Κάπου ανάμεσα στα new year resolutions που ξεχνάς μέχρι τον Φεβρουάριο και στις παλιές ευχές τύπου “Καλή Χρονιά”, εμφανίστηκε στο TikTok το τελετουργικό των 12 νυχτών. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα viral trend. Είναι μια ευκαιρία να κλείσεις το κεφάλαιο της παλιάς χρονιάς και να μπεις στη νέα με ξεκάθαρες προθέσεις και στόχους μέσα από τη “μαγεία” της πίστης στον εαυτό σου
Η ιδέα είναι απλή αλλά γεμάτη ουσία: Κάθε μία από τις 12 νύχτες (συνήθως από τις 25 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου) αντιστοιχεί σε έναν μήνα της επόμενης χρονιάς. Κάθε βράδυ, κάνεις έναν μικρό απολογισμό της ημέρας και της χρονιάς που πέρασε, ενώ θέτεις προθέσεις και όνειρα για τον μήνα που εκπροσωπεί η νύχτα αυτή. Δε χρειάζεται να ανάψεις κεριά (εκτός αν το θες, τότε go for it). Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να γράψεις ένα σημείωμα για το τι θες να φέρει ο συγκεκριμένος μήνας στη ζωή σου. Μια σκέψη, μια λέξη, μια επιθυμία — οτιδήποτε σε εκφράζει.
Αν πιστεύεις ότι όλα αυτά είναι “μαγικά” και δεν πιάνουν, ίσως χρειάζεται να το ξανασκεφτείς. Δεν είναι η μαγεία του εξωτερικού κόσμου που δουλεύει εδώ, αλλά η δύναμη του υποσυνείδητου. Οι μικρές τελετουργίες έχουν αυτή τη σπάνια ικανότητα να κάνουν το υποσυνείδητό σου να παίρνει το μήνυμα. Κάθε φορά που κάθεσαι συνειδητά και γράφεις κάτι, εκπαιδεύεις το μυαλό σου να εστιάζει στις προθέσεις σου. Η πράξη αυτή μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά στο πίσω μέρος του εγκεφάλου σου, οι μηχανές αρχίζουν να δουλεύουν υπόγεια. Ένα μικρό τελετουργικό σαν αυτό ενισχύει την αίσθηση ελέγχου, που είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε σε μια εποχή όπου όλα μοιάζουν τόσο αβέβαια.
Πώς να το κάνεις πράξη
- Ετοίμασε το “κιτ” των 12 νυχτών σου: Μπορεί να είναι ένα όμορφο τετράδιο, ένα ημερολόγιο ή απλώς ένα σημειωματάριο από το σούπερ μάρκετ. Δεν έχει σημασία πώς φαίνεται, αρκεί να σου φέρνει μια αίσθηση “είμαι έτοιμη να κατακτήσω τη χρονιά”.
- Δώσε χρόνο για να σκεφτείς: Το να γράψεις κάτι χωρίς σκέψη είναι εύκολο, αλλά αν θες το υποσυνείδητο να το πάρει σοβαρά, αφιέρωσε λίγα λεπτά κάθε νύχτα για ενδοσκόπηση. Μην το δεις σαν αγγαρεία, δες το σαν “ραντεβού” με τον εαυτό σου.
- Επέλεξε μια λέξη για κάθε μήνα: Μία και μόνο λέξη που θέλεις να χαρακτηρίζει τον μήνα. Για παράδειγμα, μπορεί να γράψεις “Ευημερία” για τον Ιανουάριο ή “Ροή” για τον Μάρτιο. Η απλότητα δουλεύει υπέρ σου.
- Κάνε ανακεφαλαίωση κάθε νύχτα: Σκέψου τι σου έφερε η ημέρα και πώς νιώθεις γι’ αυτό. Μην πιέζεις τον εαυτό σου να είναι “θετικός” — η αλήθεια είναι αυτό που μετράει.
Οι μικρές τελετουργίες, όπως το τελετουργικό των 12 νυχτών, δεν είναι “περίεργα” πράγματα που κάνουν οι πνευματικοί γκουρού. Είναι πρακτικές που δίνουν χώρο και χρόνο στο μυαλό σου να κάνει μια “επανεκκίνηση”. Σκέψου πόσο συχνά τρέχεις καθημερινά χωρίς να προλαβαίνεις να σταματήσεις και να πεις “Πού πηγαίνω;” Αυτές οι μικρές παύσεις είναι σαν ψίθυροι του μυαλού σου που σου λένε: “Θυμήσου τι θέλεις”. Αν αυτό δεν είναι αυτοφροντίδα, τότε τι είναι;
Γιατί το να κλείσεις μια χρονιά με πρόθεση και να ανοίξεις την επόμενη με σιγουριά είναι ίσως το πιο ισχυρό πράγμα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου. Κι αν το σκεφτείς, τι έχεις να χάσεις; Δώδεκα νύχτες μερικών λεπτών; Αντί να κάνεις scroll στο TikTok, μπορείς να ζήσεις το viral trend με τρόπο που πραγματικά σε ενδυναμώνει. Δε χρειάζεται να το κάνεις “τέλεια” — απλά κάν’ το δικό σου. Ξεκίνα φέτος και δες πώς θα νιώθεις στο τέλος του 2025. Ποιος ξέρει; Ίσως, η νέα χρονιά σου να μην είναι απλώς “νέα” αλλά συγκλονιστική.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη