Selfie ονομάζεται η φωτογραφία στην οποία το άτομο επιλέγει να απεικονίσει τον εαυτό του. Τον τελευταίο καιρό φωτογραφίες τέτοιου τύπου εμφανίζονται συνέχεια στις οθόνες μας. Οι άνθρωποι πλέον βγάζουν selfie ακόμα και με κάκτους, αρκεί να έχει καλό φωτισμό.

Όπως συμβαίνει πάντα όμως, όποτε μια μόδα κάνει τα πρώτα βήματά της, ξεφυτρώνουν πολλοί που σπεύδουν να δηλώσουν την αντίρρησή τους και να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της με κάθε δυνατό τρόπο.

Εγώ λοιπόν, ως κλασική λάτρης των μαλλιοτραβηγμάτων, είπα να πάρω θέση. Τι κι αν θέλω να βγάλω μια selfie λοιπόν; Ποιον ενοχλώ και τι επηρεάζω; Κανέναν και τίποτα. Οι υποστηρικτές της αντισελφιστικής άποψης θα πουν πως δεν είναι υγιές να θες να δείχνεις συνέχεια τον εαυτό σου. Πολύ λογικό. Δεν είναι υγιές να νιώθεις καλά με αυτό που είσαι, να έχεις αυτοπεποίθηση και να θες να το βγάλεις προς τα έξω κι είναι καλύτερα να τρέμεις στην ιδέα πως θα δει άνθρωπος τη μορφή σου και για να ποστάρεις μια φωτογραφία να χρειάζεσαι πέντε μέρες να το σκεφτείς και μια βδομάδα να κάνεις edit.

Οι selfies έχουν βοηθήσει και στον επιχειρηματικό τομέα. Πλέον μέσα απ’ το διαδίκτυο είναι πολύ εύκολο ένα προϊόν να διαφημιστεί αν κάποιος επώνυμος ή γενικά κάποιο γνωστό πρόσωπο βγει μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται κι αυτό. Έτσι πλέον είναι πολύ πιο εύκολο και πιο προσβάσιμο  να ενημερώνονται οι άνθρωποι για τις καινούργιες τάσεις της μόδας αλλά και πιο φτηνό για τους επιχειρηματίες να διαφημίζουν τα προϊόντα τους.

Ακόμα κάτι αξιοσημείωτο είναι ότι όταν βγάζεις μια τέτοια φωτογραφία έχεις τη δυνατότητα να παρουσιάσεις τον εαυτό σου με όποιον τρόπο επιθυμείς εσύ. Έτσι, μπορείς να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου χρησιμοποιώντας κάποια φίλτρα ή κάποιον τρόπο επεξεργασίας ο οποίος μπορεί να βελτιώσει την εμφάνισή σου.

Για να είμαστε βέβαια και αντικειμενικοί, υπάρχουν άνθρωποι που εξαρτώνται απ’ την εικόνα τους και χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες ώστε να δείξουν στους υπόλοιπους πόσο υπέροχη ζωή έχουν, πόσο τέλειο πρόσωπο και καθαρή επιδερμίδα. Πληροφορίες που δεν ένοιαξαν ποτέ κανέναν, όμως, γι’ αυτούς είναι άκρως σημαντικές. Η σχέση αυτών των χρηστών με τη συγκεκριμένη συνήθεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρρωστημένη.

Αυτό κατά τη γνώμη μου αληθεύει διότι υπάρχουν άνθρωποι που μελαγχολούν και θλίβονται επειδή δεν είναι αρκετά αρεστοί στα κοινωνικά δίκτυα, μόνο και μόνο γιατί μια selfie δεν πήρε 500 likes.

Όμως δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε τον κανόνα για τις εξαιρέσεις. Πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν την κάμερά τους για να κάνουν τις στιγμές τους διαχρονικές, όχι για να δείξουν την ομορφιά και τα κατορθώματά τους.

Άλλωστε το φαινόμενο αυτό δεν εμφανίστηκε τώρα, ακόμα κι αν τώρα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. Να ξέρετε πως όλοι αυτοί που είναι περίπου στα 20 και λένε με ύφος πως αυτοί στα 15 παίζανε ακόμα με τα παιχνίδια τους, έχουν κάπου κρυμμένες selfies μπροστά σε έναν καθρέφτη με μια φωτογραφική μηχανή ή ένα παλαιολιθικό κινητό.

Βρείτε τες και ξεσκεπάστε τους. Κι αν δεν το κάνετε εσείς θα το κάνω εγώ, but first let me take a selfie.

 

Επιμέλεια Κειμένου Ζωής Τεκέλογλου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Ζωή Τεκέλογλου