Τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες του Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν τη σκληρή κατάσταση της κατάργησης όλο και περισσότερων δικαιωμάτων. Οι αυστηροί περιορισμοί που έχουν έρθει σε εφαρμογή μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν το 2021, φαίνεται να γίνονται όλο και πιο απάνθρωποι. Οι απαγορεύσεις ξεκίνησαν πιο ήπια, με τα ινστιτούτα ομορφιάς, τα κομμωτήρια, και γενικότερα οτιδήποτε θυμίζει έστω και λίγο κάτι από τη θηλυκή πλευρά, να απαγορεύονται, ενώ συνέχισε με πιο αυστηρά μέτρα, όπως την υποχρεωτική κάλυψη οποιουδήποτε μέρους του σώματος, ακόμα και των ματιών και τη συνοδεία από αρσενικά μέλη της οικογένειάς τους στον έξω κόσμο, μέχρι και την απαγόρευση ομιλίας σε δημόσιους χώρους.

Οι γυναίκες του Αφγανιστάν δεν οδηγούν, δε μορφώνονται, δεν ταξιδεύουν, δε μιλούν, δεν έχουν βασικά δικαιώματα και η κατάσταση φαίνεται να γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Παρόλα αυτά, οι ίδιες δεν το βάζουν κάτω και προσπαθούν με όποιον τρόπο μπορούν να εκφράσουν την αντίστασή τους στις απάνθρωπες αποφάσεις που έλαβε το καθεστώς της χώρας τους.

 

@thenewsmovementAfghan women are uploading videos of themselves singing in defiance of new rules Taliban which order them to be silent in public. These are the so-called vice and virtue laws, which include bans on women from baring their faces, singing and talking in public. They’ve also been ordered not to speak loudly inside their homes in case they can be heard from outside Videos of women defying the orders have emerged in Afghanistan, parts of South Asia and Europe The UN human rights chief Volker Turk has called on the Taliban to immediately undo the laws, which he said are trying to turn women into shadows.♬ original sound – The News Movement

 

Κι εδώ είναι που έρχεται το διαδίκτυο ως ένα νέο εργαλείο απελευθέρωσης κι αντίστασης σε ένα σύστημα που προσπαθεί να φιμώσει μια ομάδα ανθρώπων. Πρόκειται για ένα κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στον νόμο που τους επιβάλλει να μη μιλούν, κι εκφράζει την επανάστασή τους απέναντι στις απαγορεύσεις που τους επιβάλλονται. Το τραγούδι έχει γίνει η φωνή τους, με πολλές από αυτές να ανεβάζουν βίντεο στα social media όπου τραγουδούν παραδοσιακά αφγανικά τραγούδια, αποκαλύπτοντας μόνο ένα μέρος του προσώπου τους.

 

 

Αυτό το κίνημα, που αναπτύσσεται συνεχώς εντός και εκτός της χώρας, ενώνει τις Αφγανές και τους παρέχει ένα μέσο να αντισταθούν στους περιορισμούς και τις καταπιέσεις που επιβάλλει το καθεστώς των Ταλιμπάν με το σύνθημα «η φωνή μου δεν απαγορεύεται». Και φυσικά, η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία. Κάθε μορφής τέχνη ενέχει την ελευθερία κι είναι μια καταγγελία απέναντι στην απόπειρα των Ταλιμπάν να αποσιωπήσουν τις φωνές που αντιτίθενται στην καταπίεση. Έτσι, οι Αφγανές γυναίκες δεν έχουν σταματήσει να τραγουδούν. Μέσω των φωνών τους, προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την πολιτιστική τους κληρονομιά, αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα ελπίδας και αντίστασης στις υπόλοιπες γυναίκες και στον κόσμο.

Η θαρραλέα αυτή πράξη αντίστασης έχει προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση, κερδίζοντας τη συμπαράσταση ανθρώπων και οργανώσεων σε όλο τον κόσμο. Ο τρόπος που επέλεξαν αυτές οι γυναίκες να απαντήσουν στη βία και στην καταπίεση, μέσω της ελευθερίας, της ομορφιάς και της τέχνης, είναι συγκινητική για όλους. Τα βίντεο των γυναικών που τραγουδούν έχουν γίνει σύμβολο του αγώνα τους, εμπνέοντας κινητοποιήσεις και καμπάνιες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με θαυμασμό την προσπάθεια αυτών των γυναικών να υπερασπιστούν την ελευθερία τους, ενώ παράλληλα οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιέζουν για την παροχή βοήθειας και υποστήριξης.

Οι γυναίκες του Αφγανιστάν συνεχίζουν να μάχονται για τα δικαιώματά τους με αξιοθαύμαστη αποφασιστικότητα. Η μουσική και το τραγούδι έχουν γίνει σύμβολα της αντοχής τους, αποδεικνύοντας ότι η ανθρώπινη ψυχή δεν μπορεί να καταπιεστεί εύκολα. Η φωνή τους, αν και προσπαθούν να τη φιμώσουν, αντηχεί πιο δυνατά από ποτέ στον κόσμο, μεταφέροντας ένα ισχυρό μήνυμα θάρρους, αντοχής και ελπίδας, που εμπνέει όχι μόνο τις ίδιες, αλλά και όλους όσους αγωνίζονται για δικαιοσύνη και ελευθερία σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Συντάκτης: Έφη Ζ.