

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιτρέψει τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ την τελευταία τετραετία τέσσερις από αυτές, η Ολλανδία, η Μάλτα, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο, κάθονται συχνά στο τραπέζι με σκοπό τη συζήτηση της αποποινικοποίησής της και για λόγους ψυχαγωγίας. Παρόλα αυτά, με εξαίρεση τη Μάλτα, όπου έχει επιτραπεί και η κατοχή συγκεκριμένης ποσότητας αλλά και το να μεγαλώνεις κάποια φυτά στο σπίτι σου, στις υπόλοιπες χώρες δεν έχει αλλάξει ακόμα κάτι. Στην Ολλανδία ακόμα επιτρέπεται η χρήση της μόνο στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τα coffee shops, αλλά όχι η κατοχή της ή η καλλιέργειά της, ενώ το Λουξεμβούργο αν και έφτασε πολύ κοντά το 2021 στην αλλαγή του νόμου τελικά δεν τα κατάφερε.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν ανάψει το τσιγαράκι τους κάποια στιγμή στη ζωή τους, αρκετοί γίνανε high με τη παρέα τους σε κάποιο πάρκο στην εφηβεία τους γελώντας μέχρι το ξημέρωμα, όμως όλοι μοιράζονταν τον ίδιο φόβο.
Είναι τελικά πιθανό αυτή η αθώα γύρα στα νιάτα σου, να σε κάψει τόσο που να επηρεάσει την ενήλικη ζωή σου;
Οι Ολλανδοί επιστήμονες απαντούν πως όχι. Σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 5.162 ανδρών που γεννήθηκαν μεταξύ του 1949 με 1961, οι οποίοι κάπνιζαν κάνναβη από νεαρή ηλικία μέχρι και την ενήλική τους ζωή, φάνηκε τελικά πως δεν είχαν κάποια γνωστική έκπτωση στις λειτουργίες του εγκεφάλου τους σε σχέση με άλλους ενήλικες οι οποίοι δεν κάπνιζαν. Ωστόσο, υπήρχε μία διαφορά μεταξύ τους, το IQ. Οι χρήστες κάνναβης φαίνεται να είχαν 1,3 χαμηλότερους βαθμούς σε σχέση με τους μη χρήστες. Ωστόσο η συγκεκριμένη έρευνα δεν κατάφερε να αποσαφηνίσει αν αυτό το στοιχείο είχε άμεση σχέση με τη χρήση, δηλαδή εάν η ίδια η κάνναβη είχε αυτό το αποτέλεσμα στους χρήστες της ή αν απλώς οι άνθρωποι με λίγο χαμηλότερο IQ ήταν αυτοί που τελικά αποφάσιζαν να κάνουν χρήση της. Μία ακόμα έλλειψη της συγκεκριμένης έρευνας, ήταν ότι απευθυνόταν μόνο σε άντρες.
Παρόμοια βέβαια αποτελέσματα είχε και μία άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, με 1897 συμμετέχοντες και των δύο φύλων. Η έρευνα αυτή δε μελέτησε το IQ, αλλά τη λεκτική ανάκληση και κατέληξε πως οι άνθρωποι που κάνουν χρήση κάνναβης σε εβδομαδιαία βάση, είχαν μία σχετική έκπτωση στη λειτουργία αυτή, χωρίς αυτό όμως να αυξάνεται ούτε με τα χρόνια, αλλά ούτε και με την πιθανή παραπάνω ποσότητα στην οποία εκτίθενται.
Πριν πηδήξεις από τη χαρά σου, να σου ξεκαθαρίσω πως η κάνναβη παρά την πληθώρα ευεργετικών επιδράσεων που μπορεί να έχει, συνεχίζει να θεωρείται ελαφρύ νaρκωτικό, το οποίο ανάλογα με τις ατομικές μας προδιαθέσεις, μπορεί να προκαλέσει εθ1σμό, εναλλαγές διάθεσης κ.α.
“Μέτρον Άριστον”, έλεγε ο Κλεόβουλος στην αρχαιότητα και θα κλείσω το άρθρο με αυτή τη φράση.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη