Θέλω να ξεκαθαρίσω εξ’ αρχής ότι  δεν ανήκω σ’ αυτή την κατηγορία κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που θέλησα να θίξω αυτό το θέμα. Μπορεί λοιπόν να καταναλώνω κρέας αλλά αυτό δε με εμποδίζει να καταλάβω και πολύ περισσότερο να σεβαστώ τον τρόπο ζωής που έχουν επιλέξει παρ’ όλο που δεν είναι ο ίδιος με το δικό μου.

Αρχικά να προσδιορίσουμε ποιοι είναι οι vegans. Οι vegans δεν περιλαμβάνουν στη διατροφή τους κανένα ζωικό προϊόν (κρέας, ψάρι, αβγά, τυρί κ.ο.κ) και  καταναλώνουν ό,τι υπάγεται στις πέντε ομάδες τροφών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς).

Η μη χρησιμοποίηση ζωικών προϊόντων αφορά όλους τους τομείς της ζωής τους, όπως το ντύσιμο, τα προϊόντα καθαρισμού, τα καλλυντικά. Κάτι που θεωρώ πως πρέπει να κάνουμε όλοι ανεξαρτήτως των τροφών που καταναλώνουμε καθώς είναι απαράδεκτο να δίνουμε μια περιουσία για να φορέσουμε παπούτσια ή ρούχα που προέρχονται από δέρμα άγριων ζώων.

Αφού έχει περάσει η Τσικνοπέμπτη –ωδή στην κρεατοφαγία– κι έχει έρθει η Καθαρά Δευτέρα πήγα κι εγώ σαν παιδί να φάω το χταποδάκι μου και να πιω ουζάκι έτσι για το καλό. Εκεί άκουσα για ακόμη μια φορά το πόσο ηλίθιοι είναι οι vegans για τον τρόπο ζωής που έχουν επιλέξει κι ότι όλοι τους είναι χίπις ή ημίτρελοι που βρίζουν απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ αυτούς που καταναλώνουν ζωικά προϊόντα.

Στερεότυπα, στερεότυπα και στερεότυπα. Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν πάει στα εστιατόρια με πλακάτ που γράφουν ότι είμαστε δολοφόνοι. Αντιθέτως οι περισσότεροι –ειδικά στην Ελλάδα–  είναι πελάτες αυτών των εστιατορίων χωρίς να κατακρίνουν τους γύρω τους που τρώνε ψάρι ή κρέας. Επιλέγουν να φάνε κάτι που ταιριάζει στα γούστα τους, ακριβώς  όπως κάνουμε όλοι μας.

Το φαγητό των vegans κάθε άλλο παρά απαίσιο είναι. Απόδειξη η Καθαρά Δευτέρα. Εκτός απ’ τα χταποδάκια και τις γαρίδες σ’ ένα τραπέζι εκείνη την ημέρα υπάρχουν σαλάτες, πατάτες, ψητές πιπεριές, λαχταριστή φάβα Σαντορίνης, ντολμαδάκια γιαλαντζί και πολλά-πολλά άλλα. Όλα αυτά υπάρχουν επίσης και στη διατροφή των vegans. Στο δικό μας τραπέζι «πλακωθήκαμε» για τον τελευταίο κολοκυθοκεφτέ κι όχι για την τελευταία μαρίδα. Άρα το επιχείρημα ότι τρώνε άνοστα φαγητά είναι άτοπο.

Το κίνημα των χίπις ξέσπασε στα μέσα του 1960 ενώ η λέξη vegan άρχισε να χρησιμοποιείται το 1944. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι χίπις κι οι vegans είναι δύο διαφορετικές κατηγορίες κι η ταύτισή τους δεν ευσταθεί. Αν θέλετε να συνεχίσετε να το υποστηρίζετε πρέπει να θεωρήσετε χίπις τους: Natalie Portman, Ellen DeGeneres, Usher, Brad Pitt και τον Bill Clinton.

Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τα ορθολογικά κριτήρια του βεγκανισμού (την ηθική και δίκαιη σχέση με τα άλλα ζωντανά πλάσματα και την καταδίκη της βαρβαρότητας) πρέπει να παραδεχτούμε τα πλεονεκτήματα που  έχει για την υγεία. Το να είσαι vegan έχει απίστευτα οφέλη για τον οργανισμό. Μειώνεις των κίνδυνο ασθενειών όπως παχυσαρκία και χοληστερίνη επομένως και τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες. Εξαιτίας των αντιοξειδωτικών που καταναλώνουν τονώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ακόμα δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν αποδείξει πως ο βεγκανισμός συμβάλει στη μακροζωία.

Το συμπέρασμα είναι ένα: Η διατροφή είναι προσωπική επιλογή του καθενός όπως η μουσική που ακούει, ο τρόπος που ντύνεται, η ιδεολογία του (εκτός κι αν είναι φασίστας). Αν οι υπόλοιποι δεν τη συμμεριζόμαστε έχουμε το δικαίωμα να μην την υιοθετήσουμε.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουμε το δικαίωμα να κατακρίνουμε τους ανθρώπους για τον τρόπο που συντηρούν τον οργανισμό τους. Αν είναι έτσι πρέπει να κρίνουμε όλους εκείνους που δεν ταυτίζονται με τα δικά μας γαστρονομικά γούστα.

Υ.Γ: Αν θέλετε να μυηθείτε στο βεγκανισμό (μετά το πέρας της σημερινής ημέρας) η Ένωση Βίγκαν Ελλάδος μπορεί να σας βοηθήσει με χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές.

 

Επιμέλεια Κειμένου Αγγελικής Κοτσόβολου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Αγγελική Κοτσόβολου