Το ταίρι μας λένε πως είναι κατά κάποιο τρόπο καθρέφτης μας καθώς προσελκύουμε άτομα που ταιριάζουν με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας. Έτσι αφού περάσουν οι άβολες μα τόσο ξεχωριστές στιγμές της πρώτης γνωριμίας, η φάση της αρχής, εκείνη που καθένας κάνει τα δικά του όνειρα που περιλαμβάνουν το ταίρι και αμφότεροι ανυπομονούν να ξεκινήσει η κοινή πορεία, αρχίζουν σιγά σιγά να δημιουργούνται κοινές εμπειρίες.
Είναι οι στιγμές που το ζευγάρι περνάει μαζί και βοηθούν στη μεταξύ τους επικοινωνία και στο συναισθηματικό δέσιμο. Το πόσο θα ταιριάξεις με τον σύντροφό σου εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, η σχέση όμως που θα αναπτύξετε είναι σίγουρα και θέμα συγκυριών. Όταν το μαζί αποκτά μορφή, αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι ανεξάρτητα από τη διάρκεια.
Νέο πρόγραμμα, κοινά ενδιαφέροντα, σκέψεις για δύο κι όχι για έναν, συνήθειες που φέρνουν κοντά δυο χαρακτήρες, δυο σώματα, δυο μυαλά. Όσο καλύτερα γνωρίζεις τον άλλον, αντιλαμβάνεσαι στοιχεία του χαρακτήρα του που δε φαίνονται απ’ την πρώτη γνωριμία. Πολλά απ’ αυτά σε εκπλήσσουν θετικά, όμως δεν μπορούν παρά να υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία που ίσως στην αρχή δυσκολευτείς να συνηθίσεις. Με λίγα λόγια έρχεται η απομυθοποίηση αργά αλλά σταθερά. Κι ενώ κάποιες φορές τα ελαττώματα του συντρόφου μπορούν στην τελική να αποδειχθούν γοητευτικά, υπάρχουν άλλες που δεν μπορούν παρά να σε ενοχλήσουν και να έρθεις στη δύσκολη θέση να το δηλώσεις ξεκάθαρα. Κάπου εκεί έρχεται και η στιγμή που κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες διαφωνίες, μικρές ή μεγαλύτερες, ουσιώδεις ή μη.
Λένε πως οι τσακωμοί δεν είναι παρά αλατοπίπερο στην καθημερινότητα, πως δεν αφήνουν το ζευγάρι να ρουτινιάσει, ενώ κρατούν ζωντανή την επιθυμία και την έλξη και δείχνουν πως για να υπάρχει ένταση υπάρχει και αμοιβαίο ενδιαφέρον. Υπάρχουν όντως οι «χαριτωμένες» διαφωνίες που κάνουν πιο ενδιαφέρουσα την καθημερινότητα, που δίνουν ένταση στις στιγμές του ζευγαριού και λήγουν με αγκαλιές στον καναπέ. Τι γίνεται όμως όταν προκύπτουν διαφωνίες για σοβαρότερα θέματα που πρέπει να διαχειριστείς με υπομονή και ψυχραιμία;
Υπάρχουν κάποιες στιγμές που καλείσαι να αποδείξεις πως δεν είσαι ελέφαντας. Πρόκειται για εκείνες τις ατέλειωτες συζητήσεις που ξεκινούν με αντικρουόμενα επιχειρήματα και από τις δυο πλευρές, με σκοπό κάθε μίας να αποδείξει πως έχει δίκιο και εν τέλει να υπερισχύσει. Ακολουθούν παραδείγματα και υπενθυμίσεις ώστε να αποδειχθεί ποιος θυμάται τα πράγματα ακριβώς όπως έγιναν και ποιος με τον τρόπο που τον συμφέρει.
Κάποιες διαφωνίες όμως δεν μπορούν παρά να σας φέρουν πιο κοντά. Ακόμα κι αν ξεκίνησαν από κάποιο γεγονός που στο τέλος της κουβέντας ούτε θυμάστε, είναι σχεδόν βέβαιο πως αποτελούν αφορμές για μακροσκελείς αναλύσεις που μπορεί να φέρουν και άλλα θέματα στην επιφάνεια. Το αποτέλεσμα είναι να πείτε πράγματα που μπορεί να κρατούσατε τόσο καιρό μέσα σας, να μοιραστείτε βαθύτερες σκέψεις και να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για να φέρει ο καθένας προς συζήτηση στο τραπέζι ό,τι τον ενοχλεί στη σχέση και πράγματα που θα ήθελε να αλλάξουν. Μία διαφωνία μπορεί να βοηθήσει στο μεταξύ σας δέσιμο, αφού ο ένας προσπαθεί να μπει στη θέση του άλλου, ώστε να κατανοήσει τον τρόπο που σκέφτεται. Μπαίνει έτσι στη διαδικασία να ασχοληθεί με το ταίρι του ουσιαστικά, να προσπαθήσει να αντιληφθεί πώς βλέπει καταστάσεις και γεγονότα.
Το πόσο σημαντική θεωρείς εσύ κάθε συζήτηση, θα καθορίσει και την υπομονή σου, την ανοχή σου και το ποια θα είναι η στιγμή που θα φτάσεις στα όριά σου. Φυσικά τέτοιες στιγμές μπορεί να τις αναπολείτε στο μέλλον γελώντας -αφού λύσετε το μεταξύ σας πρόβλημα και βρείτε ισορροπίες- και ενώ μπορεί να μοιάζει πως δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα, μπορεί εν τέλει να αποδειχθούν καθοριστικές για τη σχέση. Κάθε συζήτηση, κάθε διαφωνία, μπορεί να είναι απλώς μια κουβέντα της στιγμής, μπορεί όμως να φέρει στην επιφάνεια κάτι βαθύτερο που θα βοηθήσει στο μεταξύ σας δέσιμο και στην ανάπτυξη καλύτερης επικοινωνίας.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.