Σαφώς και στη συνεχώς απαιτητική καθημερινότητα, το ταίρι μας είναι το σπουδαιότερο στήριγμά μας. Είναι ο άνθρωπος που μοιραζόμαστε τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τα όνειρά μας, είναι ο πρώτος άνθρωπος που περιμένουμε να μας επιβραβεύσει κι ο τελευταίος απ’ τον οποίο αναμένουμε να μας κατακρίνει, προβληματίσει κι ενδεχομένως στεναχωρήσει.
Η σχέση, όμως, είναι ουσιαστικά μία κατάσταση όπου εκτιθέμεθα πλήρως στο έτερον ήμισυ, αποκαλύπτοντας και τις αδύναμες πλευρές μας, ενώ, κακά τα ψέματα, στη ζωή υπάρχουν σκαμπανεβάσματα κι έρχονται απρόσκλητες κι άσχημες περίοδοι. Τι γίνεται, λοιπόν, όταν ο σύμμαχος, ο συνοδοιπόρος μας, τρολάρει τα ελαττώματά μας, πειράζοντάς μας για αυτά; Πώς πρέπει να αντιδράσουμε, πρέπει να νιώθουμε χαρούμενοι ή να προβληματιστούμε;
Το σημαντικότερο που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι ο άνθρωπός μας ενδιαφέρεται πραγματικά για εμάς και τη σχέση μας. Κι αυτό διότι αποφεύγει να τονίσει τις αρνητικές πτυχές του εαυτού μας με υστερίες κι ειρωνείες, διαλέγοντας το χιούμορ και το πείραγμα, κάτι που αποτελεί έναν πανέξυπνο τρόπο εξωτερίκευσης των απόψεών του.
Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται η δημιουργία μίας έντασης, που ενδεχομένως θα μας απομακρύνει και θα διαμορφώσει μια ανούσια απόσταση. Άλλωστε, ο σκοπός δεν είναι να ‘μαστε απέναντι απ’ τον άνθρωπό μας αλλά δίπλα του, και να βελτιωθούμε μέσα από το «μαζί» μας. Να υπάρχει μια εποικοδομητική επικοινωνία κι όχι μία συνεχής αντιπαλότητα. Είναι προτιμότερο να μας εκφράσει ένα παράπονό του με τρόπο ευχάριστο, μέσα από ένα καυστικό πείραγμα ή ένα ευφυές τρολάρισμα, παρά με αυστηρές υποδείξεις και παρατηρήσεις.
Ταυτόχρονα, μας δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούμε κι εμείς παρομοίως για τα δικά του σημεία που μας ενοχλούν ή θα θέλαμε να τα βελτιώσει. Όσο περνάει ο καιρός, είναι δεδομένο ότι θα διαπιστώσουμε κι εμείς απ’ τη δική μας πλευρά ελαττώματα κι αδυναμίες του· ουδείς τέλειος άλλωστε. Ενδεχομένως να βρισκόμασταν σε φάση σκέψης ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα του τα εκφράζαμε, χωρίς βεβαίως να επιθυμούμε να τον θίξουμε ή να ‘μαστε αυστηροί μαζί του.
Τι καλύτερο, λοιπόν, απ’ το να χρησιμοποιήσουμε χιούμορ κι έξυπνα σχόλια, που θα περικλείουν την αδυναμία που τρέφουμε προς το πρόσωπό του, ειδικά προς ένα άτομο που αποδεδειγμένα αποδέχεται αυτήν την προσέγγιση, μιας κι ο ίδιος είναι θιασώτης της; Σίγουρα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για τη γενικότερη βελτίωση της σχέσης μας και κατ’ επέκταση της καθημερινής ζωής μας.
Επίσης, το τρολάρισμα του ανθρώπου μας πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για τη γενικότερη βελτίωσή μας. Αφενός μεν οφείλουμε να σκεφτούμε ότι για να φτάσει στο σημείο ο σύντροφός μας να μας εκφράσει την αντίρρησή του ως προς κάποιες πράξεις ή συμπεριφορές μας, ίσως όντως ακολουθούμε ένα λάθος μονοπάτι, αφετέρου είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να προσθέσουμε λίγο περισσότερο χιούμορ στην καθημερινότητα μας. Άλλωστε, το χιούμορ και τα καυστικά σχόλια είναι δείγμα ευφυών και δυναμικών ανθρώπων.
Αξιοσημείωτο είναι να αναλογιστούμε ότι ο συνοδοιπόρος μας, μέσα απ’ τα πειράγματά του επιθυμεί να μας βελτιώσει, και σε καμία περίπτωση να μας αλλάξει. Μην ξεχνάμε, είναι προτιμότερο να έχουμε την προσοχή του παρά την αδιαφορία του. Τελικά και τα ελαττώματα θέλουν το χιούμορ τους!
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη