Είναι διαδεδομένη η άποψη πως δύο άτομα με μεγάλη διαφορά ηλικίας, δεν μπορούν να έχουν κανένα κοινό. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος μπορεί να κοίταξε μια τέτοια φιλία με δυσπιστία. Εξάλλου, άλλα στάδια ζωής έχει περάσει κάποιος που βρίσκεται στα 40 κι άλλα κάποιος στα 20. Αν το κοιτάξουμε όμως από μια διαφορετική πλευρά, κατανοώντας πόσο διαφορετικά βιώνει ο κάθε ένας κάθε φάση του, μπορεί να δούμε πως κάποιος στη μέση της ζωής του μπορεί να έχει περάσει τις μισές εμπειρίες από κάποιον στην αρχή του. Ούτως ή άλλως, η κάθε φάση ζωής μπορεί να προσφέρει και πολύ διαφορετικές οπτικές. Τα δύο άτομα στη σχέση μπορούν να λάβουν πολλά το ένα από το άλλο. Ο μεγαλύτερος, για παράδειγμα, μπορεί να προσφέρει σταθερότητα και γνώση, ενώ ο μικρότερος πρόοδο και μια αίσθηση ανεμελιάς που μπορεί να έχει ξεχαστεί.

 

1. Νέες απόψεις και οπτικές

Η μεγάλη διαφορά ηλικίας, σημαίνει και μεγάλη διαφορά στα βιώματα των δύο ατόμων. Κάποιος που μεγάλωσε χωρίς κινητό, ίντερνετ ακόμα και τηλεόραση στα πρώτα καθοριστικά χρόνια της ζωής του, έχει πολύ διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της ζωής, από κάποιον που έχει μεγαλώσει μέσα στη γρήγορη κι άμεση πληροφόρηση και την πρόσβαση σε οποιαδήποτε γνώση. Παράλληλα, ο τρόπος που αλλάζει ο κόσμος και η κοινωνία, κάνει τις συζητήσεις μεταξύ των γενεών ακόμα πιο ενδιαφέρουσες και προσοδοφόρες. Οι μεν μπορεί να υιοθετήσουν συνήθειες που θα τους εξελίξουν μέσα από τη συναναστροφή με νεότερα άτομα, οι δε, μπορεί να υιοθετήσουν μία πιο σταθερή και χαλαρή στάση απέναντι στη ζωή, μέσα από τα μάτια των μεγαλύτερων που έχουν ήδη υπάρξει στην ηλικία τους.

 

2. Γνώση και εμπειρία

Προφανώς, και οι νεότεροι, έχοντας πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο πληροφορίας, έχουν εξελιχθεί πιο γρήγορα από ότι οι γενιές πριν από αυτούς. Από την άλλη, οι μεγαλύτεροι, έχουν ήδη υπάρξει νέοι, έχουν δει το πώς μεγαλώνοντας ο άνθρωπος αλλάζει, μαθαίνει και εξελίσσεται. Και το μάθημα που έχουν πάρει δεν είναι κάτι που έρχεται μέσα από την ανάγνωση ενός άρθρου. Είναι μαθήματα που η ζωή τα δίνει σε όλες τις γενιές ανεξαρτήτως εποχής. Για παράδειγμα, πολλοί θα πουν πως μεγαλώνοντας χάνεται αυτή η τεράστια ανάγκη να ικανοποιήσει τους άλλους ή πως η ζωή γίνεται πιο εύκολη καθώς πλέον έχεις ανακαλύψει πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να την αντιμετωπίζεις. Αυτή είναι μια μορφή γνώσης που δυστυχώς είναι ατομική και δεν μπορεί να τη λάβει κανείς, όσο και αν προσπαθήσει, μέσα από βίντεο στο τικ τοκ.

 

3. Διαφορετικές φάσεις, κοινά μαθήματα

Μπορεί κάποιος ξαφνικά στα 45 να αποφασίσει πως δεν του αρέσει η ζωή του, πως θέλει να κάνει μια νέα αρχή. Πως ότι έκανε μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν κάτι που δεν ήθελε και να αποφασίσει πως ήρθε η ώρα να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του. Μια φάση, που ένα άτομο στα 20, που τώρα ξεκινάει τη ζωή και δεν έχει ιδέα για το τι πραγματικά θέλει, μπορεί να καταλάβει. Δεν είναι λίγες οι φορές εξάλλου, που κάποιος μπορεί να καταλαβαίνει καλύτερα κάποιον που είναι μεγαλύτερος αλλά έχει περάσει κοινές εμπειρίες από ότι κάποιον στην ηλικία του που έχει μεγαλώσει και ζήσει αλλιώς. Κι εδώ έρχεται και ότι προαναφέρθηκε, πως ο μεγαλύτερος μπορεί να βοηθήσει με τη γνώση του για τη ζωή και τους μηχανισμούς που μπορεί να έχει αναπτύξει, να γίνει η εμπειρία λιγότερο τρομακτική. Ενώ ο μικρότερος, μπορεί να βοηθήσει με μία πιο αισιόδοξη και προτρεπτική στάση.

 

4. Κατάρριψη των προκαταλήψεων και γεφύρωση του χάσματος γενεών

Το χάσμα γενεών αποτελεί και θα αποτελεί ένα πρόβλημα σε βάθος χρόνου. Πολλές φορές δεν είναι εύκολο για τις δύο γενιές να συνυπάρξουν, καθώς επικεντρώνονται σε αυτά που τους χωρίζουν, ξεχνώντας όσα τους ενώνουν. Οι νέοι πάντα θέλουν να κάνουν τη ζωή καλύτεροι και οι μεγάλοι πάντα κουνάνε το κεφάλι συγκαταβατικά, γνωρίζοντας πως η ζωή δεν είναι τόσο απλή όσο τη φαντάζονται. Αν όμως καθόντουσαν να ακούσουν ο ένας τον άλλον, ίσως τότε οι νέοι να μην έτρωγαν τόσο επίπονα τα μούτρα τους κι οι μεγάλοι να μη χάνανε την ελπίδα τους στον βωμό της κινητικότητας. Μέσα από τη συναναστροφή τους, μπορούν ο ένας να λάβει από τον άλλον, προχωρώντας μπροστά.

Συμπερασματικά, μα φιλία με μεγάλη διαφορά ηλικίας, μπορεί να προσφέρει πολλά και στα δύο μέλη της. Οι νέοι έχουν ανάγκη από κάποιον να τους ακούει και να τους καθοδηγεί με έναν διακριτικό τρόπο, ενώ οι μεγάλοι, έχουν ανάγκη από την ελπίδα και την εξέλιξη, για την οποία παλεύουν οι νέοι. Ο κάθε ένας έχει να προσφέρει και κάτι πολύ διαφορετικό, αλλά εξίσου σημαντικό. Όμως, μέσα από αυτό μπορούν να γεφυρωθούν χάσματα, να μοιραστεί η γνώση για τη ζωή και να ενωθούν τα άτομα μέσα από τις κοινές εμπειρίες.

Συντάκτης: Έφη Ζ.