Από μικρά παιδιά γνωρίσαμε το φως μα και το σκοτάδι. Είναι εκείνη η σκιά που μας ακολουθεί σε κάθε βήμα την ώρα που ο ήλιος ανατέλλει. Σαν ενήλικες, για να γνωρίσουμε ξανά το φως θα πρέπει ν’ ανακαλύψουμε κι αποδεχτούμε τη σκιά που αυτή τη φορά δεν είναι πίσω μας, αλλά μέσα στο υποσυνείδητό μας για να πάμε μπροστά ολόκληροι κι όχι μισοί.
Τι είναι η εργασία σκιάς και που χρησιμεύει;
Η εργασία σκιάς ή αλλιώς «Shadow work» είναι ο ορισμός για όσα καταπιέζουμε μέσα μας μεγαλώνοντας κι είναι βαθιά κρυμμένα στο πίσω μέρος του μυαλού μας κάτω από μια στοίβα τραυματικών βιωμάτων, εμποδίζοντάς μας να βρούμε τον αληθινό, ολοκληρωμένο μας εαυτό. Είναι μια απαραίτητη κι αναγκαία διαδικασία για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας, να βρούμε τη χαμένη αυτοπεποίθησή μας και να γιατρέψουμε ουσιαστικά κομμάτια που εμποδίζουν την εξέλιξη και τον δρόμο προς την ευτυχισμένη υγιή, ψυχικά και σωματικά, ζωή μας. Είναι επώδυνο να έρχεσαι σε επαφή με τη σκοτεινή σου πλευρά, καθώς αναδύονται κομμάτια που έχεις θάψει βαθιά μέσα σου, αλλά κάνοντας τη δουλειά που χρειάζεται, σίγουρα στο τέλος θα αξίζει.
Τι κερδίζεις από την εργασία σκιάς;
Βελτιώνεις τη δημιουργία σου, χτίζεις πιο καλές και ποιοτικές σχέσεις με τους γύρω σου, συνειδητοποιείς γιατί επιλέγεις συγκεκριμένο τύπο συντρόφου, αποδέχεσαι τον εαυτό σου, βρίσκεις κρυφά ταλέντα, αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά το άγχος και το στρες, τονίζεις την εμπάθεια, μπαίνεις στη θέση των άλλων και κατανοείς όσους δεν έχουν κάνει την εργασία σκιάς ώστε να μην τους παρεξηγείς και να μην παρεξηγείσαι, προσφέρει διαύγεια στις σκέψεις, κατανόηση συναισθημάτων κι απαντά στα ερωτήματα «πώς» και «γιατί». Πράττεις με συγκεκριμένο τρόπο επιτρέποντάς σου να διακρίνεις μοτίβα συμπεριφορών και πώς να το αλλάξεις , συνήθειες που θέλουν αλλαγή κι ανακάλυψη καταπιεσμένου τραύματος κι αντιμετώπιση αυτού.
Παρακάτω, σου παραθέτω ένα «starter pack» με τα 10 πρώτα βήματα που θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις μόνος σου, κάτι που είναι απόλυτα εφικτό. Έχε υπόψιν ότι μπορείς να το κάνεις και μ’ έναν ψυχολόγο.
Βήμα 1ο
Βάλε σε προτεραιότητα τον εαυτό σου, εντόπισε τα «triggers» σου, όσα σου δημιουργούν αρνητικά ή θετικά συναισθήματα, ό,τι σε πιέζει/σε στεναχωρεί, τις συναισθηματικές εμπειρίες σου και κατάγραψέ τα. Το ημερολόγιο θα σε βοηθήσει, όχι μόνο να γράφεις σκέψεις και προβληματισμούς, αλλά για να έρθεις και σε επαφή με τα συναισθήματά σου.
Βήμα 2ο
Ο κανόνας του 3-2-1. Γράψε για τον εαυτό σου πρώτα σε 3ο πρόσωπο, μετά σε 2ο πρόσωπο και τέλος σε 1ο πρόσωπο. Θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια διαφορετική οπτική και να δεις στο τέλος πώς βλέπεις τον εαυτό σου και πώς σε βλέπουν οι άλλοι.
Βήμα 3ο
Γράψε και δώσε απάντηση σε αυτές τις 15 ερωτήσεις:
1) Πώς πιστεύεις ότι σε βλέπουν οι άλλοι;
2) Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου στους άλλους;
3) Τι θα έγραφες σ’ ένα γράμμα, σε κάποιον που σε πλήγωσε;
4) Τι φοβάσαι πιο πολύ;
5) Πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις με ασφάλεια;
6) Ποια συναισθήματα σε βγάζουν εκτός εαυτού; Γιατί ;
7) Τι θα ήθελες να καταλάβουν οι άλλοι για σένα;
8) Τι σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια; Και το αντίθετο.
9) Τι αξίες έχεις που δεν καταπατάς ποτέ;
10) Τι ανεπιθύμητα αρνητικά συναισθήματα έχεις, αλλά τ’ αποφεύγεις; Γιατί;
11) Υπάρχει κάτι που θα άλλαζες σε σένα;
12) Σου αρέσει η ζωή που κάνεις;
13) Αν είχες μια υπέρ δύναμη, ποια θα ήταν αυτή (να διαβάζεις τη σκέψη, να είσαι αόρατος, να τηλεμεταφέρεσαι ή να ελέγχεις συναισθήματα;) και γιατί την επέλεξες;
14) Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχεις πάρει από τη ζωή σε σχέση με τους ανθρώπους;
15) Πιστεύεις ότι έχεις λάβει αγάπη;
Βήμα 4ο
Γράψε ένα γράμμα στον εαυτό σου. Μπορεί να είναι ένα γράμμα κουράγιου, συγχώρεσης, κατανόησης ακόμα κι έκφρασης θυμού.
Βήμα 5ο
Στάσου μπροστά από έναν καθρέφτη για 5 λεπτά κάθε μέρα και κάνε εξάσκηση θετικές δηλώσεις «affirmations» προς τον εαυτό σου. Στην αρχή θα είναι άβολο και δε θα το νιώθεις σωστό, αλλά σου εγγυώμαι μέρα με τη μέρα θα βελτιώνεται, αρκεί να μείνεις πιστός στη ρουτίνα σου.
Βήμα 6ο
Περίγραψε αναλυτικά την παιδική σου ηλικία, σε ένα τετράδιο ή και σε βίντεο, αν νιώθεις άνετα.
Βήμα 7ο
Ξεκίνα ένα καινούργιο χόμπι κι αφιέρωσέ του 20 λεπτά κάθε μέρα. Διαλογισμός ή yoga με χαλαρωτική μουσική, θα σε βοηθήσουν να έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου.
Βήμα 8ο
Κάνε μια λίστα με τους στόχους σου, ακόμα κι εκείνους που θεωρείς αδύνατο να επιτύχεις. Γράψε αναλυτικά γιατί θέλεις το κάθε ένα από αυτή τη λίστα.
Βήμα 9ο
Ανακάλυψε τον πιο σκοτεινό εαυτό σου, πότε βγαίνει στην επιφάνεια, πώς νιώθεις όταν παίρνει τον έλεγχο και σε ποια στιγμή συμβαίνει.
Βήμα 10ο
Συγχώρεσε στον εαυτό σου 10 πράγματα κάθε μέρα. Ύστερα, ευχαρίστησε τον εαυτό σου για άλλα 10 πράγματα. Ίσως βρεθείς σε δύσκολη θέση λόγω του ότι δε θα βρίσκεις στην αρχή και τα 10 κι είναι απόλυτα φυσιολογικό. Στην πορεία όμως θα ανακαλύπτεις όλο και περισσότερα, αρκεί να έχεις πίστη κι εμπιστοσύνη στη διαδικασία.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου