Ο τρόπος σκέψης του καθενός είναι στοιχείο της προσωπικότητάς του και παράλληλα αποτελεί μέσο που θα του επιτρέψει να δει τις επιλογές του και να αναλογιστεί τις συνέπειές τους.
Το να σκέφτεται κανείς πριν πράξει, του δίνει το προβάδισμα να μπορεί να προβλέψει εξαρχής πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην οποία εμπλέκεται και ίσως να την αντιμετωπίσει με ιδιαίτερο χειρισμό. Σαφώς και ο τρόπος που βλέπει κάποιος τα πράγματα εξαρτάται και από την ψυχική του κατάσταση και την κριτική του ικανότητα, καθώς και από τις εκάστοτε συνθήκες που επικρατούν γύρω του.
Οι συνθήκες που επικρατούν συνήθως είναι και εκείνες που θα καθορίσουν τον τρόπο σκέψης όπως και το πώς θα ενεργήσει. Οι συνθήκες μπορεί να είναι άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές, αλλά το μάτι το εσωτερικό θα πρέπει να δει πώς μπορεί να τις στρέψει προς όφελός του. Μεγάλο ρόλο εδώ παίζει η πνευματική και ψυχική ενέργεια για να μπορέσει το άτομο να αποδώσει τα μέγιστα σε κάθε νέα πρόκληση. Η αρνητική ενέργεια, λοιπόν, στερεί από το άτομο την κριτική ικανότητα, και τη διάθεσή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση καταβάλλοντας τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια.
Κάποιος που έρχεται αντιμέτωπος με ένα συγκλονιστικό γεγονός στη ζωή του, όπως μια ασθένεια, που πρέπει και οφείλει να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις και να εξαντλήσει τις αντοχές του, οφείλει να έχει θετική ενέργεια, να σκέφτεται αισιόδοξα και να μεταδίδει και στους γύρω του αυτό το συναίσθημα ευφορίας και ηρεμίας.
Αρκεί όμως να βασίζεται κανείς μόνο στη θετική πλευρά που βλέπει τα πράγματα ή πρέπει να το ψάξει εκτενέστερα και πιο μεθοδικά; Ο λόγος που οι άνθρωποι πασχίζουν να βγουν νικητές μέσα από μια μάχη, έχει να κάνει και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Είναι ένα προσωπικό στοίχημα που έχετε βάλει εσύ και ο εαυτός σου, που μπορεί να αποδειχτεί είτε ο καλύτερος σύμμαχός σου είτε ο χειρότερος εχθρός σου, κάτι που σχετίζεται με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου και τους στόχους του. Η εσωτερική γαλήνη και ηρεμία είναι τα βασικότερα στοιχεία, καθώς και η αισιοδοξία που γεννάει την ίδια την θετική ενέργεια, η οποία χαρακτηρίζει τον καθένα.
Ισχύει τελικά πως στέλνοντας σε κάποιον που είναι σε άσχημη φάση θετική ενέργεια τον βοηθάμε πραγματικά ή μήπως τον καθιστούμε ανήμπορο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατά μέτωπο, αφού με τις δικές μας παροτρύνσεις για θετική σκέψη, αισθάνεται πως κάποιος άλλος είναι στο πλάι του και το πρόβλημα μοιράζεται στα δύο; Η προσπάθεια του ατόμου να αποδώσει τα μέγιστα, βασιζόμενος στις δικές του αποκλειστικά δυνάμεις χωρίς κάποιον επιπλέον παράγοντα σωτηρίας,είναι η πιο σωστή κίνηση που μπορεί να κάνει ξεκινώντας από την αφετηρία και καταλήγοντας στο τέλος νικητής .
Δεν είναι η θετική ενέργεια που προσδίδει νόημα σε όλο τον αγώνα, αλλά η συνεχής προσπάθεια του ατόμου και ο διακαής πόθος του να φτάσει στο τέρμα και να κόψει το νήμα. Είναι η ορθή χρήση λογικής και συναισθήματος σε συνάρτηση πάντα με την ίδια την προσωπικότητα και τις εσωτερικές συγκρούσεις. Εκείνες οι συγκρούσεις που θα μετατρέψουν μια θετική ναι μεν σκέψη σε μια υπολογίσιμη δύναμη ισχύος.
Ο ορισμός της θετικής ενέργειας δεν είναι πάντα αυτός που φαίνεται και σίγουρα όχι πάντα αυτός που πρεσβεύει καθένας χωριστά. Είναι μία οντότητα που παίρνει σάρκα και οστά μόνο όταν το ίδιο το μυαλό επικαλεστεί εκείνη τη μικρή εσωτερική και υποσυνείδητη υπόσταση της ψυχής για να μπορέσει να έρθει σε σύγκρουση με οτιδήποτε του φαίνεται οικείο, αλλά επικίνδυνο να χάσει.
Η θετική ενέργεια δεν είναι ένα όπλο μαζικών εσωτερικών καταστροφών και αποκατάστασης. Είναι κάτι παραπάνω από τον εαυτό μας τον ίδιο, κάτι που μας τρομάζει και ειδικά στο να αφιερώσουμε το χρόνο που αναλογεί για τη θεραπεία του. Όλα είναι στο μυαλό, στην καρδιά και στο χέρι του καθενός να μπορέσει να ερμηνεύσει πως η θετική ενέργεια είναι απλά ένας τρόπος και όχι το μέσο για την ολοκλήρωση.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.