Η διαπαιδαγώγηση περί σεξουαλικότητας είναι θα λέγαμε μια ουτοπία που όμως, θα θέλαμε πολύ να ήταν πραγματικότητα. Στην Ελλάδα, αλλά και σε πιο αναπτυγμένες ακόμη χώρες, αποτελεί ένα ταμπού που γεμίζει την κοινωνία με αγκυλώσεις δημιουργώντας λαθεμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές γύρω από τη σεξουαλικότητα κι ό,τι αυτή περιλαμβάνει. Η άγνοια που έχουν τα παιδιά και κατ’ επέκταση οι ενήλικες σχετικά με βασικά σημεία που αφορούν, όχι μόνο, στην πράξη αλλά κι όλη τη διαδικασία που τη συνοδεύει οδηγούν σε φοβισμένους, στερημένους ή ακόμη και μπερδεμένους ανθρώπους που δε δύναται να νιώσουν την απόλαυση έτσι όπως θα έπρεπε.
Αρχικά, θα έπρεπε να ξεκινά από τη γνωριμία με το σώμα μας. Μαθαίνουμε το σώμα μας σε κάθε εκατοστό και γνωρίζουμε βαθιά τι μπορεί να μας προσφέρει. Όσο περισσότερο το ανακαλύπτουμε τόσο πιο πολύ μαθαίνουμε να το αγαπάμε και να το σεβόμαστε κι αυτό ίσως είναι το πρώτο και πιο βασικό βήμα που χρειάζεται να κάνει ένας άνθρωπος. Ο αυτοσεβασμός πρέπει πάντα να αποτελεί γνώμονα για κάθε μας επιλογή και πράξη σε όλους τους τομείς της ζωής μας και φυσικά αυτό ισχύει και το κομμάτι αυτό. Συνεπώς εκείνα που θα έπρεπε κάποιος να πει λίγο πιο εμπεριστατωμένα και ανοιχτά είναι τα εξής:
1. Eίναι σαφώς κάτι πολύ περισσότερο από απλή βιολογία
Στη Στ’ δημοτικού, στο βιβλίο της φυσικής συμπεριλαμβάνεται κεφάλαιο για το αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου. Εκεί τα παιδιά μαθαίνουν σαν γνωστικό αντικείμενο τα μέρη του σώματος και για την αναπαραγωγή αλλά αναφέρεται σαν μια απλή οργανική λειτουργία αποτυπωμένη μόνο από τη βιολογική της πλευρά. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι τρομερά άβολο να μιλάει ένας δάσκαλος στα παιδιά γι’ αυτό το ζήτημα ακόμα κι όταν μεταφέρει τις επιστημονικές πληροφορίες, πόσο μάλλον να πει και κάτι παραπάνω. Δεν τους αδικούμε τους δασκάλους, δεν είναι εκπαιδευμένοι να μιλούν στα παιδιά για τέτοια θέματα έτσι όπως θα έπρεπε γι’ αυτό και το αποφεύγουν, ενώ θα έπρεπε να εξηγήσουμε πως πέρα από το βιολογικό μέρος εμπλέκεται το συναισθηματικό το εγκεφαλικό κι ολόκληρος ο οργανισμός μας βρίσκεται σε πλήρη κι απόλυτη λειτουργία.
2. Σεβασμός στα προσωπικά όρια
Όταν έχουμε γνωρίσει το σώμα μας κι έχουμε αγαπήσει σε βάθος τον εαυτό μας τότε γνωρίζουμε και τα όριά μας. Όταν τα γνωρίζουμε καλά είναι και πιο εύκολο να μπορέσουμε να τα θέσουμε. Το πρόβλημα με τους νέους είναι πως επηρεάζονται πολύ από τη γνώμη των συνομηλίκων τους με αποτέλεσμα να γίνονται αποδέκτες πραγμάτων που δεν επιθυμούν στην πραγματικότητα με σκοπό είτε να γίνουν αποδεκτοί και να νιώσουν την αποδοχή από κάποιο κοινωνικό σύνολο ή ομάδα, είτε να νιώθουν πως δε μένουν πίσω όταν οι άλλοι προχωράνε και το παίζουν προοδευτικοί. Υπάρχουν πολλοί λόγοι ακόμη που μας οδηγούν στο να παραβλέπουμε τα όριά μας αλλά με τη σωστή καθοδήγηση κι ενθάρρυνση σίγουρα μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα!
