα κρύψεις από ενοχή, γιατί δε θα έχεις κατάλοιπα.

Οι φωτογραφίες αυτές έχουν θέση στη ζωή σου μόνο όταν τις κοιτάς κι η ιδέα του χωρισμού δε σε ρίχνει στην κατάθλιψη, δε σε επηρεάζουν και δε βλάπτουν τη νέα σου σχέση. Μια τέτοια ώριμη συμπεριφορά δείχνει πως σέβεσαι το παρελθόν σου, αλλά στο παρόν είσαι σίγουρος για το νέο ξεκίνημα στη ζωή σου. Είναι εντάξει να κρατάμε φωτογραφίες των πρώην μας, αρκεί να διαχωρίζουμε πως αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν στο παρελθόν μας, ενώ στο παρόν μας έχουμε ανθρώπους που μας γεμίζουν νέες και καλύτερες αναμνήσεις με τη φυσική τους παρουσία.

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου