Ο χωρισμός είναι μία κατάσταση που αφορά δύο αλλά σίγουρα «την πληρώνουν» πολλοί περισσότεροι. Πρώτοι και καλύτεροι οι φίλοι μας! Τα κολλητάρια μας τα καλά, που είναι πάντα εκεί στο πλευρό μας έτοιμα να δώσουν το πρώτο χαρτομάντιλο παρηγοριάς για να σκουπίσουν τα δάκρυά μας.
Όταν εμείς είμαστε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν καταλαβαίνουμε και πολύ τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι φίλοι μας στην όλη κατάσταση. Μας φτάνει που είναι δίπλα μας και μας ακούν, μας συμβουλεύουν, μας ηρεμούν και προσπαθούν να μας δείξουν πώς να βλέπουμε το φως στον δρόμο της λογικής. Το θεωρούμε αυτονόητο και πιστεύουμε ακράδαντα πως είναι απλά γεννημένοι για να το κάνουν αυτό. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι δηλαδή, πως ο μοναδικός σκοπός των φίλων, παγκοσμίως, είναι να συνδράμουν στον χωρισμένο της παρέας.
Κι όμως, αγαπητοί, δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζετε! Για να μπορέσουμε εμείς τα κολλητάρια να είμαστε δίπλα σας βράχοι έχουν προηγηθεί κάποιες κρίσεις, μερικές στιγμές σοκ, άλλες στιγμές πανικού, σκεπτόμενοι «και τώρα τι κάνουμε;». Είναι ακριβώς το σημείο όπου η υπόλοιπη παρέα δημιουργεί μία συνωμοσία πίσω από την πλάτη του χωρισμένου για να μπορέσει να βρει τον τρόπο που θ’ αντιμετωπίσει το καινούργιο κακό που σκάει ξαφνικά.
Βήμα πρώτο είναι μια κοινή συνομιλία που δημιουργείται και φυσικά εξαιρείται απ’ αυτή ο πρωταγωνιστής. Εκεί το team μπορεί να σοκάρεται και να πανικοβάλεται όσο θέλει για να μπορεί φυσικά να δείχνει cool και ζεν μπροστά στον πληγωμένο φίλο. Τα μέλη της συνωμοσίας συνεδριάζουν, εμφανίζουν νέα στοιχεία, σχολιάζουν τις εξελίξεις του χωρισμού αλλά και την κατάσταση του πρωταγωνιστή φίλου και παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για τις κινήσεις τους. Μερικές φορές ίσως και να μοιράζονται και ρόλοι, όπως εκείνος του πιο συγκαταβατικού φίλου, ο άλλος του πιο αυστηρού και λογικού ή του πιο ανέμελου και χαλαρού ώστε ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής και τη φάση του παθούντος, να κινηθεί ο σωστός παίχτης.
Η συμπόνια θέλει στρατηγική και μεθοδευμένες κινήσεις. Για να μπορείς να πετύχεις την απόλυτη στήριξη χρειάζεται να γνωρίζεις καλά τον φίλο σου. Να έχεις εμβαθύνει στον ψυχικό του κόσμο, να ξέρεις τις ανάγκες που έχει σαν προσωπικότητα και να πηγαίνεις βάσει αυτών. Για παράδειγμα, σ’ έναν άνθρωπο που γνωρίζεις ότι προτιμά να αποστασιοποιείται και να μιλά λιγότερο, φυσικά δείχνεις το ενδιαφέρον σου αλλά κρατάς μια πιο διακριτική στάση. Στην περίπτωση που ξέρεις πως έχει ανάγκη από περισσότερο «ντάντεμα» κινείσαι αναλόγως. Το παρεάκι λοιπόν που γνωρίζεται καλά ξέρει τι δρόμο θα επιλέξει για να επουλώσει τις πληγές.
Δε λείπουν όμως και τα γεγονότα που πραγματικά προκαλούν μεγάλο μπέρδεμα και δεν ξέρεις πώς να τα χειριστείς. Ειδικά τώρα με τα social media, καλούμαστε να γίνουμε κάτι από πράκτορες, κάτι από μέντιουμ και λίγο από δημοσιογράφους που ψάχνουν να διασταυρώσουν τις πληροφορίες και τα news. Πόσο fake ή όχι είναι και ποιος είναι ο τρόπος για να τα επικοινωνήσουμε στο κοινό μας! Το πιο τρανταχτό παράδειγμα, φωτογραφίες με άλλο πρόσωπο. Τόμπολα! Κάπου εδώ στη συνεδρίαση της επιτροπής σκάει η είδηση και να σου ο χαμός. Συζητήσεις, υποθέσεις εξακριβώσεις και γνώμες.
Ο ένας συνωμότης θέλει να μιλήσει, πιστεύει πως η αλήθεια χρειάζεται για να μπορέσουμε να περάσουμε επίπεδο στην πίστα και να προχωρήσουμε στη νίκη. Ο άλλος φοβάται πως αυτή είναι μια εξέλιξη που δε θα είναι και πολύ διαχειρίσιμη από τον κεντρικό παίχτη και ψηφίζει την απόκρυψη. Γενικά δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι φίλος σε αυτές τις περιπτώσεις κι αυτό γιατί όσο και να θες να τα βλέπεις όλα με τη λογική, εκείνο που σε οδηγεί είναι το συναίσθημα. Είναι η αγάπη για το κολλητάρι που δεν την παλεύει και το μόνο που θες πραγματικά είναι να το κάνεις να νιώσει καλύτερα.
Μπορεί να μην το κάνουμε πάντα τέλεια, μπορεί το παρεάκι να μην παίρνει πάντα τις σωστές αποφάσεις, μπορεί ακόμη και να ρίξει λάδι στη φωτιά κάποιες φορές ας πούμε, αλλά όλα γίνονται πάντα και μόνο από αγάπη. Οι φίλοι μας είναι αυτό που λέμε άνθρωποι δικοί μας, πιο δικοί μας δεν έχει και φυσικά η δουλειά τους δεν είναι εύκολη, ας τους δώσουμε λοιπόν ένα credit για την προσπάθεια ακόμη κι αν αυτή δεν είναι πάντα επιτυχημένη!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου