Κάθε άνθρωπος έχει καθίσει να σκεφτεί ποια πράγματα ορίζουν τη ζωή του. Συναισθήματα, κριτική σκέψη, ελπίδες, επιθυμίες, φόβους, προσδοκίες, εμπειρίες, βιώματα. Όλα στο παιχνίδι, όλα φανερά και διάφανα. Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σου παίζει κι ο έρωτας. Πολλά απ’ αυτά που σου έχει χαρίσει -θετικά ή αρνητικά- τα συνειδητοποιείς εκ των υστέρων, μιας κι όταν είναι στα φόρτε του αδυνατείς να τα κατανοήσεις όπως τους αρμόζει.

Σύμφωνα με την τριγωνική θεωρία της αγάπης, του Αμερικανού ψυχολόγου και ψυχομέτρη Ρόμπερτ Στέρνμπεργκ, η επιτυχία του έρωτα βασίζεται σε τρεις συνιστώσες της ψυχοσύνθεσής μας: Το πρώτο στοιχείο και το πιο δύσκολο, είναι η οικειότητα. Αποκαλύπτει τις αθέατες πλευρές δύο ανθρώπων και σε μεταγενέστερο χρόνο τους «δένει» αρμονικά με στόχο να επενδύσουν ο ένας στον άλλον με αλληλοσεβασμό και συνεννόηση. Το δεύτερο που εύκολα έρχεται κι εύκολα φθίνει, είναι το πάθος. Όπως όλοι γνωρίζουμε οδηγεί στην έλξη και μπορεί να βιωθεί τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Το τρίτο κι ίσως το κυριότερο, είναι η δέσμευση. Αφορά το κομμάτι της σταθερότητας. Δύο άτομα αποφασίζουν από κοινού πως μπορούν να κινηθούν στο παρόν και να εστιάσουν σ’ ένα κοινό μέλλον με βάση το «μαζί».

 

 

Και συνεχίζει, αναφέροντας τους οκτώ τύπους αγάπης στους οποίους συνδυάζονται οι παραπάνω συνιστώσες, ώστε να παραχθούν οι πιο συνθέτες μορφές σχέσεων.

1. Έντονη αγάπη: Στηρίζεται μόνο στο πάθος. Συνήθως είναι επιφανειακή η σχέση αυτή και προσωρινή, αφού δεν έχει βάθος.

2. Φιλία: Αφορά μόνο την οικειότητα. Πρόκειται για μια σχέση που παρέχει ασφάλεια,  επικοινωνία κι εμπιστοσύνη.

3. Ρομαντική αγάπη: Συνυπάρχουν το πάθος κι η οικειότητα. Όταν καταφέρνεις  «να πετάς στα σύννεφα» και να προσγειώνεσαι στο έδαφος όποτε χρειάζεται. Στο τέλος, έρχεται κι η δέσμευση.

4. Κενή αγάπη: Η δέσμευση έχει τον κυρίαρχο ρόλο. Συνήθως, αφορά εκείνους τους ανθρώπους που δημιούργησαν έναν δεσμό παρά τη θέλησή τους.

5. Φανταστική αγάπη: Εδώ συναντάμε τη δέσμευση και το πάθος. Δημιουργείται μια έντονη επιφανειακή έλξη μεταξύ των δύο, αλλά στην πορεία διαπιστώνουν πως δεν έχουν και τόσο κοινά ενδιαφέροντα κι επιθυμίες.

6. Συντροφική αγάπη: Σ’ αυτή την περίπτωση, τα πάντα επισκιάζονται απ’ την οικειότητα. Η σχέση εξελίσσεται διαρκώς κι αποδίδει καρπούς αρμονίας κι ικανοποίησης, αλλά όσο περνάει ο καιρός το πάθος σχεδόν εξαφανίζεται.

7. Μη αγάπη: Δεν υπάρχει κανένα απ’ τα τρία στοιχεία. Στην πραγματικότητα είναι μια απλή γνωριμία.

8. Ολοκληρωμένη αγάπη: Η ιδανικότερη όλων που εμπεριέχει τα πάντα. Η οικειότητα, το πάθος κι η δέσμευση φροντίζουν να σου μένει αξέχαστη η κάθε στιγμή. Μέσα απ’ αυτήν μοιράζεσαι βαθιά κι ουσιώδη συναισθήματα ακόμα κι αν έχουν περάσει πολλά χρόνια. Αυτό που επιζητούμε όλοι, δηλαδή.

 

Όσο μεγαλώνεις, αντιλαμβάνεσαι όλο και πιο πολύ πως η ηλικία σου μπορεί να μη συμβαδίζει πάντα με τη συναισθηματική ωριμότητά σου, αλλά, κυρίως οριοθετεί τη στάση σου απέναντι στο πως αντιμετωπίζεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Μέσα απ’ όλες αυτές τις μορφές αγάπης που λίγο πολύ όλοι τις έχουμε βιώσει. Άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο. Επιβεβαιώνοντας πως οι άνθρωποι που πέρασαν απ’ τη ζωή σου με ερωτικό τρόπο σε καθόρισαν και τους καθόρισες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Μέσα απ’ το συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους έμαθες πολλά. Πώς να ωριμάζεις, να σκέφτεσαι, να συμπάσχεις, να χαίρεσαι, να δίνεις, να μιλάς μέσα σε μια σχέση. Και στις καλές στιγμές και στις κακές. Καταλαβαίνεις πως η κατανόηση κι η εμπιστοσύνη συμπορεύονται με την αγάπη. Το να νιώθεις πως είχες έναν άνθρωπο που μοιράζεσαι μαζί του τη ζωή σου σε κάνει να δημιουργείς αποτελέσματα ως προς τη συμπεριφορά σου.

Μπορεί ο έρωτας να ‘χει ποικίλες και διαφορετικές εκφάνσεις, αλλά αισθανόμαστε τα ίδια πράγματα: Ενθουσιασμό, πόθο, αδημονία, λαγνεία, έλξη, επιθυμία, αρμονία, στοργή. Απ’ όλα αυτά διδάσκεσαι τι ν’ αφομοιώνεις και να το εξελίσσεις και τι ν’ απορρίπτεις. Ωστόσο, το σπουδαιότερο «δώρο» του είναι ο σεβασμός. Γιατί χωρίς αυτόν τίποτα δεν ανθίζει, ούτε στην πιο μεγάλη λιακάδα, στο πιο υγρό χορτάρι. Μ’ αυτόν όμως, και στην πέτρα ανθίζει ο έρωτας. Κι όχι μόνο αυτός.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου