Είναι αλήθεια πως η εικόνα μας αποτελεί πολλές φορές καθοριστικό παράγοντα για πολλά κομμάτια της καθημερινότητάς μας. Η συμπεριφορά μας και οι αντιδράσεις μας σε διάφορους τομείς της ζωής μας διαμορφώνονται από την εμφάνισή μας η οποία επηρεάζεται από τα πρότυπα ομορφιάς που επικρατούν εδώ και δεκαετίες. Όσο κι αν προσπαθούμε να σπάσουμε τα στερεότυπα και να αφήσουμε πίσω τις αναχρονιστικές αντιλήψεις περί τέλειου κι αλαβάστρινου κορμιού, αυτές συνεχίζουν να δουλεύουν μέσα στο υποσυνείδητό μας καθορίζοντας ολόκληρη τη ζωή μας χωρίς καν να το καταλάβουμε.
Παλιότερα η τηλεόραση και τα περιοδικά, σήμερα αυτά, σε συνδυασμό με τα παντοδύναμα social media φυτεύουν στο μυαλό μας απόψεις και πεποιθήσεις που επιτάσσουν την ομορφιά να είναι συνυφασμένη με μια τέλεια εικόνα. Το ζήτημα είναι ότι αυτό επηρεάζει την ψυχολογία μας κι έχει σοβαρό αντίκτυπο ακόμη και στην ερωτική μας ζωή. Διάσημοι και διάσημες παρελαύνουν από τις οθόνες μας καθημερινά δείχνοντας υπέρμετρα υπέροχοι, ενώ εμείς αναρωτιόμαστε όσο τους χαζεύουμε, γιατί δεν δείχνουμε έτσι ενώ θα «έπρεπε».
Εξαιτίας της παραπάνω σύγκρισης, ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών, αντιμετωπίζουν με δυσαρέσκεια το σώμα τους ενώ έχει παρατηρηθεί πως αυτό το γεγονός συνδέεται με χαμηλά επίπεδα στην ικανοποίηση στον τομέα της επαφής καθώς και της όρεξής τους. Πρακτικά η «άσχημη εικόνα» λειτουργεί σαν ένας μηχανισμός που μας κάνει να στερούμαστε απόλαυσης. Το γιατί ίσως είναι εύκολο να το συμπεράνουμε. Η ανασφάλεια που αισθανόμαστε είναι υπεύθυνη για τη στέρηση της χαράς και της ικανοποίησης.
Όλοι οι άνθρωποι, ιδιαίτερα όμως οι γυναίκες, είμαστε όντα που έχουμε μάθει να μας παρατηρούν. Εκτιθέμεθα με πολλούς τρόπους και συχνά γινόμαστε αντικείμενα που πρέπει να μας κοιτάζουν για διάφορους λόγους. Νιώθουμε τα βλέμματα των άλλων να μας σκανάρουν κάθε λεπτομέρεια πάνω μας και μέσα μας ξέρουμε πως μπορεί ακόμα και να μας βαθμολογούν στο μυαλό τους γι’ αυτό που αντικρίζουν. Όσο λοιπόν βιώνουμε αυτή την παρατήρηση από τους άλλους, υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε μια αντίστοιχη διαδικασία ειδικά όταν το σώμα μας είναι πιο ορατό κι εκτεθειμένο. Αυτό συμβαίνει στην παραλία και φυσικά την ώρα της επαφής.
Η σκέψη μας τρέχει να βγει από το κεφάλι μας και τα μάτια μας κοιτούν από μια γωνιά του δωματίου σαν κάποιος άλλος, τρίτος να βλέπει και να σημειώνει τις ατέλειές μας. Όμως όχι, είμαστε εμείς που βλέπουμε τον εαυτό μας έτσι κι αυτό προφανώς είναι ο πιο σημαντικό λόγος που δεν ευχαριστιόμαστε πράγματα και στιγμές. Αντί η προσοχή μας να στραφεί προς τις αισθήσεις μας, στρέφεται προς το σώμα μας και την εικόνα μας. Εκείνη τη στιγμή τείνει να μας απασχολεί περισσότερο το πώς θα μας βλέπει ο/η σύντροφός μας παρά το πώς μας κάνει να αισθανόμαστε. Όσο λοιπόν παρατηρούμε και σημειώνουμε μειονεκτήματα, τόσο απομακρύνεται η ευκαιρία για ευχαρίστηση.
Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε πραγματικά τις επαφές μας, που είναι από τις πιο σημαντικές και ουσιαστικές μας, πρέπει πραγματικά να είμαστε παρόντες σε αυτές. Η ψυχή κι ο νους μας πρέπει να είναι απόλυτα συντονισμένες στο εδώ και το τώρα. Καμία δεύτερη σκέψη, καμία ανασφάλεια. Σε κανονικές συνθήκες, το μέρος του εγκεφάλου που καθορίζει τη σκέψη, μένει ανενεργό ώστε να χαλαρώνουμε και να απολαμβάνουμε αυτό που συμβαίνει, όταν η «κακή» μας εικόνα όμως γίνεται βραχνάς, τότε το μέρος αυτό ενεργοποιείται κι οι αρνητικές σκέψεις πέφτουν βροχή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοιο θέμα να αποφεύγουν τον έρωτα και την πράξη αυτού, να έχουν μειωμένη επιθυμία κι απομάκρυνση από τον σύντροφό τους. Αυτό όσο διαιωνίζεται φέρνει με τη σειρά του προβλήματα στην επικοινωνία και τη λειτουργία μας γενικότερα.
Η σχέση μας στηρίζεται στην επαφή κι όσο εμείς απομακρυνόμαστε από αυτή τη διαδικασία λόγω αυτών των προβληματισμών χάνουμε την οικειότητα και το δέσιμο με το ταίρι μας. Η εικόνα μας θα πρέπει να γίνει φίλη μας και να πάψει να γίνεται τροχοπέδη στην ικανοποίησή μας· όχι μόνο στο ερωτικό κομμάτι αλλά γενικά. Τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι απλά. Αρχικά να μας δώσουμε λόγους να μας αγαπήσουμε. Δεν είμαστε μόνο το σώμα μας ούτε θα μας καθορίσει αυτό. Στη συνέχεια, εάν αισθανόμαστε ότι μερικές βελτιωτικές κινήσεις θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα ας τις κάνουμε.
Όχι όμως για τους ξένους παρατηρητές, εκείνοι θα πρέπει να πάψουν να μας νοιάζουν. Σημασία έχει τι θέλουμε εμείς να παρατηρούμε και αν πιστεύουμε πως λίγη γυμναστική, μια πιο υγιεινή διατροφή, ή ένα διαφορετικό μακιγιάζ και μια ανανέωση στα ρούχα θα μας κάνουν να νιώσουμε πιο όμορφα, τότε ναι, ας το δοκιμάσουμε. Αλλά για μας, για κανέναν άλλο.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου