Είναι αρκετές οι στιγμές που έρχεται η ώρα να επιλέξεις και να πάρεις αποφάσεις. Άλλοτε μπορεί να είναι πιο σημαντικές και άλλοτε λιγότερο. Υπεραναλύεις και προβληματίζεσαι έντονα για το πού θα καταλήξεις και τι συνέπειες θα έχει αυτό στη συνέχεια. Οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε αναρωτηθεί τι πρέπει να κάνουμε ή έχουμε βρεθεί μπροστά σε κάποιο δίλημμα. Έχουμε κάνει μη ρεαλιστικές σκέψεις και έχουμε φερθεί ή σκεφτεί «παράλογα» και παρορμητικά.
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι σε κάνει να σκέφτεσαι ακόμα πιο παρορμητικά και μη ρεαλιστικά; Έρευνες έχουν δείξει πως όταν πεινάμε σκεφτόμαστε διαφορετικά έχοντας την τάση να αποφεύγουμε τις ρεαλιστικές σκέψεις και καταλήγοντας σε επιλογές που παραπέμπουν σε αποφάσεις που αργότερα θα μετανιώσουμε. Όταν θες να επιλέξεις κάτι και να είσαι σίγουρος πως η απόφασή σου είναι όσο το δυνατόν πιο ορθή, πρέπει να έχεις φάει νωρίτερα ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο εγκέφαλος. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν είσαι χορτάτος και ενυδατωμένος, κάνεις πιο καθαρές σκέψεις. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως τότε τείνουν να είναι πιο θετικές και πιο ρεαλιστικές και συνεπώς μας βοηθούν να αποφεύγουμε σφάλματα που προκύπτουν από αναλύσεις που βασίζονται σε σενάρια του μυαλού.
Έτσι όταν είσαι έτοιμος να δώσεις συμβουλή σε κάποιο κοντινό σου άτομο ή ακόμα κι αν θες να πάρεις μια απόφαση που αφορά εσένα, βεβαιώσου πως είναι γεμάτο το στομάχι σου. Άλλωστε η πείνα προκαλεί άγχος και νευρικότητα που δυσκολεύουν την επικοινωνία και την καθημερινότητά μας. Μπορεί να επηρεάσει ευκολά και χωρίς να καταλαβαίνουμε γιατί ακόμα και την ψυχολογία μας. Το να μην αφήνεις τον οργανισμό σου σε κατάσταση στέρησης, το να είσαι καλυμμένος τόσο θερμιδικά όσο και γευστικά, σε βοηθά να ανταπεξέλθεις καλύτερα στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς σου.
Πόσες φορές έχει βρεθεί σε εξόδους που συνοδεύονται από φαγητό και παρατήρησες πόσο χαλαρό είναι το κλίμα όταν όλοι τρώνε ταυτόχρονα. Όμορφες συζητήσεις γίνονται γύρω από ένα τραπέζι, κουβέντες που προκαλούν γέλια, βαθυστόχαστες και μη. Έτσι την επόμενη φορά που θα είσαι έτοιμος να τσακωθείς με κάποιον ή θα κληθείς να πάρεις μια απόφαση, φρόντισε να είσαι σίγουρος πως η σκέψη σου είναι καθαρή, πως δεν επηρεάζεσαι μόνο από παρορμήσεις, πως μπορείς να σκεφτείς και λάβεις υπόψιν σου όλα τα ενδεχόμενα.
Δεν είναι τυχαίο που οι δικοί μας άνθρωποι, αυτοί που μας αγαπούν και μας νοιάζονται ρωτούν καθημερινά τι φάγαμε και αν φάγαμε. Το φαγητό και η συχνότητά του είναι παράγοντες που βοηθούν στην ψυχική ισορροπία και επηρεάζουν τα συναισθήματά μας και κατ’ επέκταση τις σκέψεις μας. Ακόμα κι όταν θεωρείς πως δε σκέφτεσαι, το υποσυνείδητό σου βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, λαμβάνει μηνύματα και δημιουργεί επιθυμίες, διλλήματα και στιγμές που ζητούν ν’ αποφασίσεις.
Την επόμενη φορά που θα έρθεις σε ρήξη με κάποια σκέψη, με κάποιο άτομο ή με τον εαυτό σου, πάρε τον χρόνο σου, πάρε ένα γεύμα -κατά προτίμηση υγιεινό- και σκέψου από την αρχή τι θα απαντήσεις και πώς θα το χειριστείς. Οι τροφές και ό,τι γευόμαστε διαμορφώνουν συναισθήματα, επηρεάζουν την υγεία μας και τις επιλογές μας. Δεν είναι κρίμα να πάρεις τη λάθος απόφαση μόνο και μόνο επειδή εκείνη τη στιγμή πεινούσες;
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.