Στην εποχή όπου τα κινητά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει δεύτερη φύση των ανθρώπων, κάποιες φορές χάνεται η έννοια της ισορροπίας με σημαντικές επιπτώσεις, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή του κάθε ατόμου. Έχοντας μάθει σε μια κουλτούρα όπου το να ανεβάσει κανείς το μεσημεριανό του αποτελεί κάτι φυσιολογικό, το μέτρο του τι είναι καλό να μοιραζόμαστε και τι όχι έχει αρχίσει να θολώνει. Η ιδιωτικότητα είναι έννοια που αρχίζει να χάνεται και τα ευεργετικά χαρακτηριστικά της, τείνουν να ξεχνιούνται. Αυτό φαίνεται και στον φυσικό κόσμο, όταν χάνεις τα όριά σου και επιτρέπεις στον εαυτό σου να ακούει τη γνώμη του οποιουδήποτε. Τι μπορείς όμως να κάνεις ώστε να προστατέψεις τον εαυτό του από αυτόν τον υπέρ διαμοιρασμό των προσωπικών σου πληροφοριών;

 

Καθόρισε τα όριά σου:

Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσεις με τι αισθάνεσαι άνετα και με τι όχι. Είναι για εσένα εντάξει να κοινοποιήσεις σε όλους τους γνωστούς σου μια φωτογραφία σε μια προσωπική στιγμή με κάποιον φίλο σου; Σκέψου ποιες πτυχές της ζωής σου θεωρείς πως πρέπει να κρατήσεις για τον εαυτό σου και ποιες θέλεις να μοιραστείς. Μέσα από αυτή την ενδοσκόπηση θα δημιουργήσεις κανόνες στο μυαλό σου στους οποίους θα μπορέσεις να πειθαρχήσεις. Είναι πάντα πιο εύκολο να ακολουθήσουμε κανόνες, όταν ξέρουμε ακριβώς τι και για ποιον λόγο το κάνουμε.

 

Έχε τον νου σου στο επικοινωνιακό πλαίσιο:

Στο τι μοιράζεσαι παίζει καθοριστικό ρόλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο επικοινωνείς. Όταν βρίσκεσαι με τους συναδέλφους σου, πιθανόν να μοιράζεσαι άλλα πράγματα από ότι μοιράζεσαι με τους κολλητούς σου φίλους. Κάποιες φορές, δεν είναι όλα τα επικοινωνιακά πλαίσια ασφαλή για να μοιράζεσαι προσωπικές πληροφορίες. Επίσης, καλό θα ήταν να μην αποκαλύπτεις προσωπικές ή πληροφορίες που γνωρίζεις ότι θα κατακριθούν από άτομα που δε γνωρίζουν την κατάσταση, σε δημόσιους ή επαγγελματικούς χώρους όπου η διακριτικότητα είναι απαραίτητη.

 

Κάνε μια παύση πριν από τη δημοσιοποίηση

Είναι πολύ εύκολο να εθιστεί κανείς από την ντοπαμίνη που προσφέρουν τα κοινωνικά δίκτυα. Το σηματάκι ότι κάποιος πάτησε λάικ, η αδρεναλίνη όταν κάποι@ που ενδιαφερόμαστε βλέπει τις ιστορίες ή τις δημοσιεύσεις μας μπορεί να μας παρασύρουν και να μας κάνουν να μοιραζόμαστε σκέψεις παρορμητικά, χωρίς σκέψη. Πριν δημοσιεύσεις λοιπόν κάποια πληροφορία, καλό θα ήταν να σκεφτείς καλά τις συνέπειες αυτής στην ψυχική σου ηρεμία. Ρώτησε τον εαυτό σου εάν οι πληροφορίες είναι κάτι που πραγματικά θέλεις να μοιραστείς με ένα ευρύτερο κοινό ή αν είναι πιο κατάλληλο για μια ιδιωτική συνομιλία.

 

Επιλεκτική κοινή χρήση

Προσπάθησε να είσαι σκόπιμος με το τι κοινοποιείς. Δε χρειάζεται να αποκαλύπτεις κάθε πτυχή της καθημερινότητάς σου και του χαρακτήρα σου. Μοιράσου τα προβλήματά σου και τις ανασφάλειές σου με τους ανθρώπους κοντά σου κι όχι με τον οποιοδήποτε, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πώς θα ανταποκριθεί ο άλλος ή πώς θα λάβει την πληροφορία που του δίνεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να μην επηρεάζεσαι από άτομο που ίσως να σε μπερδέψουν και να μη λαμβάνεις απρόσκοπτα μια γνώμη που ίσως υποσυνείδητα να σε επηρεάσει.

 

Ρυθμίσεις απορρήτου

Όσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξελίσσονται, τόσο περισσότερο θα τίθεται η ανάγκη οριοθέτησής τους. Ούσα μια σχετικά καινούργια έννοια, έχουν τεθεί πολλές ρυθμίσεις που προστατεύουν το απόρρητο. Είναι σημαντικό να εξοικειωθείς με αυτές, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις ανάγκες σου.

 

Καλλιεργήστε ισχυρές δεξιότητες επικοινωνίας

Μία σημαντική ικανότητα που θα έπρεπε να διδάσκεται από το νηπιαγωγείο είναι αυτή της αποτελεσματικής επικοινωνίας. Αυτό θα σου επιτρέψει να εκφράζεσαι με σαφήνεια, έχοντας επίγνωση του τι μοιράζεσαι με τους άλλους. Όχι, μόνο θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το απόρρητο, αλλά ενθαρρύνει επίσης ουσιαστικές συνδέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό.

 

Σε μια εποχή που κατακλυζόμαστε από υπερβολικές πληροφορίες, που οι βλογκερς και οι influencers μοιράζονται τα πάντα με το κοινό τους, η ιδιωτικότητα αποτελεί σημαντικό εργαλείο διατήρησης της ψυχικής μας ισορροπίας. Δε χρειάζεται όλοι οι άνθρωποι να γνωρίζουν τα πάντα για εμάς. Είναι όμορφο να ξεδιπλώνεις αργά τον εαυτό σου στα άτομα που επιλέγεις εσύ πως το αξίζουν. Το να προσέχεις τι κοινοποιείς στα social media απαιτεί να γνωρίζεις τον εαυτό σου κι είναι μια συνειδητή προσπάθεια. Καθορίζοντας όρια, έχοντας επίγνωση του πλαισίου και χρησιμοποιώντας ψηφιακές και διαπροσωπικές στρατηγικές, μπορείς να δημιουργήσεις πιο υγιείς σχέσεις τόσο στο διαδίκτυο όσο κι εκτός σύνδεσης. Καταληκτικά, η υπερβολική κοινή χρήση δεν είναι μόνο η προστασία του εαυτού σου, αλλά αφορά επίσης την καλλιέργεια μιας κουλτούρας σεβασμού και διακριτικότητας στον ψηφιακό κόσμο.

Συντάκτης: Έφη Ζ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου