Ο γάμος, είναι ένα από τα μυστήρια που αφορούν τους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Οι παραδόσεις αυτών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού κάθε χώρας και συχνά είναι γεμάτες συμβολισμούς και μοναδικές τελετουργίες. Από την Κίνα ως την Περού, οι γάμοι περιλαμβάνουν τελετές και έθιμα που αντικατοπτρίζουν τις αξίες και τις πεποιθήσεις των λαών. Ας εξερευνήσουμε πέντε από αυτές τις παραδόσεις, οι οποίες προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και χρώμα στους γάμους:

 

Κίνα: Βέλος και Τόξο

Στην Κίνα, υπάρχει μια εντυπωσιακή γαμήλια παράδοση που περιλαμβάνει βέλη και τόξο. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο γαμπρός στοχεύει τρία βέλη χωρίς αιχμές προς τη νύφη. Αφού τα βέλη πέσουν στο έδαφος, τα συλλέγει και τα σπάει, υποσχόμενος αιώνια αγάπη και πίστη στη σύντροφό του. Ο γαμπρός με αυτόν τον τρόπο δείχνει ότι είναι πρόθυμος να προστατεύσει τη νύφη από οποιαδήποτε δυστυχία, όπως έκανε και με τα βέλη. Συμβολίζοντας την απόρριψη οποιωνδήποτε κακών πνευμάτων και την ευχή για έναν ευτυχισμένο και αρμονικό γάμο. 

 

Ινδία: Haldi

Στην Ινδία, η τελετή του Haldi είναι μια σημαντική προγαμιαία παράδοση που πραγματοποιείται μία ημέρα πριν από τον γάμο. Οι συγγενείς και οι φίλοι του ζευγαριού αλείφουν μια πάστα από haldi (κουρκουμά), λάδι και νερό στο σώμα τους. Ο κουρκουμάς θεωρείται ότι έχει καθαρτικές ιδιότητες και χαρίζει λάμψη στο δέρμα, προετοιμάζοντας έτσι τους μελλόνυμφους για την ημέρα του γάμου τους. Επιπλέον, το χρώμα και η αίσθηση του haldi αποπνέουν χαρά και ευτυχία, ενώ η τελετή συμβολίζει την ευλογία και την προστασία από το κακό μάτι.

 

Κορέα: Paebaek

Στην Κορέα, το Paebaek είναι μια παραδοσιακή τελετή που πραγματοποιείται μετά τον γάμο και εστιάζει στη σημασία της οικογένειας. Κατά τη διάρκεια του Paebaek, οι νεόνυμφοι υποκλίνονται στους γονείς του γαμπρού και τους προσφέρουν παραδοσιακά εδέσματα. Οι γονείς, με τη σειρά τους, ρίχνουν καρύδια και κάστανα στους νεόνυμφους, συμβολίζοντας τις ευχές για γονιμότητα και πολλά παιδιά. Η τελετή αυτή είναι ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης προς τους μεγαλύτερους, τονίζοντας τη σημασία της οικογενειακής ευτυχίας και της ευλογίας των προγόνων.

 

Γερμανία: Polterabend

Στη Γερμανία, το Polterabend είναι μια ζωντανή και θορυβώδης παράδοση που πραγματοποιείται την παραμονή του γάμου. Οι φίλοι και η οικογένεια του ζευγαριού συγκεντρώνονται και σπάνε πορσελάνες και πιάτα, πιστεύοντας ότι ο θόρυβος διώχνει τα κακά πνεύματα και φέρνει καλή τύχη. Μετά το σπάσιμο των πιάτων, το ζευγάρι καθαρίζει μαζί τα σπασμένα κομμάτια, συμβολίζοντας τη συνεργασία και την ενότητα που θα τους συνοδεύουν στο κοινό τους ταξίδι. Το Polterabend είναι μια ευκαιρία για γλέντι και χαρά, προετοιμάζοντας το ζευγάρι και την κοινότητα για την ημέρα του γάμου.

 

Περού: Cake Pull

Στο Περού, το Cake Pull είναι μια χαρούμενη γαμήλια παράδοση που συνδέεται με την τούρτα του γάμου. Πριν κοπεί η τούρτα, κορδέλες είναι τοποθετημένες κάτω από το τελευταίο επίπεδό της, και κάθε κορδέλα έχει έναν μικρό φυλακτό ή ένα δαχτυλίδι δεμένο στην άκρη της. Οι ανύπαντρες φίλες της νύφης τραβούν τις κορδέλες, και όποια βρει το δαχτυλίδι θεωρείται ότι θα είναι η επόμενη που θα παντρευτεί. Αυτή η διασκεδαστική και συμμετοχική παράδοση προσθέτει μία νότα ενθουσιασμού και προβλέψεων για τον επόμενο γάμο.

Η κουλτούρα και οι κοινωνικές αξίες μίας κοινωνίας, αντικατοπτρίζονται στις παραδόσεις και στις τελετές της. Η αγάπη που οδηγεί στον γάμο, αποτελεί ένα πανανθρώπινο συναίσθημα, που δε γνωρίζει όρια και σύνορα. Μέσα στις διαφορές, η πλειοψηφία των κοινωνιών πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, έχουν αποφασίσει, να συγκεντρώνονταν όλοι μαζί, σαν κοινότητα, για να γιορτάσουν, την ένωση δύο ανθρώπων που αγαπιούνται. Και ίσως, πέρα από τους γραφειοκρατικούς και συμφεροντολογικούς λόγους, που πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες, ο γάμος να συμβολίζει επίσης τη χαρά της αγάπης. Ο κάθε ένας, τη γιορτάζει και την εκφράζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Και φυσικά, ο τρόπος που το κάνει, αντικατοπτρίζει τα στεγανά, τις αξίες και τα πιστεύω του κάθε ατόμου.

Συντάκτης: Έφη Ζ.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη