Μια ερωτική σχέση προάγει τη νοητική, ψυχική και πνευματική διαύγεια. Φέρνει πληρότητα, δηλαδή. Μας παρέχει όλα τα εχέγγυα για να εξελιχθούμε, μιας και μέσα απ’ αυτή έχουμε τη δυνατότητα να εισχωρήσουμε στις έννοιες της σύνδεσης, της οικειότητας, της ειλικρίνειας, της υποστήριξης, της κατανόησης, της αφοσίωσης, της θαλπωρής και της δέσμευσης. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μια σχέση θα μακροημερεύσει, ωστόσο κάποια σημάδια υποδηλώνουν ότι έχει πολλές πιθανότητες να ωριμάσει και να μετατραπεί σε σχέση ζωής.

 

1. Συγχωρούνται τα λάθη

Ως ατελή όντα, έχουμε προτερήματα κι ελαττώματα. Σύμφωνα με μελέτες, καθένας μας κάνει τουλάχιστον δύο λάθη κάθε μέρα. Αυτό που μετράει σε μια ερωτική σχέση είναι το αν συγχωρεί ο ένας τα λάθη του άλλου. Δύο άνθρωποι που φέτος συμπλήρωσαν 54 χρόνια κοινής ζωής μου είπαν το εξής: «Για να παραμένουν αγαπημένα τα ζευγάρια πρέπει τα βράδια να κοιμούνται χαρούμενα κι όχι θυμωμένα».

Θαρρώ πως πρόκειται για μια εξαιρετική συμβουλή, επειδή η συγχώρεση δείχνει ότι εμπιστεύεσαι τον/τη σύντροφό σου κι ότι έχεις την προθυμία να προχωρήσετε μαζί, με εντιμότητα.  Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι συγχωρούνται όλα τα λάθη που έχουν γίνει, αλλά ότι επιλέγουμε να μην κρατήσουμε κάποια απ’ αυτά ως κάτι που θ’ αποδειχτεί βάρος.

Κάθε λάθος έχει τη βαρύτητά του. Κάποια σφάλματα δεν καθορίζουν τη σχέση και τα κάνουμε άθελά μας, κι άλλα είναι τόσο σοβαρά που ενδεχομένως ν’ αποδειχτούν ασυγχώρητα. Ίσως και να ‘ναι αδύνατο να συγχωρέσουμε ένα λάθος που μας πλήγωσε πολύ. Εντούτοις, ένας καλός κι εποικοδομητικός διάλογος θα μας δώσει τη δυνατότητα να καταλάβουμε τον λόγο που συνέβη, και στη συνέχεια ν’ εκφράσουμε ό,τι νιώθουμε και να σκεφτούμε ποιες είναι οι αποφάσεις μας.

Μερικές συμβουλές για ν’ αναδειχθεί το νόημα της συγχώρεσης:

– Να μιλάμε για ό,τι μας ενοχλεί. Είναι σημαντικό να λέμε τα παράπονά μας.

– Να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας τη σοφή φράση των δύο ανθρώπων που συμπλήρωσαν 54 χρόνια κοινής ζωής. «Για να παραμένουν αγαπημένα τα ζευγάρια πρέπει τα βράδια να κοιμούνται χαρούμενα και όχι θυμωμένα».

– Να μπαίνουμε στη θέση του άλλου για να καταλάβουμε γιατί έκανε το λάθος. Τι ένιωθε εκείνη τη στιγμή, αλλά και μετά.

– Να μην ξεχνάμε ότι κι εμείς κάνουμε λάθη.

 

2. Συγκλίνουν οι επιθυμίες, οι σκοποί και οι στόχοι για το μέλλον

Όταν υπάρχει ομοφωνία στους στόχους, τους σκοπούς και τις επιθυμίες, είναι πιο πιθανό να οικοδομηθεί ένα ισχυρό δέσιμο. Αυτό συμβαίνει επειδή μοιραζόμαστε μια πανομοιότυπη οπτική του τι είναι υπέροχο και σπουδαίο στη ζωή για τον καθέναν μας και τι ακριβώς χρειάζεται για να ευτυχίσουμε. Για παράδειγμα, εάν κι οι δύο συμφωνούμε να δημιουργήσουμε οικογένεια, αν θέλουμε ν’ αποκτήσουμε παιδιά ή αν έχουμε αντίθετη προσέγγιση πάνω στο θέμα.

Είναι σημαντικό να δούμε αν μπορούμε να βρίσκουμε τρόπους να συμπληρώνουμε ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Εάν είμαστε ικανοί να παίρνουμε από κοινού αποφάσεις για πράγματα και καταστάσεις που αφορούν το πρακτικό κομμάτι της καθημερινότητας. Εάν έχουμε διαφορετικές επιθυμίες, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα έρθει η στιγμή που θα οδηγηθούμε σε σύγκρουση και δυσαρέσκεια. Είναι χρήσιμο οι συζητήσεις για το μέλλον να γίνονται στην αρχή της γνωριμίας. Οι φιλοδοξίες που θα προκύψουν απ’ τη διαπίστωση θα κάνουν τα πάντα ορατά κι είτε θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις είτε να επέλθει ο χωρισμός.

 

3. Επικρατεί ένα αίσθημα ασφάλειας

Οι ανασφάλειες δηλητηριάζουν με αργό και βασανιστικό τρόπο μια σχέση, ενώ η ασφάλεια ανοίγει τους ορίζοντες κι ενώνει τα συναισθήματα. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία του αισθήματος ασφάλειας. Ποιοι είναι αυτοί;

– Η αγάπη, και κυρίως η ανιδιοτελής, αποτελεί τη βάση κάθε σχέσης που θέλει να παραμένει υγιής. Εκφράζεται μέσα από λόγια, πράξεις ή ακόμα από μια ματιά. Η δύναμη της αγάπης είναι απλή μέσα στην απλότητά της. Είναι εύκολα κατανοητή και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Εκφράζεται κι αποδεικνύεται απ’ το υπόβαθρό της.

– Η άμεση εντόπιση κι επίλυση των προβλημάτων. Αν αφεθούν στη μοίρα τους και γιγαντωθούν θα εμφανίζεται το ένα μετά το άλλο κι η αντιμετώπισή τους θα γίνει μονόπλευρη. Οι λύσεις δε θα λειτουργήσουν εξίσου ομαλά και για τους δύο που πρέπει να θυμόμαστε πως αποτελούμε μια ομάδα κι είναι απαραίτητη η συνεργασία.

– Η εξερεύνηση του συναισθηματικού και ψυχικού κόσμου από όπου αντλούνται πληροφορίες, ώστε να φανερώνονται πιο εύκολα οι σκέψεις και τα απωθημένα. Να έρχονται στην επιφάνεια οι στιγμές κι οι εμπειρίες απ’ το παρελθόν. Ανακαλύπτοντας όλα εκείνα που θα σας φανούν χρήσιμα ή μη.

– Πράξεις αφοσίωσης και καλοσύνης που ο συμβολισμός τους αποσκοπεί να δείξετε πόσο νοιάζεται ο ένας τον άλλον. Είτε πρόκειται για ένα δώρο, είτε για ένα χαμόγελο, είτε για ένα κομπλιμέντο, δημιουργείται ένα κλίμα τρυφερότητας που επαναφέρει στο προσκήνιο την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση.

– Η σ3ξουαλική επαφή είναι ένας σημαντικός τρόπος για να εκφραστούν ο πόθος και πάθος. Όταν νιώθουμε άνετα με το ταίρι μας  στο ερωτικό κομμάτι της σχέσης, γεμίζουμε από ενέργεια και δενόμαστε περισσότερο.

 

4. Υπάρχει ευγένεια και όρια σε φίλους και συγγενείς

Οι φίλοι κι οι συγγενείς είναι η οικογένειά μας. Σίγουρα ο ρόλος τους είναι απαραίτητος για να μας συμβουλεύουν, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχουν όρια, ώστε να μη βρίσκονται συνεχώς μέσα στη σχέση. Επομένως, προσφέρει ικανοποίηση να φέρεται καλά ο ένας στο φιλικό κι οικογενειακό περιβάλλον του άλλου. Δεν είναι απαραίτητο να μας αρέσουν όλοι ούτε να ταιριάζουμε με όλους, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε ευγένεια. Όταν επικρατεί αγένεια ή περιφρόνηση, υπάρχει ένταση κι αυτό δεν είναι καλό για κανέναν.

 

5. Δίνει χώρο ο ένας στον άλλο 

Όταν επιδιώκουμε να είμαστε δίπλα στον άνθρωπό μας 24 ώρες το 24ωρο, δείχνουμε ότι τον αγαπάμε πολύ. Ωστόσο, αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψει τη σχέση. Οι μακροχρόνιες σχέσεις δε σμιλεύονται απ’ τη συνεχή προσκόλληση, αλλά απ’ την ικανότητα των μελών τους να δίνουν χώρο και χρόνο για να χαλαρώσουν ή να συλλογιστούν. Όταν δίνουμε χώρο, προσφέρουμε στον άλλο την ευκαιρία ν’ αναπνεύσει και να ωριμάσει ως άτομο. Τον βοηθάμε, επίσης, να μάθει να ‘ναι ανεξάρτητος και να βασίζεται στον εαυτό του.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμβεί αυτό. Να βγαίνουμε με τους φίλους μας, να επισκεπτόμαστε τους συγγενείς μας, ν’ ασχολούμαστε με τα χόμπι μας ή απλώς να διαλέγουμε τη μοναχικότητα. Οι στιγμές μοναχικότητας μέσα σε μια σχέση αυξάνουν την αυτοπεποίθηση, μειώνουν το άγχος και το στρες και δυναμώνουν την οικειότητα και την τρυφερότητα. Εν ολίγοις, είναι χρήσιμο ένα ισορροπημένο επίπεδο ατομικού χώρου και χρόνου που να καλύπτει τις ανάγκες και των δύο.

 

6. Υπάρχει ήρεμη κι αποτελεσματική επικοινωνία

Υποθέτω πως όλοι γνωρίζουμε τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει η επικοινωνία στις σχέσεις. Πέρα απ’ τη λογική και τα επιχειρήματα, χρειάζεται κι η ηρεμία. Ο θυμός είναι ο κατεξοχήν υπαίτιος αλλοτρίωσης του εαυτού μας.

Μια λεπτή γραμμή χωρίζει το δίκιο με το άδικο. Η επικράτηση της έντασης αποσιωπά τα πραγματικά γεγονότα και έτσι χάνεται η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας στενός δεσμός. Η ηρεμία είναι μια δεξιότητα που απαιτεί υπομονή και επίγνωση των καταστάσεων. Σήμερα, με τους ρυθμούς που ζούμε, για πολλούς η ηρεμία φαντάζει μια ατέλειωτη ανηφόρα, ωστόσο υπάρχουν μερικά βήματα που αν γίνουν συνήθεια μπορούν να την κάνουν σχετικά εύκολη υπόθεση. Ποια είναι αυτά;

– Να μην παραμερίζεται το κόσμιο επίπεδο σεβασμού ακόμα κι αν υπάρχει μια έντονη διαφωνία. Αν κρίνουμε πως δεν μπορούμε να συγκρατηθούμε και θέλουμε να πουμε κάτι που θα το μετανιώσουμε αργότερα, τότε ζητάμε ν’ αποσυρθούμε για λίγο απ’ τη συζήτηση, για να σκεφτούμε με περισσότερη νηφαλιότητα.

– Ν’ ακούμε προσεκτικά τι έχει να μας πει ο άλλος χωρίς να διακόπτουμε, ώστε η ροή του διαλόγου να βγάζει νόημα και να μη γίνεται ενοχλητική κι εξαντλητική.

– Να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε και τη γνώμη του άλλου. Έχει κι αυτή πολλά να προσδώσει στην κουβέντα. Με τον εγωισμό το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η απώλεια της αντίληψης. Αποτελεσματική αλληλεπίδραση χωρίς αντικειμενικότητα δε δύναται να υπάρξει.

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.