3. Δεν αντικατοπτρίζει τη αξία του ατόμου
Η επιλογή μας αναφορικά με το πότε, με ποιον/α, και πού θα συμβεί δεν έχει να κάνει καθόλου με την αξία μας ως άνθρωποι και προσωπικότητες. Πολλοί νιώθουν ενοχές για μια πράξη που είναι καθ’ όλα φυσιολογική και αναμενόμενη σε όλα τα έμβια όντα. Έχουμε δει -δυστυχώς- περιπτώσεις όπου ανεβαίνει ένα ροζ βίντεο εν άγνοια κάποιου και το θύμα νιώθει ντροπή που διέπραξε την πράξη ενώ δεν έκανε τίποτα άλλο πέρα από κάτι φυσιολογικό! Έχει ταυτιστεί εδώ και χρόνια με μια υποβάθμιση της αξίας του ατόμου και πραγματικά αναρωτιόμαστε ακόμα γιατί συμβαίνει. Οι ενοχές είναι μια λέξη που θα πρέπει να φύγει από την έννοια της ερωτικής επαφής γιατί όσο υπάρχει εκείνη, η λέξη απόλαυση απομακρύνεται κι αυτό, είναι πραγματικά άδικο.
4. Οι διαφορετικότητα είναι φυσική
Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, οι ενοχές συναντιούνται ακόμη περισσότερο εκεί που ξεπροβάλει η διαφορετικότητα. Αυτό αποτελεί μάστιγα σε κάθε κομμάτι της ζωής μας που βλέπουμε κάποιον να έχει άλλες προτιμήσεις ή επιλογές από αυτές που εμείς θεωρούμε φυσιολογικές κι αναμενόμενες. Φυσικά, η επιθυμία κι επιλογή δεν έχει βρει καλύτερη μοίρα. Η διαφορετικότητα είναι φυσική γιατί έτσι δημιουργείται· φυσικά. Χωρίς επιλογή, γίνεται μόνο του κι είναι όμορφο να δίνουμε αγκαλιά σε όσους τη χρειάζονται. Για να μπορέσουμε όμως να δώσουμε την αγκαλιά θα πρέπει να γνωρίζουμε και να νιώθουμε οικεία με το διαφορετικό, ίσως έτσι κάποια στιγμή να σταματήσει κιόλας να είναι. Ακόμη όμως κι αν δε γινόταν από την ίδια τη φύση κι ήταν καθαρά επιλογή του ατόμου, τι το αφύσικο έχει να επιλέγεις πώς θα χρησιμοποιήσεις το σώμα σου, που σου ανήκει ύστερα από την προϋπόθεση ότι δεν βλάπτεις κανέναν άλλο;
5. Σημεία κορύφωσης (Πότε κατάλαβες τι είναι που και τι προσφέρει;)
Ταμπού και πάλι ταμπού. Είναι ένα μυστικό που το ανακαλύπτουμε μόνοι μας -κάποιοι μπορεί να μην το ανακαλύψουν και ποτέ- αργά ή γρήγορα. Πολλοί, λόγω ντροπής κυρίως, δεν ανακαλύπτουν τις πολλαπλές πτυχές και δυνατότητες που τους δίνει το σώμα τους. Μένουν κολλημένοι σε όσα νομίζουν πως ξέρουν και χάνουν σημαντικά κομμάτια ευτυχίας. Τα σημεία που μπορεί να χαρίζουν απόλαυση είναι πολλά και δεν είναι τυχαίο πως τα παιδιά σε μικρές ηλικίες ασχολούνται πολύ με τη γενετήσια περιοχή τους. Η ενασχόληση μαζί τους, τα χαλαρώνει και τους δίνει ένα αίσθημα ευφορίας κι ασφάλειας. Μεγαλώνοντας ενοχοποιούμε τα παιδιά κι έτσι αυτό το μονοπάτι κλείνει. Κάποιοι αρκετά αργότερα βρίσκουν τρόπο να το ανακαλύψουν ξανά και να το διαβούν κάνοντας πραγματικά τα πιο μαγικά ταξίδια. Έρευνες δείχνουν πως ο οργασμός έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό όπως: ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και πολλά ακόμη ενώ σε ψυχολογικό επίπεδο, μειώνει το στρες ενώ δημιουργεί ένα αίσθημα πληρότητας που έχουμε ανάγκη σαν άτομα ώστε να επενδύσουμε κατ’ επέκταση στις διάφορες σχέσεις μας.
