Σίγουρα πολλές γυναίκες έχουν αισθανθεί το σώμα τους να βαραίνει, σαν να τις προειδοποιεί πως η περίοδος βρίσκεται στο κατώφλι τους. Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή στα αγγλικά το Premenstrual syndrome (PMS), είναι ένα σύνδρομο που η πλειοψηφία των γυναικών, βιώνουν λίγο πριν έρθει η περίοδός τους. Πιο συγκεκριμένα, είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται λίγες μέρες πριν απ’ την έμμηνο ρύση. Και παρόλο που έχει αποτελέσει πολλές φορές δικαιολογία ή κακό αστείο ανάμεσα στις παρέες, στην πραγματικότητα ταλαιπωρεί την καθημερινότητα των γυναικών τόσο σε βιολογικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Τι είναι όμως αυτό το σύνδρομο και τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνει αυτή η κατάσταση λίγο πιο υποφερτή;
Σύμφωνα με το OASH (Office on Women’s Health), ως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ορίζεται ο συνδυασμός των συμπτωμάτων που προκύπτουν έως και δύο εβδομάδες πριν απ’ την περίοδο. Τα συμπτώματα μπορούν να κατανεμηθούν σε δύο κατηγορίες: α) βιολογικά, όπως φούσκωμα, ευαισθησία στο στήθος, πονοκεφάλους, πόνος στους μυς και γενικότερα σ’ όλο το σώμα, ζαλάδες και λιγούρες και β) συναισθηματικά, όπως έντονες αλλαγές διάθεσης, εκνευρισμός, άγχος, κατάθλιψη, δυσκολία στη συγκέντρωση και συναισθηματική σύγχυση.
Γενικότερα, είναι όλα τα συμπτώματα που μάς κάνουν να αισθανόμαστε άρρωστες λίγο πριν την περίοδο και ν’ απορούμε τι μάς συμβαίνει. Και παράλληλα, να μάς αναγκάζει να μένουμε πίσω στην καθημερινότητα μας ή να δημιουργούνται στερεότυπα, τύπου: «Πάλι έχεις περίοδο;». Τα αίτια του συνδρόμου αυτού, παραμένουν άγνωστα ακόμα και σήμερα. Παρόλα αυτά, έχουν βρεθεί διάφορες συνδέσεις με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τις ορμόνες.
Κι ενώ δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για αυτό το σύνδρομο και είναι σημαντικό να επισκεφτείς έναν γυναικολόγο σε περίπτωση που η δυσφορία επεμβαίνει σημαντικά στην καθημερινότητα σου, μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα προκειμένου να καταπραΰνεις τα συμπτώματα:
Για αρχή, η κλασσική λύση που προτείνουν όλοι οι γιατροί, σ’ όλες τις ειδικότητες, έναν πιο υγιή τρόπο ζωής. Το να προσέχεις τη διατροφή σου να είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και πρωτεΐνες είναι ένα σημαντικό κομμάτι που θα βελτιώσει την υγεία σου ολιστικά. Σε συνδυασμό με την άσκηση, όχι μόνο θα βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου, αλλά και στην καταπολέμηση των συναισθηματικών συμπτωμάτων όπως: το στρες κι η έντονη εναλλαγή διάθεσης.
Όπως προαναφέραμε, καλό θα ήταν να επισκεφτείς κάποιον ειδικό, ώστε να μπορέσει να σού συνταγογραφήσει τα κατάλληλα φάρμακα, τόσο για τους πόνους όσο και για άλλα συμπτώματα που μπορούν να προκύψουν. Πολλές φορές συνίσταται κι η χρήση αντισυλληπτικών, επομένως, αξίζει να κάνεις μία επίσκεψη σ’ έναν ειδικό για να συζητήσεις τις επιλογές σου σ’ αυτό το κομμάτι.
Με τη συμβολή ενός ειδικού, μπορείς επίσης να κοιτάξεις εναλλακτικές θεραπείες. Για παράδειγμα, heat pads, όπου ζεσταίνουν την περιοχή, TENS, συσκευή που επίσης στέλνει ζεστά κύματα στην περιοχή, βελονισμός και πολλές φορές φυσιοθεραπεία. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να καταγράψεις τα συμπτώματα σε κάποια εφαρμογή ή σε κάποιο σημειωματάριο, προκειμένου να παρακολουθήσεις τα μοτίβα.
Έτσι, θα μπορείς να έχεις μία σφαιρική εικόνα για το τι συμβαίνει στο σώμα σου προκειμένου να το αντιμετωπίσεις πριν αρχίσουν τα συμπτώματα, είτε με παυσίπονα, είτε με γιόγκα για τη χαλάρωση των μυών, είτε με κάποια θεραπεία που πιστεύεις πως θα σε βοηθήσει. Για την κάθε γυναίκα που βιώνει αυτή την κατάσταση, τα συμπτώματα είναι διαφορετικά κι αντιμετωπίζονται με πολλούς τρόπους.
Το PMS, αποτελεί μία συνήθης κατάσταση που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών στην καθημερινή τους ζωή. Δεν είναι ευχάριστο και πολλές φορές μπορεί να είναι ένα βάρος στην καθημερινότητα των γυναικών που το βιώνουν. Δυστυχώς, δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε πολλά για ν’ αποφύγουμε αυτήν την κατάσταση. Μπορούμε όμως ν’ αντιμετωπίσουμε κάποια απ’ τα συμπτώματα μέσω της πρόληψης. Η καλή διατροφή, η άσκηση, οι θερμοφόρες και τα παυσίπονα, είναι μερικοί τρόποι ώστε να μπορέσουμε να ηρεμήσουμε τα συμπτώματα.