Πριν λίγους μήνες φωτιά είχαν πάρει τα social media με εκατοντάδες γυναίκες να βιώνουν το ανήκουστο, μέσα από την εφαρμογή Telegram και Discord που κοινοποιούνταν προσωπικές φωτογραφίες με γυμνό περιεχόμενο. Σε ομαδικές συνομιλίες ανταλλάσσονταν το ονοματεπώνυμό τους, η διεύθυνση κατοικίας τους, η διεύθυνση ηλεκτρονικής τους ταυτότητας σε Instagram και Facebook, όπως και το κινητό τους τηλέφωνο από ορδή ανδρών που είτε είχαν σχέση μαζί τους και χώρισαν, είτε από άγνωστους ανθρώπους που απλώς τους άρεσαν και ήθελαν να τις δουν σε προσωπικές τους στιγμές. Αυτό που σοκάρει περισσότερο και είναι πραγματικά ανήκουστο είναι ότι ανάμεσά τους υπήρχε υλικό από παιδιά ηλικίας 5-17 ετών. Ήταν αρκετές οι γυναίκες που αποφάσισαν να κινηθούν νομικά ενημερώνοντας τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τις Αστυνομικές Αρχές με μπροστάρη τον Βαγγέλη Μπαταρλή κι όλοι μαζί σχημάτισαν δικογραφίες για να λάβει τέλος αυτή η κακοποίηση.

Ύστερα από 10 μήνες συνεχούς διαμαρτυρίας και μάχης, οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς, δικαιώνοντας τα θύματα. Η μεγάλη πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση της ΔΗΕ επικεντρώθηκε στη γνωστή πλατφόρμα Discord, με τη βοήθεια αποδεικτικών στοιχείων και φυσικά των καταγγελιών, κι εντόπισε τους χρήστες στην Ελλάδα που έχουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Τα ευρήματα των ερευνών πραγματικά προκαλούν τρόμο:

• Οι χρήστες γνωστοποιούσαν το γυμνό υλικό γυναικών που είχαν στην κατοχή τους και ζητούσαν επικοινωνία μέσω προσωπικού μηνύματος με τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να πωλήσουν ή και να ανταλλάξουν φωτογραφίες και βίντεο γυναικών και κοριτσιών.

• Για να προσελκύσουν ακόμη περισσότερα άτομα, δημοσίευαν απροκάλυπτα ένα μέρος του ακατάλληλου υλικού ή τα προσωπικά τους στοιχεία για άμεση επικοινωνία των παραληπτών με τα θύματα για να τα εκβιάσουν για τη λήψη χρηματικών ποσών ή για επιπλέον υλικό.

• Εμπλούτιζαν συνεχώς την ομαδική συνομιλία με πληθώρα νέου περιεχομένου ώστε να μη σταματήσει η ανταλλαγή κι αγοραπωλησία κι όταν γινόντουσαν αντιληπτοί, άλλαζαν διακομιστή.

• Το ακατάλληλο υλικό πωλούνταν μεταξύ 5-35€. Όσα περισσότερα έδειχνε, τόσο ανέβαινε κι η τιμή.

 

Κατά αυτόν το τρόπο οι χρήστες αποκτούσαν:

• Πρόσβαση σε όλο το υλικό που ήταν αποθηκευμένο σε κάθε διακομιστή.

• Πλήρη πρόσβαση σε κλειδωμένα κανάλια όπου βρισκόταν ομαδοποιημένο το ακατάλληλο υλικό και κατηγοριοποιημένο βάσει προσωπικών στοιχείων θύματος ή ανά περιοχή κατοικίας του, ονοματεπώνυμο κ.α.

• Δυνατότητα να «κατεβάσουν» όλο το επίμαχο υλικό μέσω cloud στο κινητό τους τηλέφωνο ή στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή.

 

Με την επέκταση τής αστυνομικής έρευνας σε 21 πόλεις και πιο συγκεκριμένα το διάστημα μεταξύ 16 Ιουνίου 2023 μέχρι και 26 Ιουνίου 2023 έγιναν έρευνες σε οικίες των εμπλεκομένων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αίγιο, Κόρινθο, Καλαμάτα, Χαλκιδική, Δράμα, Κομοτηνή, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Βόλο, Φάρσαλα, Αλιβέρι, Θήβα και Ρόδο. Στις έρευνες αυτές σύμφωνα με το In.gr βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

• 32 κινητά τηλέφωνα

• 39 σκληροί δίσκοι Η/Υ

• 3 φορητά μέσα αποθήκευσης (USB)

• 2 κάρτες μνήμης, τύπου SD

• 11 φορητοί Η/Υ

• Tablet

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Πέρρου, στα ψηφιακά πειστήρια βρέθηκε αποθηκευμένο πλήθος υλικού αναγνωρισμένων-ταυτοποιημένων ανηλίκων θυμάτων. Επίσης ταυτοποιήθηκε πως πωλήθηκε μεγάλο μέρος του σε άλλους χρήστες, έναντι συγκεκριμένων εμβασμάτων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, πράξεις για τις οποίες έξι (6) άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Αυτή τη στιγμή έχουν ήδη ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 30 ανήλικα θύματα, ηλικίας 13 έως 17 ετών καθώς και 10 ενήλικα θύματα εκδικητικής π@ρν@γραφίας.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 32 ατόμων (31 ημεδαποί και 1 αλλοδαπός), από τους οποίους οι 6 συνελήφθησαν. Υποστηρίζεται πως οι δράστες είναι νεαρής ηλικίας, ενώ κάποιοι είναι μαθητές λυκείου.

Είναι καιρός αυτή η κακοποίηση, το στίγμα κι η αηδιαστική αυτή πράξη να έχει την τιμωρία της, ώστε να ακούν οι «παλιοί» και να γνωρίζουν οι «νέοι» πως σε καμία γυναίκα, πόσο μάλλον σε ένα παιδί δεν αφήνεται το δικαίωμα εκπόρνευσης και παράνομης ανταλλαγής προσωπικών στιγμών χωρίς την άδειά της και σε κανένα παιδί δεν αξίζει να εμπορευματοποιείται για χάρη κάποιων αχρείων και διεστραμμένων ατόμων αυτής της κοινωνίας. Η ιστορία θα φτάσει ως το τέλος και δε θα σταματήσουμε ποτέ να μαχόμαστε για το δίκαιο. Σπάμε τη σιωπή απέναντι σε κάθε αδικία.

 

Συντάκτης: Σταυρίνα Τσατσανίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου