Οι σχέσεις με τους γύρω μας είναι δύσκολες και συχνά απαιτούν την αμέριστη προσοχή μας σε θέματα που τους αφορούν -ιδιαίτερα όταν αφορούν και εμάς τους ίδιους. Είναι αναμενόμενο να συμβαίνουν απρόοπτα και αιφνίδια συμβάντα που φέρνουν τον καθένα σε δύσκολη θέση, είτε λόγω κάποιας συμπεριφοράς, είτε κάποιου γεγονότος που προκάλεσε τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση. Συνήθως οι λόγοι που οδηγούν σε προστριβές στις διαπροσωπικές σχέσεις είναι υψίστης σημασίας και πρέπει να δίνεται η δέουσα προσοχή. Ας δούμε κάποια λάθη που κάνουμε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και τι συνέπειες μπορεί να έχει καθένα απ’ αυτά.
1. Έλλειψη επικοινωνίας
Τυχαίνει αρκετές φορές κάποιος την ώρα που βρίσκεται με παρέα ή κάνει μια συζήτηση, να μη δίνει την απαραίτητη προσοχή και να ασχολείται περισσότερο με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με την περιήγηση στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσιαστική επαφή και ο συνομιλητής του να θίγεται από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση των δύο πλευρών, κάτι που μελλοντικά μπορεί να επηρεάσει ακόμα και το είδους της σχέσης τους. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με σεβασμό στο συνομιλητή, χωρίς να αποσπάται η προσοχή μας επειδή κάνουμε κάτι άλλο παράλληλα!
2. Έλλειψη ελευθερίας και προσωπικού χώρου
Είναι συχνό φαινόμενο σε μία σχέση εξαιτίας της υπερβολικής προσήλωσης σε ένα άτομο να μη δίνεται στον καθένα ο απαραίτητος χρόνος που χρειάζεται σαν προσωπικότητα, ώστε να κάνει αυτά που τον ευχαριστούν και ενδεχομένως να ξεφύγει λίγο από τα τετριμμένα της καθημερινότητας. Αυτό έχει σαν συνέπεια να διαπληκτιστούν οι δύο πλευρές κατηγορώντας ο ένας τον άλλον είτε για το ότι πιέζονται, είτε για αδιαφορία και απομάκρυνση.
3. Η ασυνέπεια σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας
Η συνέπεια στον άνθρωπο είναι ένα μεγάλο προτέρημα και σίγουρα όταν απουσιάζει δημιουργεί πολλές παρεξηγήσεις. Το να είναι κανείς συνεπής στις υποχρεώσεις του, στις σχέσεις του και γενικότερα απέναντι στον εαυτό του είναι ένα δείγμα αυτοσεβασμού και σεβασμού προς το σύνολο. Η ασυνέπεια που χαρακτηρίζει κάποιον είναι μια κατάσταση που οδηγεί τον άλλον σε αγανάκτηση, ανάληψη ευθυνών που δεν ήταν εξαρχής δική του υποχρέωση και εν τέλει σε φιλονικία περί αλλαγής της συγκεκριμένης στάσης, ώστε να πάψουν να δημιουργούνται προβλήματα.
4. Ο υπέρμετρος ενθουσιασμός
Ο υπερβολικός ενθουσιασμός και η τάση να προσπαθείς να θεοποιήσεις κάποιον, είναι από τα λάθη που καθιστούν τον άλλον στα μάτια σου άτρωτο, υπέροχο, αψεγάδιαστο! Με την πάροδο του χρόνου αρχίζουν να διαφαίνονται όλα εκείνα που εξαρχής δεν έβλεπες με αποτέλεσμα να γίνεται η απομυθοποίηση και το ενδιαφέρον γι’ αυτόν τον άνθρωπο να αρχίσει να ξεφουσκώνει σαν μπαλόνι. Είναι σ’ ένα κομβικό σημείο, λοιπόν, η σχέση αυτή και απαιτεί μια πιο ενδελεχή εξέταση των χαρακτηριστικών του άλλου και μια πιο ήρεμη και ξεκάθαρη προσέγγιση χωρίς τον ενθουσιασμό της πρώτης συνάντησης!
5. Η ειλικρίνεια θέλει πάντοτε μέτρο στις σχέσεις
Η ειλικρίνεια στις σχέσεις είναι σίγουρα αδιαμφισβήτητο κομμάτι της, αλλά πάντα κι εκείνη με μέτρο και σεβασμό προς τον άνθρωπο απέναντί σου. Η ωμότητα των λεγομένων χωρίς ίχνος σεβασμού και αποδοχής της προσωπικότητας του άλλου, έχουν σαν αποτέλεσμα την φιλονικία. Ο συνομιλητής σου προσβάλλεται, κάτι που είναι απόλυτα λογικό, και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε διαπληκτισμό. Δεν μπορεί να ειπωθεί μια αλήθεια κάποιες φορές, όσο κι αν πρέπει, διότι ίσως το αποτέλεσμα της να είναι το άκρως αντίθετο του επιθυμητού. Η δική σου αλήθεια πρέπει να λέγεται μέχρι τα πλαίσια που δεν προσβάλλει τον άλλον και δε στερεί από εσένα το δικαίωμα να μιλήσεις ανοιχτά σε κάποιον δίχως να χάσεις κι εσύ ο ίδιος την αξιοπρέπειά σου και την ελευθερία έκφρασής σου.
6. Η υπέρμετρη αισιοδοξία και η φιλαυτία είναι αποτρεπτικά
Θεωρεί κάποιος τον εαυτό του ανώτερο σε σχέση με το σύνολο γύρω του, έχει την πεποίθηση ότι όλα περιστρέφονται γύρω από αυτόν και την αίσθηση ότι πρέπει να τον έχουν σε περίοπτη θέση. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί πιστεύει πως είναι ανώτερος εμφανισιακά, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζει την εξωτερική εμφάνιση των γύρω του, είτε επειδή λόγω της κοινωνικής του θέσης ίσως να θεωρεί ότι υπερτερεί έναντι άλλων, είτε επειδή λόγω μόρφωσης θεωρεί πως με κάποιον που δεν έχει τα αντίστοιχα προσόντα δεν ανήκουν στην ίδια βαθμίδα. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση και το σταδιακό περιορισμό των επαφών με το συγκεκριμένο άτομο, διότι με τη συμπεριφορά του μειώνει το συνομιλητή.
7. Μη συγκρίνεις το παρελθόν με το παρόν
Τα παρελθοντικά γεγονότα μπορούν να φανούν μοιραία σε μια σχέση και να την καταστρέψουν. Αυτό έχει να κάνει με την προσκόλληση σε έναν άνθρωπο που έζησε κάποιος μαζί του διάφορες καταστάσεις, γενικότερα τον τύπο της σχέσης καθώς και την αίσθηση που του άφησε τελικά όλο αυτό. Γεμίζουν, λοιπόν, τον άλλον με απωθημένα, ενίοτε αισθήματα κόμπλεξ, ίσως και μια εσωτερική διαταραχή στο πώς πρέπει να συμπεριφερθεί σε έναν νέο άνθρωπο στη ζωή του. Όλα αυτά τον κρατούν πίσω και τον κάνουν να συγκρίνει τη νέα κατάσταση με την παλαιά. Αυτό έχει ως συνέπεια να οδηγηθεί μοιραία η σχέση αυτή σε ρήξη.
8. Μη δίνεις τα πάντα από την αρχή
Η ανάγκη να δώσει κάποιος όλο και περισσότερα στον άλλο, ίσως να οδηγήσει και σε εκμετάλλευση -εκούσια ή ακούσια- από την πλευρά του δέκτη, με αποτέλεσμα ο δότης να νιώσει εξαπατημένος και προδομένος λόγω του ότι δεν εισέπραξε κάτι ανάλογο από τον άλλο. Η ανάγκη να δώσει κανείς για να πάρει είναι λανθασμένη και οδηγεί πάντοτε σε ρήξη!
9. Η προδοσία είναι ο κόλαφος των σχέσεων
Η εμπιστοσύνη που τρέφει κάποιος προς το πρόσωπο ενός ανθρώπου είναι ύψιστης σημασίας. Εναποθέτει πάνω του σκέψεις και ανησυχίες, οτιδήποτε πηγάζει από τον εσωτερικό του κόσμο και θέλει εμβάθυνση, με γνώμονα πάντοτε την αγάπη και την υποστήριξη. Αν όμως αυτή η εμπιστοσύνη κλονιστεί, τότε τα θεμέλια της σχέσης αυτής κλονίζονται και η επούλωση των πληγών είναι επίπονη και χρονοβόρα!
10. Μην αφήνεις ποτέ τον εαυτό σου χωρίς αυτοκριτική
Το μεγαλύτερο λάθος είναι η έλλειψη εξέτασης του εαυτού σου καθώς και η εγρήγορση σε κάθε σου βήμα, σκέψη και λόγο. Το να μπορέσει κανείς να αναλύσει τον εαυτό του και να δουλέψει μαζί του σε τέτοιο βαθμό, ώστε να έχει συμφιλιωθεί με τις δικές του ανασφάλειες, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και είναι αξιέπαινο και αξιοθαύμαστο. Διότι για να μπορέσει κανείς να ασχοληθεί με τον εσωτερικό του κόσμο, σημαίνει ότι έχει εστιάσει στις αδυναμίες του και στα τρωτά του σημεία. Η ομαλή πορεία μιας σχέσης, έγκειται στο να γνωρίζει καθένας από εμάς τον εαυτό του και πώς πρέπει να συμπεριφερθεί σε άλλους.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.