Καλώς ή κακώς ζούμε σε μια εποχή που η ιδέα της μετανάστευσης είναι στις κουβέντες της καθημερινότητάς μας. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που αυτό που μέχρι πριν από λίγα χρόνια μας φάνταζε όνειρο απατηλό και για να το τολμήσεις σήμαινε ότι θα έχεις κάτι πολύ σημαντικό για να σε τραβήξει, τώρα μοιάζει σανίδα σωτηρίας μόνο και μόνο για να επιβιώσεις. Είναι όμως αλήθεια τόσο εύκολο να κάνεις το βήμα;
Το δύσκολο θεωρητικά είναι να το πάρεις απόφαση. Φεύγεις συνειδητά από όλα όσα ξέρεις -σπίτι, οικογένεια, φίλους, συνήθειες. Έχεις δεκτεί ότι ξεκινάς απ’ την αρχή κι είσαι διατεθειμένος να το παλέψεις και να τα καταφέρεις. Μετράς και ζυγίζεις και λες εδώ είμαστε. Το πλάνο ποικίλει βέβαια, ανάλογα με την ηλικία και τις προτεραιότητές σου. Γιατί πια δε μιλάμε για τους νέους ηλικιακού πεδίου 20-30, έχει βαρβατέψει η κατάσταση. Πλέον το πεδίο αγγίζει και τα 40+, ανθρώποις δηλαδή που κουβαλάνε και μια οικογένεια και τις ευθύνες της πέρα απ’ τα δικά τους προσωπικά.
Υπάρχει το πλάνο του φεύγω γενικώς κι αορίστως, το για πάντα καλό είναι να μην το λέει κανείς, κι υπάρχει και το πλάνο φεύγω για κάποια χρόνια, να μαζέψω κάποια χρήματα και να γυρίσω, οπότε και μιλάμε για πλάνο με ημερομηνία λήξης.
Όποιο και να είναι το πλάνο δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο φανταζόμασταν. Με το που ξεκινάς την έρευνά σου διαπιστώνεις μέρα τη μέρα ότι έχεις να αντιμετωπίσεις ένα βουνό.
Θα ήτανε σούπερ να διαλέξεις προορισμό, να πακετάρεις και να φεύγεις. Θέλει όμως πολλή προετοιμασία, μελέτη και φυσικά οικονομική καβάτζα! Θεωρητικά διαλέγεις χώρα, αν και για να πούμε και του στραβού το δίκαιο τελικά σε διαλέγει αυτή. Γιατί ξεκινώντας την έρευνα υπάρχουν άπειροι παράγοντες που θα πρέπει να κοιτάξεις πέρα απ’ το αν σου αρέσει ή όχι.
Ανάλογα τη χώρα που θα αποφασίσεις ή θα σε διαλέξει τελικά, επίσης κατόπιν έρευνας, χρειάζεσαι και το ανάλογο budget. Αναλόγως μιλάς για 2-4 ενοίκια μπρος απλά για να κλείσεις σπίτι, συν εγγυήσεις, αναγκαία αποδεικτικά που ζητά η εκάστοτε χώρα για αρχή. Το σπίτι τώρα είναι υποκειμενικό. Θα συγκατοικήσεις; Θα βρεις μόνος; Περιοχή; Δε συζητάω για το μέγεθος καν, το θεωρώ αστείο.
Το ιδανικό ξεκινώντας σε μια ξένη πόλη είναι το κέντρο. Αλλά το κέντρο είναι και το πιο ακριβό. Μετά τα βασικά ενός σπιτιού, έπιπλα, συσκευές και ου το καθεξής. Βάλε και τα μεταφορικά σου από και προς δουλειά. Κι εδώ βέβαια να παραθέσουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε την πιο φθηνή συγκοινωνία, όσον αφορά την Ε.Ε.
Επίσης το budget σου θα εξαρτηθεί κι απ’ τον χρόνο που θα σου πάρει μέχρι να βρεις δουλειά ή έστω δουλειά που θα καλύπτει 100% τα έξοδά σου. Οπότε καλό θα ήταν αφού καταλήξεις στη χώρα, την ίδια στιγμή να ξεκινήσεις και την έρευνά σου για δουλειά. Βιογραφικά και τα τοιαύτα έτοιμα και για αρκετό καιρό η αποστολή τους θα αποτελεί το μόνιμο «χόμπι» σου. Μην απογοητευτείς, δεν είναι εύκολο να σου απαντήσουν θετικά, χρειάζεται επιμονή κι υπομονή.
Το ιδανικό θα ήταν αφού έχει βρεθεί κάτι, να έχεις κλείσει μια συνέντευξη από κοντά και να πας για κάποιες μέρες, οπότε θα σου δοθεί η ευκαιρία να δεις την πραγματικότητα από κοντά και να συνεχίσεις τις έρευνές σου live. Οπότε μέσα στο budget σου υπολόγισε και το κόστος για το ταξίδι και τη διαμονή σου για πριν τη μόνιμη αναχώρηση.
Επίσης ανάλογα τη χώρα και κατ’ επέκταση την ήπειρο στην οποία θα τραβήξεις ποικίλουν και τα γραφειοκρατικά. Αν είσαι για εκτός Ε.Ε χρειάζονται άδειες παραμονής, visa, ιατρικά, ίκα-σίκα-μίκα-ξίκα. Γενικότερα βέβαια όπου και να πας χρειάζεσαι πλέον και τα σέα σου και τα μέα σου.
Αυτά τα ολίγα για αρχή λοιπόν, τα απόλυτα βασικά. Χοντρικά με ένα μίνι υπολογισμό και τη βοήθεια της θεάς τύχης χρειάζεσαι ένα εξάμηνο μίνιμουμ για έρευνα μόνο. Αν είσαι τυχερός κι έχεις κάποια λεφτά στην άκρη ή έστω μια οικονομική χείρα βοηθείας αυτό το εξάμηνο είναι ο χρόνος σου. Αν πρέπει να μαζέψεις και χρήματα τότε μιλάς τουλάχιστον για ενάμιση χρόνο.
Στα μαθηματικά δεν είμαι καλή, αλλά ένα δεκαχίλιαρο το θες στην τσέπη απλά για να ξεκινήσεις. Και βέβαια με πόνο ψυχής κι οικτρή οικονομία, απλά για τα βασικά υπολογίζεις πόσο θα σε κρατήσουν καθώς το χρήμα ως γνωστόν πετάει κι ω ναι, δεν κρατάνε πολύ!
Αν το ‘χεις αποφασίσει βέβαια θα τα καταφέρεις κιόλας, γιατί η επιθυμία είναι πιο μεγάλη απ’ τα πρακτικά. Θα βρεις την άκρη σου και θα είσαι και καλά γιατί έχεις αποφασίσει να προχωρήσεις στα καλύτερα. Καλή επιτυχία λοιπόν!
Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Χατζηπαντελή: Πωλίνα Πανέρη