Η αξία της αγκαλιάς είναι αδιαπραγμάτευτη και πολλές φορές παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου, έχοντας την ικανότητα να την κάνει ακόμα πιο όμορφη. Έρευνες έχουν δείξει πως ο άνθρωπος αναπτύσσεται ψυχικά, πνευματικά και σωματικά μεσώ της αγκαλιάς. Πόσα συναισθήματα, αναμνήσεις, στιγμές χωράνε σε μία και μόνο κίνηση, η οποία έχει συνδεθεί με την αγάπη, τη στοργή, την τρυφερότητα, την εκδηλωτικότητα, τη φροντίδα. Πολλοί και μόνο στο άκουσμα της βιώνουν θετικά συναισθήματα και ανυπομονούν για εκείνα τα χέρια που θα τυλιχτούν γύρω τους και θα τους σφίξουν, ενώ παραδέχονται την ανάγκη για αγκαλιές προκειμένου να νιώσουν ακόμη μεγαλύτερη πληρότητα.
Την αγκαλιά πολλοί την αποζητούν, περισσότεροι την αγαπούν και την δίνουν απλόχερα. Υπάρχουν όμως και άτομα που δεν επιθυμούν να δώσουν και να πάρουν αγκαλιές. Σχεδόν αλλεργικοί στο άκουσμά τους και την ώρα της πράξης απλώς απομακρύνονται. Τι γίνεται αν εσύ είσαι άτομο που έχεις ιδιαίτερη αδυναμία στις αγκαλιές και το πρόσωπο που έχεις δίπλα σου τις αποφεύγει ή δεν τις συμπαθεί ιδιαίτερα; Εκεί προκύπτουν τα πρώτα προβλήματα και ακολουθεί προβληματισμός και συζητήσεις για το πώς θα γεφυρωθεί η συγκεκριμένη αναντιστοιχία στις επιθυμίες σας.
Είναι αλήθεια πως η αγκαλιά και μάλιστα στα πλαίσια της σχέσης αποτελεί για πολλούς βαθιά εσωτερική ανάγκη. Πόσα λόγια και σιωπές επισφραγίστηκαν με μια αγκαλιά! Μία μόνο κίνηση κρύβει τεράστια δύναμη, δείχνει αποδοχή, μεταφέρει το συναίσθημα από ένα πρόσωπο σε ένα άλλο. Είναι μορφή επικοινωνίας η αγκαλιά κι όμως δεν έχουν την ίδια άποψη όσοι για δικούς τους λόγους δεν την επιλέγουν ή απλώς δεν την έχουν ανάγκη.
Έρευνες έχουν δείξει πως συνήθως δεν επιλέγουν και δεν αγαπούν τις αγκαλιές όσοι κατά την παιδική ηλικία δεν πήραν αρκετές από τους γονείς και το περιβάλλον τους. Έτσι δεν έχουν συνηθίσει σε εκδήλωση των συναισθημάτων τους με αυτόν τον τρόπο και η ανάγκη τους για αγκαλιές είναι περιορισμένη. Μπορεί να θεωρούν ότι έτσι γίνονται υπερεκδηλωτικοί ή ενίοτε και αδύναμοι και να πιστεύουν πως αυτό δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα τους, γι’ αυτό και να προτιμούν να εκδηλώνουν με άλλους τρόπους την αγάπη τους, οι οποίοι κατά τη δική τους άποψη τούς κάνουν να δείχνουν λιγότερο ευάλωτοι και συναισθηματικοί. Μπορεί η αποφυγή της αγκαλιάς να είναι και μια μορφή άμυνας, να θέλει το άτομο να κρατήσει κάτι για τον εαυτό του, να μη δείξει πως αφήνεται πλήρως στο ταίρι και στη σχέση, να διατηρήσει μια απόσταση, η οποία θα προσφέρει στο ίδιο την ασφάλεια που έχει ανάγκη.
Σε περίπτωση που το ταίρι σου θέλει λιγότερες αγκαλιές απ’ ότι εσύ, καλό θα ήταν για αρχή να προσπαθήσεις να δείξεις κατανόηση. Θυμήσου πως κάθε άνθρωπος δεν εκδηλώνει με τον ίδιο τρόπο τα συναισθήματά του. Για σένα η αγκαλιά μπορεί να δηλώνει αγάπη και στοργή γιατί έτσι έμαθες και συνήθισες, ενώ για κάποιον άλλο να σημαίνει αναγκαστική εκδήλωση τρυφερότητας, την οποία και δεν αντέχει ή δεν μπορεί να υποστηρίξει.
Καθένας ορίζει τα συναισθήματα και τις εκδηλώσεις τους σύμφωνα με τα βιώματά του. Είναι σημαντική η σωματική επαφή και η ένωση μέσω της αγκαλιάς, όμως είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση σε περίπτωση που κάποιος απλώς δεν το επιθυμεί. Είναι απαραίτητο να γίνονται συμβιβασμοί και υποχωρήσεις και από τις δυο πλευρές για να βρεθεί μια λύση κάπου στη μέση.
Άλλωστε κάθε άνθρωπος μάς βγάζει κάτι διαφορετικό, κάθε σχέση δεν έχει τις ίδιες βάσεις με τις υπόλοιπες, ούτε και τις ίδιες εκδηλώσεις μεταξύ των μελών της. Έτσι όσο καλύτερα γνωρίζεις τον άλλο, όσο του δίνεις χώρο και χρόνο για να αφεθεί, να ανοιχτεί και να αναπτύξει την προσωπικότητά του στη σχέση, τόσο πιο εύκολο θα μοιάζει να λυθούν τέτοιου είδους προβλήματα. Όταν υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και θέληση, οι διαφορετικές προσεγγίσεις μπορούν να γεφυρωθούν με τρόπο ώστε να μη φέρνουν πίεση, αρνητικά συναισθήματα και αγανάκτηση.
Οι διαφορετικές επιθυμίες των προσώπων που απαρτίζουν μια σχέση αρκετές φορές προκαλούν προβλήματα και συγκρούσεις. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε να βλέπουμε πώς εκδηλώνει κάποιος την αγάπη του και τον τρόπο που ο ίδιος επιλέγει για να μας δείξει τα συναισθήματά του. Δεν είναι εφικτό να αντιδρούμε και να εκφραζόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο και δεν είναι και το επιθυμητό. Εάν συμβαίνει είναι όμορφο όμως δε σημαίνει πως κάποιος που αποφεύγει τις αγκαλιές δεν επιθυμεί και τον σύντροφό του.
Η αγάπη μαθαίνεται όπως και οι τρόποι εκδήλωσής της. Έτσι είναι πιθανό κάποιος που δεν αγαπά τις αγκαλιές, να τις θελήσει και να αλλάξει γνώμη αν το ταίρι τού βγάλει τα ανάλογα συναισθήματα και επιθυμίες. Τίποτα δεν είναι απόλυτο, την αγάπη όταν υπάρχει την νιώθεις και όταν αυτή σφραγίζεται με μια αγκαλιά τότε σίγουρα η δύναμή της αυξάνεται. Μα ακόμα κι αν αυτό δε γίνεται συχνά, δε σημαίνει πως δεν υπάρχει ή δεν είναι αληθινή.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.