Θα χωρούσε άραγε μια διαβάθμιση στις ερωτικές σχέσεις; Το πιθανότερο είναι πως όχι. Μιας κι ο καθένας μας, είναι διαφορετικός έχοντας ξεχωριστά βιώματα και μια συγκεκριμένη στάση ζωής. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να «χρησιμοποιήσουμε» αυτή τη διαβάθμιση για ν’ απαντήσουμε σ’ ένα ερώτημα που έχουμε αναγκαστεί να σκεφτούμε κάποιες φορές. «Μπορώ άραγε ν’ αλλάξω τον άνθρωπό μου;»
Σε μια καλή σχέση που μας ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα, αφού μας καλύπτει τόσο πολύ που νιώθουμε ηρεμία και συναισθηματική ασφάλεια. Επίσης, σε μια κακή σχέση πάλι δεν μπορούμε να το θέσουμε, απ’ τη στιγμή που δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να μας προσφέρει. Τι γίνεται, ωστόσο, αν είμαστε σε μια σχέση που βρίσκεται στο ενδιάμεσο αυτών των δύο; Δηλαδή, αν αισθανόμαστε πως έχει θετικά στοιχεία, αλλά και κάποια άλλα που μας ενοχλούν; Εδώ εισέρχονται δύο βασικά ερωτήματα. Εξετάζω τη σχέση μας μέσα από μια αντικειμενική ματιά; Θα μπορούσε να γίνει ο κατάλληλος άνθρωπος για μένα, αν επεδίωκα -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- ν’ αλλάξει; Το ένα συνδέεται με το άλλο. Το πρώτο ερώτημα είναι αντικειμενικό και το δεύτερο, όχι και τόσο.
Η αγάπη έχει ξεκάθαρους κι απλούς κανόνες. Εμείς τείνουμε να την περιπλέκουμε. Όταν ερωτευόμαστε, η εικόνα γίνεται λίγο θολή. Φροντίζει ο ενθουσιασμός γι’ αυτό, που δε μας αφήνει ν’ αναλύσουμε λίγο πιο διεξοδικά τα συναισθήματά μας. Όταν περάσουμε στο επόμενο στάδιο, αυτό της αγάπης, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια διάφανη πραγματικότητα.
Βλέπουμε σφαιρικά τον άνθρωπο που θέλουμε να επενδύσουμε πάνω του τις επιθυμίες, τις ανάγκες, τα όνειρα και τα θέλω μας. Τις δυνατότητές του, τα λεγόμενά του, τις πράξεις του, τις προοπτικές του, τις παραξενιές του. Εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την ουσία του και το νόημα που εμφανίζει ο χαρακτήρας του, αλλά κι η προσωπικότητά του. Γνωρίζουμε με τι έχουμε να κάνουμε. Κι είτε τον επιλέγουμε γι’ αυτό που είναι, είτε όχι.
Αν τον επιλέξουμε σημαίνει πως θα πρέπει να δεχτούμε κι όλα αυτά που δε μας αρέσουν πάνω του. Φυσικά, αναφέρομαι σε πτυχές του που δε μας προσβάλλουν ή μας υποτιμούν. Καταλαβαίνω, πως είναι έμφυτη η ανάγκη να δώσουμε το έναυσμα μέσω της αγάπης, για ν’ αντικρίσει και μια άλλη πλευρά όλων αυτών που έχει μια συγκεκριμένη εικόνα. Ευελπιστούμε πως θα τη δει επειδή θέλουμε να του παρέχουμε το καλύτερο. Όπως θεωρούμε εμείς πως είναι.
Όμως, πριν μπούμε σ’ αυτή τη διαδικασία ας αναρωτηθούμε, γνωρίζουμε πολλούς που θα μπορούσαν ν’ αλλάξουν τη νοοτροπία μας για να διευκολύνουν την αλλαγή που επιζητούμε για εμάς; Έχουν την ικανότητα να εισχωρήσουν βαθιά στα εσώψυχά μας και στα έγκατα του νου μας, για να μας αναφέρουν με ακρίβεια τις βαθύτερες σκέψεις μας; Ίσως, μερικοί και να φτάσουν σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Τον έλεγχο και το βίωμα, ωστόσο, τα έχουμε εμείς οι ίδιοι. Μόνο εμείς μας ξέρουμε απόλυτα.
Ακούγεται όμορφο το να πιστεύεις ότι αν αφιερώσεις πολύτιμο χρόνο για ν’ αλλάξεις τον άνθρωπο που αγαπάς, θα έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσεις τον τέλειο σύντροφο. Μόνο που αυτός ο ευσεβής πόθος δεν είναι ρεαλιστικός. Κι η επίπονη προσπάθεια θα τον απομακρύνει αργά ή γρήγορα. Επίσης, θ’ απομακρύνει κι εμάς απ’ τον εαυτό μας. Επειδή, όλοι μας είμαστε τέλεια ατελείς. Και το τέλειο δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια τέλεια ψευδαίσθηση. Για ν’ αλλάξει ο οποιοσδήποτε πρέπει να το επιλέξει εκείνος. Εμείς το μόνο που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε είναι να τον βοηθήσουμε, ως εκείνο το σημείο που δεν τον ενοχλούμε. Για να συμβεί μια αλλαγή, χρειάζεται ένας επαρκής κι εμπεριστατωμένος λόγος. Που θα ‘χει ένα σχέδιο, ένα όραμα και θα καταλήγει σε μια ωφέλιμη διαπίστωση. Επίσης, να έχουμε στο μυαλό μας πως θα μπορούσε να ζητήσει το ίδιο κι από εμάς. Θα το δεχόμασταν;
Οι σχέσεις πρέπει να μας κάνουν να βελτιωνόμαστε προς το εφικτό καλύτερο κι όχι προς το ουτοπικό. Τα πάντα οφείλουν να πηγάζουν από μέσα μας –αυταγάπη, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, φιλοδοξία, αυτοσεβασμός, αυτογνωσία– προτού αποφασίσουμε να δεσμευτούμε. Μια δέσμευση που θα στηρίζεται στην αμοιβαιότητα και θα συμπληρώνει την ήδη αναπτυσσόμενη εσωτερική μας συνειδητότητα. Για να το αντιληφθούμε καλύτερα, ας αντικαταστήσουμε το «αλλάζω» με το «βελτιώνομαι». Πιθανότατα πρόκειται για τη λέξη-κλειδί.
Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου