Από παιδιά που ήμασταν ακόμη, το κεφάλαιο αποστήθιση δεν ήταν το αγαπημένο μας! Σίγουρα όλοι μας έχουμε αναμνήσεις από τότε που πηγαίναμε σχολείο, με εμάς πάνω από ένα βιβλίο προσπαθώντας να μάθουμε απ’ έξω την ιστορία, ύστερα στη φοιτητική μας πορεία ώρες ατελείωτες περνούσαν με τα μάτια μας καρφωμένα σε σελίδες βιβλίων ή οθόνες laptop και τον καφέ να ανεβοκατεβαίνει συνεχώς στην κούπα μας ελπίζοντας να θυμηθούμε κάποιες έστω από τις τόσες αράδες που είχαμε μπροστά μας. Μέχρι και σήμερα η απομνημόνευση είναι ένα δύσκολο σπορ για όσους δεν έχουν έμφυτο ταλέντο και μας δυσκολεύει πολύ στην καθημερινότητά μας.
Οι πληροφορίες που δεχόμαστε καθημερινά είναι αναρίθμητες γι’αυτό ο εγκέφαλός μας δε συγκρατεί τα πάντα για πάντα ώστε να αποφύγουμε ένα ολικό «κρασάρισμα», θα λέγαμε απλά. Όσα δεν γίνονται ή ακούγονται σε επανάληψη, κρίνονται ως μη χρήσιμα και έτσι πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων για τη δική μας προστασία. Υπάρχουν όμως τρόποι να μπορέσουμε να κάνουμε την απομνημόνευση πιο εύκολη και να πετύχουμε τους στόχους μας με λιγότερο κόπο; Έχουμε συγκεντρώσει 10 μικρά tips που θα κάνουν τον δρόμο σας για μάθηση λίγο πιο εύκολο!
1. Να καταλαβαίνεις τι διαβάζεις!
Από την πρώτη κιόλας λέξη, το σημαντικό είναι να ξέρεις τι είναι αυτό που έχεις μπροστά σου. Όταν καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που πρέπει να μάθεις, όταν έχεις πιάσει τη φιλοσοφία του και το θέμα τότε είναι πιο εύκολο να μάθεις και τις λέξεις που το αποτυπώνουν. Ένα μεγάλο μειονέκτημα στο σχολείο είναι πως πολλοί από εμάς διαβάζαμε κατεβατά χωρίς να ξέρουμε στην ουσία τι λένε, οι λέξεις δεν είχαν αντίκρισμα κάπου, συνεπώς δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν από τον εγκέφαλό μας.
2. Χώρισε σε μέρη το κείμενό σου
Αρχικά αυτό επιδρά θετικά στην ψυχολογία μας γιατί βλέποντας πιο μικρά αποσπάσματα τρομάζουμε κι αγχωνόμαστε λιγότερο. Μας φαίνονται πιο διαχειρίσιμα κι αυτό μας βοηθάει. Επίσης, το να χωρίσουμε το κείμενο και να συγκεντρώσουμε τα κομμάτια με παρόμοιες πληροφορίες είναι επίσης πολύ μα πολύ χρήσιμο!
3. Κράτησε σημειώσεις
Παλιό, κλασικό κι αγαπημένο. Ίσως η πιο κλασική και αποτελεσματική συμβουλή για να μάθεις πιο εύκολα αυτά που διαβάζεις. Εγώ δε θα ξεχάσω ποτέ μια δασκάλα που μου έκανε ιδιαίτερα στο δημοτικό και με έβαζε να γράφω πολλές φορές τη λέξη που έκανα λάθος στην ορθογραφία. Τότε προφανώς δε μου άρεσε αλλά σήμερα -όσες με δυσκόλευαν- τις θυμάμαι ολόσωστα. Όσο πιο πολύ γράφεις κάτι τόσο σου εντυπώνεται στο μυαλό και οπτικά οπότε το θυμάσαι καλύτερα!
4. Flashcards
Μικρές κάρτες αρχειοθέτησης από το βιβλιοπωλείο σε σχήμα μικρό, σαν την παλάμη σου. Τέλειες για σημειώσεις και στις δυο πλευρές που σε βοηθούν να βάλεις μια σειρά και τάξη σε όσα μαθαίνεις! Ανατρέχεις ανά πάσα ώρα και καταχωρείς σωστά τις πληροφορίες στο κεφάλι σου!
5. Ηχογράφηση
Δε ξέρω αν έχετε παρατηρήσει πόσο εύκολη και βολική είναι η ηχογράφηση στην επικοινωνία μας στα social media. Ε, άλλο τόσο είναι και στη μάθηση. Όταν θέλουμε να μάθουμε απ’ έξω τόσα πράγματα, το να τα λέμε και να τα ηχογραφούμε μας προσφέρει διπλό καλό. Αρχικά το ότι τα λέμε δυνατά και τα ακούμε εμείς οι ίδιοι είναι απίστευτα βοηθητικό κι επίσης η δυνατότητα να τα έχουμε και να τα ακούμε συνεχώς αντί να τα διαβάσουμε μας προσφέρει ευκολία και μεγαλύτερη αποδοτικότητα.
6. Δίδαξέ το
Στο αμέσως προηγούμενο είπαμε για την αναγκαιότητα του να μιλάμε δυνατά και ν’ ακούμε όσα διαβάζουμε. Εδώ έρχεται να κολλήσει υπέροχα η διαδικασία της διδασκαλίας. Όταν κάνεις μάθημα εσύ γι’ αυτά που διαβάζεις, αρχικά μαθαίνουν περισσότεροι από ένας. Εσύ βρίσκεις τις ελλείψεις και τα αδύναμα σημεία σου, ενώ αποκτάς κι άνεση αφού βλέπεις πόσα ξέρεις από το αντικείμενο. Τέλος, αν δεν μπορέσεις να βρεις κάποια ομάδα ώστε να κάνετε μάθημα μεταξύ μας, μπορείς απλά να φανταστείς τους μαθητές σου και να αρχίσεις την παράδοση!
7. Το περιβάλλον πρέπει να είναι ήσυχο
Πολλοί λένε ότι μπορούν να διαβάζουν με τηλεόραση, ραδιόφωνο ή άλλη πηγή θορύβου όμως πρακτικά αυτό δεν είναι εφικτό. Επιλέξτε ένα ήσυχο περιβάλλον για να μπορέσετε να συγκεντρωθείτε όσο χρειάζεται!
8. Τακτική μελέτη & επανάληψη
Η επανάληψη είναι καθ’ όλα απαραίτητη για να μπορέσει ο εγκέφαλος να κρατήσει όσα έχουν εισαχθεί. Όπως αναφέραμε και στην αρχή, όσα δε χρησιμοποιούμε δεν τα κρατά το μυαλό μας άρα πρέπει να επανερχόμαστε και να κάνουμε ένα φρεσκάρισμα σε όσα διαβάζουμε για να εδραιωθούν σίγουρα!
9. Ενέργεια
Ο οργανισμός μας καταναλώνει φαιά ουσία με το μυαλό να δουλεύει τόσο, συνεπώς χρειάζεται σωστή τροφή. Επιλέξτε γεύματα υγιεινά και γεμάτα ενέργεια. Το ίδιο σημαντικά συμβάλλει και ο ύπνος, χρειαζόμαστε ξεκούραση και γέμισμα μπαταρίας.
10. Μικρά διαλείμματα
Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και να δώσει το 100% του για περισσότερο από 20 λεπτά. Άρα κάθε φορά που διαβάζουμε κάτι, εκεί πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα, να φύγει η προσοχή μας σε κάτι άλλο ώστε να μπορέσει να επανέλθει και να συνεχίζουμε το ποιοτικό κι αποτελεσματικό διάβασμα. Όσο πιο πολύ πιεζόμαστε ώρες ασταμάτητα τόσο πιο δύσκολο γίνεται το έργο μας.
Το διάβασμα για κάποιους δεν τελειώνει ποτέ, ας ελπίσουμε να γίνει πιο εύκολη υπόθεση με τα tips που αναφέραμε!
Καλή επιτυχία!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου