Σίγουρα θα γνωρίζεις ή θα έχεις βάλει στη ζωή σου το savoir vivre. Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό μόλις το ακούς είναι οι διάφορες χειρονομίες που πραγματοποιεί κάποιος για να δείξει ότι έχει καλούς τρόπους. Κι όμως το savoir vivre δεν είναι μόνο αυτό, αλλά πρόκειται για μια φιλοσοφία ζωής που σκοπό έχει ν´αναδείξει τα ολοκληρωμένα στοιχεία του χαρακτήρα σου, απομακρύνοντας τη ματαιότητα της υπερβολικής χρήσης των λέξεων: «εγώ» κι «έχω». Πρόκειται για κάτι παραπάνω από απλές κινήσεις καλαίσθητου εντυπωσιασμού.
Η ετυμολογία του είναι η εξής: να ξέρεις να ζεις. Αναφέρεται σε απλούς κανόνες καλής συμπεριφοράς. Λανθασμένα πιστεύουμε ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς κάνουμε κάτι. Οι εκλεπτυσμένοι τρόποι είναι σημαντικοί για να δημιουργηθεί μια όμορφη εντύπωση στους άλλους στην καθημερινή ζωή. Όπου κι αν βρίσκεσαι, στο σπίτι, στη δουλειά, με τον άνθρωπό σου, με συναδέλφους ή φίλους, η ευγένεια είναι πολύτιμη κι απαραίτητη. Εάν φέρεσαι με ενσυναίσθηση, δείχνεις στους γύρω σου ότι αποδέχεσαι τα συναισθήματά τους. Ορίζεις κανόνες και τους ενθαρρύνεις να σε αντιμετωπίσουν ως κάτι ξεχωριστό.
Σκέφτηκες ποτέ ότι όταν περπατάς πάντα από την αριστερή πλευρά της γυναίκας, της ανοίγεις την πόρτα να περάσει πρώτη και προσέχεις τις κινήσεις σου, ώστε να μην την ακουμπήσεις αν δε σου δώσει την έγκριση της, όταν δεν της αντιμιλάς κι αισθάνεσαι τις ανάγκες της, δείχνεις όχι μόνο το σεβασμό σου προς το αντίθετο φύλο, αλλά και την εκτίμηση που τρέφεις για την προσωπικότητά σου; Πριν γίνει αυτό έχεις διδαχθεί για το πόσο σημαντικό είναι να έχεις εκπαιδευτεί σωστά απ´το οικογενειακό σου περιβάλλον κι απ´τις κοινωνικές συναναστροφές σου. Ταυτίζεσαι με την αυθεντικότητα. Αυτό δηλαδή που ζητάει καθένας μας κι ας αρνείται να το εκφράσει φοβούμενος μήπως θεωρηθεί ότι είναι εκτός μόδας. Ντεμοντέ δεν υπήρξαν ποτέ οι καλοσυνάτοι άνθρωποι κι ούτε πρόκειται να υπάρξουν.
Το να μη βγάζεις στο τραπέζι το κινητό σου ενώ βρίσκεσαι σ´ ένα δείπνο ή σε οποιαδήποτε άλλη συνάθροιση φανερώνει τη διάθεσή σου να δηλώσεις ότι είσαι εκεί ψυχή τε και σώματι , για ν´ακούσεις και ν´ανταλλάξεις απόψεις. Έχεις αφομοιώσει ότι θα βρεις ενδιαφέροντα πράγματα ακόμη και μέσα από λέξεις που αρχικά φαίνονται ασήμαντες στους περισσότερους ανθρώπους. Κατανοείς την αξία του να καταλαβαίνεις και να σε καταλαβαίνουν. Επιλέγεις τις σκέψεις σου με σύνεση κι αρνείσαι ν´αποδεχτείς το ρόλο του σχολιαστή. Το να είσαι καλός ακροατής είναι συχνά καλύτερο απ´ το να μιλάς. Κανένας δεν είναι παντογνώστης.
Πολλές φορές έχεις ν´αντιμετωπίσεις κάποιους που σε προσβάλλουν. Θεωρείς ότι στην αγένεια θα απαντήσεις πρώτα με τη σιωπή σου κι ύστερα με τη φυγή και τη αδιαφορία σου. Αυτό προστάζουν οι καλοί τρόποι. Δε θα το κατάφερνες αυτό, ωστόσο, αν δεν έμπαινες στη διαδικασία ν´ ανακαλύψεις τη δυναμική της περισυλλογής. Μέσα από αυτή αναπτύχθηκε το αίσθημα της ευγένειας. Δε δείχνει αδυναμία, αλλά ωριμότητα.
Θα έχεις ακούσει ότι δεν είναι πρέπον να μιλάς δυνατά. Χάνεις γρήγορα το δίκιο σου αν συνηθίζεις να επιβάλλεσαι μέσω της έντασης της φωνής σου. Επιδεικνύει τον αυταρχισμό , το ναρκισσισμό και ξεδιπλώνει το κουβάρι της αγένειας όταν συμβαίνει αυτό. Δε θα γίνεις αποδεκτός από κανέναν αν τον αναστατώσεις. Θα σε δουν ως έναν κακομαθημένο τύπο που δεν μπορείς να του πεις τίποτα σημαντικό. Συνεπώς, η άσκηση μειώνει την ένταση του ήχου εάν έχεις την τάση να έχεις μια δυνατή φωνή. Αυτό διδάσκεται μόνο απ’ τη γαλήνη κι απαιτεί υπομονή κι επιμονή.
Τα παραπάνω και πολλά άλλα ακόμα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ψυχικής ισορροπίας. Η γνώση προϋποθέτει την παρατηρητικότητα και την αισθητική των κινήσεων σου. Προέρχεται από την προσοχή, τη χαρά, τη γενναιοδωρία, τη συνεργασία, την ταπεινότητα και την αίσθηση της ελευθερίας που απλόχερα οφείλεις να χαρίζεις. Στις λεπτομέρειες κερδίζεται το χειροκρότημα. Κι αναφέρομαι σ´ εκείνο που έχει γεννηθεί μέσα από την ουσία της εντύπωσης. Και το savoir vivre υπάρχει για να σου υπενθυμίζει την αναγκαιότητα της γνησιότητας,
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.