Σήμερα, οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν γίνει περίπλοκες. Κατά κοινή ομολογία, το συναισθηματικό δέσιμο δυο ανθρώπων έχει δυσκολέψει πολύ. Οι λόγοι είναι πολλοί, κάποιοι έχουν εξήγηση και κάποιοι άλλοι, όχι. Οι καβγάδες είναι συχνοί κι έχουν τη δύναμη, σε μια στιγμή, να καταστρέψουν τη σχέση εμπιστοσύνης που πέρασε από χίλια κύματα, για να βρει το λιμάνι της. Το θέμα είναι να βρεθούν τρόποι, ώστε να γίνουν δημιουργικοί αυτοί οι καβγάδες.

Θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα. Έχεις κάτι που αγαπάς πολύ και κάποια στιγμή το χαλάς. Μπορεί να εκνευριστείς λίγο στην αρχή, αλλά δε θα σου βάλεις τις φωνές και θα πας να το πετάξεις. Αντίθετα, θα καθίσεις κάτω και θα κάνεις ό,τι περνά απ’ το χέρι σου να το φτιάξεις πάλι. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα πάσης φύσεως προβλήματά σου, που αφορούν την καθημερινότητά σου. Τα πάντα μπορούν να λυθούν μ’ έναν ήρεμο διάλογο. Θα μου πεις τώρα ότι αυτό είναι δύσκολο όταν είσαι εκνευρισμένος. Καθόλου, θα σου απαντήσω. Σκέψου τι συμπεριφορά θα είχες όταν ήσουν έξω και τσακωνόσουν με κάποιον. Εκεί, τις περισσότερες φορές, ψάχνεις τρόπους να δείξεις μια καλή εικόνα. Μπορείς να το κάνεις αυτό κι όταν είσαι σπίτι σου, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Η αληθινή επικοινωνία καθορίζει και την ποιότητά της σχέσης. Σε βοηθάει να εξερευνήσεις τον εσωτερικό σου κόσμο και να εξελιχθείς. Αν αναγνωρίσεις το πραγματικό νόημά της, θα σου προσφέρει τη δυνατότητα να εμπλουτίσεις με ωριμότητα όλες εκείνες τις πτυχές της προσωπικότητάς σου, που προσπαθούν να σου δείξουν το σωστό δρόμο. Χωρίς να σε οδηγήσουν σε αδιέξοδα.

Όταν είσαι θυμωμένος, χάνεις τα λογικά σου επιχειρήματα και τα συναισθήματά σου σε ξεγελούν. Οποιαδήποτε ακραία συμπεριφορά θα σε κάνει να χάσεις την ψυχική σου ισορροπία, με αποτέλεσμα να απωλέσεις το όποιό σου πλεονέκτημα. Αν απομακρυνθείς για λίγο από το πρόβλημα και το αντιμετωπίζεις με ψυχραιμία, γίνεσαι πιο αντικειμενικός κι ανακαλύπτεις τις απαντήσεις που απαιτείς. Ο εγωισμός έχει την τάση να τρέφεται με ανακρίβειες που σε ξεγελούν.
Σου δημιουργεί αυταπάτες και σε αποσυντονίζει. Δε θα βγάλεις άκρη αν αναγκάσεις τον άνθρωπό σου να δει το πρόβλημα μόνο μέσα απ’ τη δική σου μεριά. Θα χάσει κι εκείνος τη ψυχραιμία του και τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Οι έντονες λεκτικές αψιμαχίες, μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν.

Πριν μιλήσεις, θα πρέπει να έχεις εκπαιδεύσει τον εαυτό σου να μάθει ν΄ ακούει. Δεν έχει σημασία το πόσο διαφωνείς με κάποιον. Ιδιαίτερα αν αυτός ζητάει να καταλάβεις τι προσπαθεί να σου πει. Οι άνθρωποι που έχουν μάθει να κατανοούν τους άλλους αποπνέουν μια λυτρωτική νηφαλιότητα που είναι ικανή να προβάλει την πραγματικότητα όπως ακριβώς είναι. Η θυμωμένη και ταραγμένη φωνή δεν επιλύει τίποτα και απλώς κάνει τον άνθρωπό σου να παίρνει μια αμυντική στάση. Μετατρέπεται σε μια μάχη επικράτησης που οδηγεί σε μια ταπεινωτική ήττα.

Όπου κυριαρχεί το «μαζί» κι όχι το «εγώ», η ποιότητά της αγάπης αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο και γιγαντώνεται η πρόθεση να δημιουργήσουμε κάτι δυνατό που θα αντέχει στα ταρακουνήματα και στα τραντάγματα. Οι πράξεις μας, όπως και τα λόγιά μας, χαράζουν το μονοπάτι που οδηγεί σε μια ζωή γεμάτη από σαγηνευτική ομορφιά που μας ηρεμεί και δε μας τρομάζει.

Ο τόνος της φωνής σου αναδεικνύει και τον τρόπο ζωης που εχεις να επιλέξεις να ζήσεις. Σ’ αυτή τη φράση, θα καταλάβεις και το νόημά του ό,τι δίνουμε, παίρνουμε.

 

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Κεχαγιά