Αρχικά, αν ζεις στην Ελλάδα, πώς γίνεται να μην ήξερες  ότι υπάρχει αυτό το trend;

Το εν λόγω σούπερ βάιραλ κίνημα θα έλεγε κανείς, ξεκίνησε από τη γνωστή πλέον σε όλους Στέλλα Ανεσιάδου. Η γνωστή tik toker ξεκίνησε να ανεβάζει βιντεάκια στον προσωπικό της λογαριασμό, τα οποία είχαν κυρίως σαρκαστική διάθεση, ως προς το αντίθετο φύλο. Σύντομα, ξέσπασε φρενίτιδα στο ελληνικό τικτοκ, με χιλιάδες βίντεο κοριτσιών αλλά και αγοριών που σατιρίζουν συμπεριφορές και χαρακτηριστικά του αντίθετου φύλου προς τις σχέσεις, τη συμβίωση, τη συμπεριφορά, προκαλώντας φυσικά γέλιο αλλά και προβληματισμούς στα σχόλια, κάτω από τα εν λόγω βίντεο.

 

Watch on TikTok

 

Τι είναι το trend «Αρχικά…»

Το trend αυτό, ακολουθεί μια απλή αλλά ταυτόχρονα έντονη σαρκαστική φόρμα, όπου ο χρήστης ξεκινά με φράση «Αρχικά…» και στη συνέχεια προχωρά σε μια υπερβολική ή ειρωνική παρατήρηση. Συνήθως, αυτή η παρατήρηση αφορά κάποια χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές του αντίθετου φύλλου, είτε αυτά αφορούν σχέσεις, είτε κοινωνικές αποφάσεις, ή ακόμα και στερεότυπα από τη συμπεριφορά των δύο φύλων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο γυναικείος πληθυσμός του ελληνικού tik tok έχει δώσει πόνο με το συγκεκριμένο trend.

 

Watch on TikTok

 

Watch on TikTok

 

Η βασική λογική πίσω από αυτό το trend είναι η αποδόμηση των απαιτήσεων που προκύπτουν σε μια σχέση, μέσω της ίδιας της υποτίμησης. Με υπερβολή εκφράζεται μια υπέρ τονισμένη εκδοχή της πραγματικότητας για να προκαλέσει γέλιο ή να αναδείξει το πόσο περίεργες ή παράλογες φαντάζουν κάποιες απόψεις και κάποια στερεότυπα. Φυσικά, όπως οτιδήποτε άλλωστε γίνεται viral, θα ήταν αναπόφευκτο να μην έλειπαν και τα καυστικά σχόλια. Πιο συγκεκριμένα, λεκτικός πόλεμος μέσω σχολίων κάτω από τα πιο δημοφιλή βίντεο αυτού του trend έχουν ξεσπάσει, με τα δύο φύλα να είναι ετοιμοπόλεμα και γεμάτα όρεξη για καυγά.

 

Watch on TikTok

 

 

Δυστυχώς, μέσα στο fun της υπόθεσης, τα στερεότυπα για άντρες και γυναίκες ενδέχεται να ενισχύονται περισσότερο, κατά περιπτώσεις. Όταν οι χρήστες εκφράζουν με σαρκασμό και υπερβολή τις αδυναμίες του άλλου φύλου, στα δικά τους μάτια το αποτέλεσμα δεν έχει πάντα θετικό πρόσημο ή καλή πρόθεση και μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των προκαταλήψεων. Όπως τις διαφορές μεταξύ ανδρών γυναικών, την ουδέτερη ή τέρμα δυναμική στάση που μπορεί να υπάρχει σε μια σχέση, για παράδειγμα. Αν και διασκεδαστικό, λοιπόν, και πολύ εύκολο ώστε να το παρακολουθήσει κάποιος ή και να πάρει μέρος, μπορεί να έχει και τις επιπτώσεις του, αν το χιούμορ δεν αντιμετωπιστεί με ευφυΐα και λεπτότητα.

 

Watch on TikTok

 

 

Κλείνοντας, θα κρατήσουμε το fun της υπόθεσης, τις δημιουργικές στιγμές των video creators της πλατφόρμας αλλά και τα παράπονα, που λίγη περισσότερη σημασία να δώσει κάποιος, θα λύσει το πρόβλημα της σχέσης του για μια ζωή. Στέλλα, ευχαριστούμε για το ψωμάκι που έδωσες στο κοινό σου και περιμένουμε ένα νέο trend που θα μας βάλει όλους στη διαδικασία να ανοίξουμε την κάμερα του κινητού μας.

Συντάκτης: Μαίρη Ροβίθη