-Γιατί δε με πήρες τηλέφωνο;
-Συγγνώμη, απλά το γεγονός ότι στερήθηκα την αγάπη με κάνει να ξεχνώ πως έχω άτομα που μ’ αγαπούν, σαν εσένα.
Έχεις φλομώσει τον άλλον στα ψέματα, του ‘χεις δημιουργήσει τύψεις κι έχεις εκμεταλλευτεί ένα άκυρο, άσχημο γεγονός ενώ στην πραγματικότητα ήσουν απλώς στην τουαλέτα.
Οι άνθρωποι λένε ψέματα χωρίς να τα σκέφτονται. Πολλά είναι αυτά που δε σκέφτονται οι άνθρωποι κι ίσως αυτό να δημιουργεί όλα τα προβλήματα.
Αρχικά όμως, ας δούμε τι θεωρείται λάθος. Λάθος μπορεί να ονομαστεί κάθε πράξη που δε συμβαδίζει με τους τυπικούς ή άγραφους κανόνες. Χαζομάρες. Λάθος είναι καθετί που μπορεί να πληγώσει έναν άνθρωπο. Κι οι άνθρωποι πληγώνονται καθημερινά. Συχνά όμως, αυτό που μας κάνει να στεναχωριόμαστε και ν’ απογοητευόμαστε δεν είναι η ίδια η πράξη αλλά αυτό που ακολουθεί.
Κάνε τη βλακεία, αλλά τουλάχιστον παραδέξου τη. Αν, βέβαια, δε θες να το κάνεις, φρόντισε τουλάχιστον τα ψέματα που θα πεις για να καλυφθείς να μην είναι χυδαία.
Το ψέμα πρέπει να ‘χει στιλ, τρόπο έκφρασης και δομής. Να μη θίγει συναισθηματικά τον άλλον και να ‘χει καλό σκοπό. Να σέβεσαι τον άλλον ό,τι και να γίνει. Στις ανθρώπινες σχέσεις, στο τέλος μόνο ο σεβασμός μένει. Αυτό είναι, λοιπόν, που πρέπει να κρατήσουμε ακλόνητο. Αυτή η λέξη που έχει χιλιοειπωθεί, η έννοια που όλοι την υποστηρίζουν και την υπερασπίζονται, αλλά λίγοι την ακολουθούν, είναι η βάση κάθε υγιούς σχέσης.
Όταν συναναστρέφεσαι μ’ έναν άνθρωπο, καλό είναι να του λες αυτά που νιώθεις ευθέως, χωρίς να δημιουργείς παράλληλους κόσμους και ψεύτικες δικαιολογίες. Όταν προσπαθείς να καλύψεις τις λάθος πράξεις σου λέγοντας πράγματα που δεν ισχύουν, είναι σαν να υποτιμάς το IQ του συντρόφου σου. Είναι πολύ πιθανόν τα λόγια σου να μη γίνουν πιστευτά. Ακόμα όμως κι αν γίνουν πιστευτά, τα ψέματα έχουν τη συνήθεια ν’ αποκαλύπτονται στο τέλος κι οι θύτες να μένουν με την ψευδαίσθηση πως πέτυχαν κάτι, ενώ στην πραγματικότητα έχουν κατακερματίσει μια σχέση.
Όταν δυο άνθρωποι αποφασίζουν να ‘ρθουν κοντά και να δεσμευτούν με κάθε τρόπο, εκείνη τη στιγμή τίθενται σ’ ισχύ κάποια όρια. Με το να προσπαθεί κάποιος να ξεγελάσει το ταίρι του, ξεπερνάει τα όρια αυτά και σπάει το δεσμό με τον χειρότερο τρόπο.
Ειδικότερα, ένα καλό παράδειγμα είναι η κλασική περίπτωση της απιστίας. Όταν αποφασίσεις ν’ απατήσεις τ’ άτομο που υποτίθεται ήθελες να ‘χεις σ’ αποκλειστικότητα, τότε το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να παραδεχτείς την ενοχή σου, διότι είναι πολύ δύσκολο ο άνθρωπός σου να μην το καταλάβει. Κι όταν αυτό συμβεί, το πρέπον θα ‘ναι να μη δημιουργείς σενάρια με το μυαλό σου με σκοπό να ευνοηθείς και να καλυτερέψεις τη θέση σου, διότι στο τέλος κανείς δεν τα πιστεύει και στην ουσία χειροτερεύεις την κατάσταση, αφού τ’ άτομο που ‘χεις απέναντί σου καταλαβαίνει πως δεν το εκτιμάς αρκετά, ώστε να πεις τόσο σ’ αυτό, όσο και στον εαυτό σου την αλήθεια.
Οι άνθρωποι γεννιούνται μόνοι τους για να καταλήξουν σε ζευγάρια. Αν εσύ έχεις βρει το σκοπό σου, μην καταστρέψεις αυτό που ‘χεις για μια στιγμή δειλίας. Ίσως να ‘ναι ωραίο να λέμε πως το ψέμα μπορεί να ‘χει στιλ κι άποψη και να καταφέρνουμε να ξεφεύγουμε απ’ τις καταστάσεις με τα ψέματα, όμως τίποτα ψεύτικο δεν κράτησε ποτέ αρκετά κι ο σεβασμός σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει σε χάρτινες αγάπες.
Επιμέλεια Κειμένου Ζωής Τεκέλογλου: Ιωάννα Κακούρη