6. Πώς βιώνουν την επαφή τα φύλα;
Σε παλιότερη εποχή που οι γυναίκες ήταν λιγότερο απελευθερωμένες και γεμάτες ταμπού και ενοχές θα λέγαμε πως ο τρόπος ήταν διαφορετικός. Αυτό σήμερα έχε αλλάξει αισθητά κρατώντας όμως τη βάση κοινή. Δηλαδή, ενώ και σήμερα μπορεί μια γυναίκα να συνευρεθεί ερωτικά χωρίς συναισθηματική εμπλοκή, υπάρχει ακόμη το στερεότυπο πως είναι χαρακτηριστικό του φύλου των ανδρών αυτό κι αντίστροφα. Για εκείνους που η απελευθέρωση ήταν γεγονός από πάντα, ο διαχωρισμός είναι περισσότερο εφικτός σε σχέση με τις γυναίκες. Αυτά όλα είναι απορία της πατριαρχικής κοινωνίας στην οποία έχουμε όλοι μεγαλώσει κι αφαιρεί από τη γυναίκα πόντους στο κομμάτι αυτό που εκείνη όμως συνεχίζει να κατακτά όσο πιο πολύ γνωρίζει τον εαυτό, το σώμα και τις δυνάμεις της.
7. Υπέροχες σχέσεις σημαίνει υπέροχη επαφή
Τέλος αν θέλουμε να μιλήσουμε για υπέροχες σχέσεις, αληθινές, με τρυφερότητα και αγάπη, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε από αυτές την επαφή. Όσο καλύτερα συνευρίσκεται ένα ζευγάρι, τόσο πιο κοντά έρχεται συναισθηματικά με αποτέλεσμα να ενώνονται ακόμη περισσότερο οι μικρές ασήμαντες και σημαντικές τους λεπτομερείς κεντώντας αργά και με ομορφιά τις πιο όμορφες σχέσεις. Όπως και να επιλέγουν αν το κάνουν οι δυο άνθρωποι μεταξύ τους, όταν είναι απόλυτα συναινετικό κι επιθυμητό δεν μπορεί να έχει τίποτα αρνητικό αφού σκοπός είναι τα δύο σώματα και οι δυο ψυχές να έρθουν σε ένα επίπεδο τόσο ψηλό και ξεχωριστό που τίποτα απλό και καθημερινό δεν μπορεί να το αγγίξει. Οι καλύτεροι σύντροφοι είναι εκείνοι που μοιράζονται όχι μόνο χαρές, λύπες, προβλήματα και σκέψεις αλλά εκείνοι που μοιράζονται το κρεβάτι τους αληθινά και ουσιαστικά με δέσιμο ψυχής.
Η σεξουαλική αγωγή λοιπόν, αν έμπαινε ουσιαστικά στα σχολεία μας, στα βιβλία μας, στα μυαλά μας, να μας έκανε καλύτερους ανθρώπους που ξέρουν να αγαπούν και να σέβονται. Ίσως να μας έκανε περισσότερο πλήρεις. Δεν ξέρουμε μέχρι να συμβεί και να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα, το μόνο σίγουρο είναι πως όσα περισσότερα ξέρουμε τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στον τρόπο για να γίνουμε ευτυχισμένοι!
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου