Η αναζήτηση μια υγιούς κι ευτυχισμένης σχέσης είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι άνθρωποι όταν φέρνουν στο μυαλό τους την ιδέα της αγάπης. Το δεύτερο, είναι η εξέλιξη κι η μακροημέρευσή της. Για να συμβεί αυτό, όμως, δεν αρκεί να χαίρονται τις υπέροχες στιγμές που δημιουργούν, αλλά και να βρίσκουν αμοιβαίες λύσεις στα προβλήματα που είναι σίγουρο πως θα εμφανιστούν κατά τη διάρκειά της.

Τα προβλήματα μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μια καταιγίδα ανησυχίας και να πλημμυρίσουν με στιγμές ανησυχίας κι εκνευρισμού το οικοδόμημα της σχέσης. Αν δε γνωρίσεις τα τρωτά τους σημεία, τις διεξόδους που θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαία κι επωφελή λύση, τότε αυτά θα γιγαντώνονται όσο περνάει ο καιρός. Και σ’ αυτό παίζει ρόλο η διαφάνεια εκείνου του διαλόγου που διέπεται από λογικά επιχειρήματα. Αν δεν υπάρχει, τότε ο εγωκεντρισμός παίρνει τα ηνία και δημιουργεί μια κατάσταση που ενδεχομένως να φέρει αδιέξοδες συζητήσεις.

Ύστερα, θα γεννηθούν κάποια ερωτήματα που θα ψάχνουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Γιατί μειώνεις τον άνθρωπο που αγαπάς ενώ θα μπορούσες να το αποφύγεις; Γιατί τον κάνεις να γίνεται συναισθηματικά μη διαθέσιμος όταν έρχεται αντιμέτωπος με κάτι που θα αποτελλούσε ρίσκο γι’ αυτό που με τόσο κόπο έχετε χτίσει; Μήπως δε φταίει μόνο αυτός; Μήπως δεν προσπαθώ κι εγώ όσο χρειάζεται; Κι αν αισθάνομαι πως έχω προσπαθήσει πολύ χωρίς να δω φως στο τούνελ, γιατί εξακολουθώ να μένω ακόμα μαζί του; Ακούω εκείνα που έχει να μου πει;

Αυτά θ´ απαντηθούν μέσω της κατανόησης της ουσίας του εκάστοτε προβλήματος. Κι εξαρτάται απ´ το πόσο διατεθειμένος είσαι ν’ ακούσεις και την άλλη πλευρά. Τον άνθρωπό σου, δηλαδή. Δύο άτομα νιώθουν πιο δεμένα κι έτοιμα  ν’ αντιμετωπίσουν τα πάντα ενωμένοι και με αρραγές μέτωπο όταν ακούν κι αφουγκράζονται τις ενδόμυχες σκέψεις τους, τ’ ανομολόγητά τους, δίχως να νιώσουν πως θα χρειαστεί να ζοριστούν για να τα βγάλουν στην επιφάνεια. Αν ο ένας διαπιστώσει πως ο άλλος ακούει μόνο για ν´ απαντήσει, τότε θα έρθει σε αμυντική στάση και θα σταματήσει ν’ ασχολείται.

Είναι σημαντικό να δηλώνουν πως θα υιοθετήσουν μια θετική στάση, δίχως να μπαίνουν στη μέση αρνητικά συναισθήματα. Και πέρα απ´ την ώριμη και διαυγή επικοινωνία που πρέπει να υπάρχει, το σημαντικότερο είναι η ηρεμία. Ναι, αυτή η τόσο αποτελεσματική μα και παρεξηγημένη λέξη. Δίχως αυτή τότε η γκρίνια, η σύγχυση, τα κατηγορώ κι ο θυμός θα ρίχνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η επιτυχημένη επικοινωνία θα γίνει ένα άφθαστο όνειρο. Η ηρεμία έχει την ιδιότητα να βελτιώνει τη σταθερότητα και την ποιότητα της σχέσης, επιτρέποντάς σου να διατηρήσεις γαλήνιο το μυαλό σου, για να κατορθώσεις μια όσο το δυνατόν πιο στέρεα σύνδεση μεταξύ σας.

Κι αυτή η σύνδεση θρέφεται πιο πολύ όταν επιδεικνύεις στοργή, σεβασμό, ευγένεια κι αγάπη. Σε βοηθούν να σου έρθουν στο νου όμορφες αναμνήσεις που σε κάνουν να δεις διαφορετικά την κάθε κατάσταση. Μαθαίνεις να στηρίζεις, να δίνεις χαρά, να επαναπροσδιορίζεσαι, να ελπίζεις, να προχωράς προς την κατεύθυνση που επιθυμείς με αργά και σίγουρα βήματα. Μια σχέση ορίζεται και καθορίζεται μέσα απ´ το «μαζί». Όσο το δυναμώνεις, τόσο πιο ευτυχισμένος γίνεσαι. Ξεφεύγεις απ´ τα στενά όρια της επιφάνειας κι αρχίζεις να επενδύεις στο βάθος της σταθερότητας. Αυτή με τη σειρά της θα σε βοηθήσει ν’ αντιληφθείς το πόσο ικανός μπορείς να γίνεις μέσα απ´ τα μάτια του ανθρώπου που έχεις μοιραστεί τόσα πολλά κι άλλα τόσα που έχετε να ζήσετε ακόμα.

Στα εύκολα τα πάντα μοιάζουν ιδανικά κι όμορφα. Δεν υπάρχει τίποτα το περιττό και τίποτα το αδιάφορο. Ωστόσο, πάντα θα υπάρχει κι άλλη πλευρά. Αυτή των δυσκολιών. Ανατρέχοντας στη βιβλιογραφία της φιλοσοφίας και της ψυχολογίας, αλλά κι ακούγοντας διάφορες ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας -ιδιαίτερα ηλικιωμένων- θα διαπιστώσεις πως αυτό που τους ένωσε απίστευτα ήταν οι δυσκολίες. Το πόσες φορές έγιναν στήριγμα και καταφύγιο ο ένας για τον άλλο. Το πόσες φορές έπεσαν και σηκώθηκαν πάλι. Το πόσο αποτελεσματικά έλυσαν κάθε γρίφο που τους ταλαιπωρούσε. Μαζί.

 

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου