Το πιο όμορφο και συνάμα αναζωογονητικό πράγμα στη ζωή μας είναι να μαθαίνουμε διαρκώς νέες πληροφορίες. Ανεξάρτητα από τις γνώσεις που ήδη κατέχουμε, είτε αυτές είναι διαπιστευμένες είτε τις έχουμε καλλιεργήσει μόνοι μας, δεν πρέπει να αναλωνόμαστε σ’ αυτό.

Οι εξελίξεις πλέον σε όλους τους τομείς τρέχουν και θέλοντας και μη τρέχουμε και εμείς από πίσω. Πλέον, δεν αρκεί ένα πτυχίο που πήρες κουτσά-στραβά. Πλέον, είναι απαραίτητο να οπλιστείς με παραπάνω εφόδια. Δεν έχεις άλλη επιλογή από το να εντάξεις στη ζωή σου την έννοια της δια βίου μάθησης.

Ωστόσο το κυριότερο πλεονέκτημα της δια βίου μάθησης δεν βρίσκεται στο επιτακτικό κομμάτι, αλλά στο αξιέραστο που σου προσφέρει. Πρωτίστως το άτομο επωφελείται, αλλά εμμέσως πλην σαφώς οδηγούμαστε και σε κοινωνική ανάπτυξη.

Αναρίθμητες περιπτώσεις ανθρώπων στο διάβα του χρόνου που ύμνησαν την αξία της γνώσης, αμέτρητες και οι περιπτώσεις ανθρώπων που προσπάθησαν να την περιορίσουν θέτοντας ως στόχο το προσωπικό τους όφελος. Τα έδρανα του πανεπιστημίου, οι αιτήσεις για σεμινάρια και οι επιμορφωτικές εκδρομές δεν αφορούν μία μερίδα πολιτών, τους νέους. Εν αντιθέσει απευθύνονται σε όλους.

Η γνώση έχει την αξιοθαύμαστη δύναμη να σε βγάζει από τη μιζέρια της καθημερινότητας. Σου επιτρέπει τα πνευματικά ταξίδια, δίνοντάς σου κίνητρο να προχωρήσεις παραπέρα. Με βάση τα παραπάνω, δεν υπάρχει αμφιβολία για την ορθότητα της φράσης του Σόλωνα «Γηράσκω αεί πολλά διδασκόμενος».

Αν κάτι έχει καταφέρει να αποδείξει η επιστήμη είναι ότι όλα μεταξύ τους συνδέονται. Μικρές κουκκίδες γνώσης, διασκορπισμένες στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, κάθε μία με τη δική της ομορφιά. Καμία γνώση δεν είναι άχρηστη, παρά μόνο λιγότερο χρηστική στη ζωή ενός ατόμου. Έρευνες έχουν άλλωστε δείξει πως όσο δυσκολότερος με βάση τα προσωπικά μας δεδομένα είναι ένας στόχος, τόσο πιο χαρούμενοι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Η απάντηση στο γιατί δεν είναι άλλη από την προσωπική ευχαρίστηση που αισθάνεται κάποιος όταν έχει διαθέσει ώρες ατελείωτες σε κάτι.

Μέσω της γνώσης ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες εμπειρίες. Το ανθρώπινο μυαλό είναι προγραμματισμένο έτσι ώστε να φιλτράρει την πληροφορία και να επηρεάζεται από αυτήν. Όλοι οι μεγάλοι εξερευνητές διάβασαν για χώρες και με μόνο όπλο τους τη γνώση ξεκίνησαν για αμφίβολα ταξίδια.

Στο γιατί είναι απαραίτητο να μαθαίνεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου υπάρχουν χιλιάδες απαντήσεις. Άλλες αφορούν την ιατρική και την πρόληψη ασθενειών, άλλες στοχεύουν στο πνευματικό επίπεδο. Υπάρχει και μία που αφορά αυτή καθ’ αυτήν την ομορφιά της γνώσης. Η εξέλιξη, η οποία βασίστηκε στις γνώσεις, υπήρξε η κινητήριος δύναμη του πολιτισμού. Οποιοδήποτε πολιτισμός υφίσταται αυτή τη χρονική στιγμή δεν άφησε από δίπλα του τη γνώση. Και όποιοι αποφάσισαν να μείνουν στάσιμοι, ανεξαρτήτως των φυσικών καταστροφών, χάθηκαν.

Είναι ωραίο να μαθαίνεις, διότι αρχικά γνωρίζεις πρώτα τον εαυτό σου και μετά όλα τα υπόλοιπα. Σου δημιουργούνται ερεθίσματα που μέχρι πρότινος δεν μπορούσες να φανταστείς ότι υπάρχουν. Επομένως, οι άνθρωποι δεν πρέπει να μένουν στάσιμοι, αποζητώντας μονάχα ένα πτυχίο, μία εξειδικευμένη γνώση.

Είναι σημαντικό να μαζεύουν πολλά χαρτιά στα οποία αναγράφεται επιγραμματικά ο κόπος τους, αλλά να μαζεύουν και γνώσεις από οπουδήποτε μπορούν είτε τις θεωρούν άνευ σημασίας, είτε όχι. Η γνώση έχει ένα πλεονέκτημα. Όσο την επιδιώκεις, άλλο τόσο θα σε επιδιώκει και αυτή. Με το που δεις την ομορφιά της, θα μείνεις δίπλα της όσο περισσότερο μπορείς.

 

Επιμέλεια Κειμένου Χριστίνας Χατζηθεοδώρου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Χριστίνα Κουλιάτσα