Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη έχει πάρει σάρκα και οστά, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, η ευγένεια ως προς εκείνη αποκτά νέες διαστάσεις. Δεν είναι σπάνιο το γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες της εφαρμογής αυτής μιλάνε με ευγένεια στην ίδια την εφαρμογή κατά τη χρήση της. Για παράδειγμα, οι χρήστες επιλέγουν να απαντούν στο σύστημα με «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», πράγμα που δεν είναι και τόσο αθώο ή απλό όσο φαίνεται, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο CEO της εφαρμογής, Sam Altman, οι ευγενικοί αυτοί τρόποι έχουν μεγαλύτερη βάση και επίδραση απ’ ό,τι νομίζουμε.

Πιο συγκεκριμένα, ο CEO επισήμανε ότι κάθε φορά που κάποιος χρήστης πληκτρολογεί «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», το μήκος του ερωτήματος προς την εφαρμογή αυξάνεται. Αυτό φέρνει ως αποτέλεσμα το σύστημα να πρέπει να επεξεργαστεί περισσότερο κείμενο, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ. Αυτό έχει επίσης ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση των data centers που ενσωματώνουν τη νοημοσύνη, με συνέπεια το κόστος να αυξάνεται σε τεράστιο όγκο ετησίως. Επιπροσθέτως, όσο περισσότερες ευγενικές λέξεις διαβάζει και κατανοεί η εφαρμογή, τόσο περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα χρειάζεται – και όλο αυτό εν μέσω μιας εποχής που η ενεργειακή κρίση και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα βρίσκονται στο προσκήνιο.

Πόσο παράξενο και ιδιαίτερο, μια ευγενική λέξη όπως οι δύο που προαναφέρθηκαν, να έχει τη δύναμη να επιβαρύνει τον πλανήτη σε ένα σύγχρονο και νέο περιβάλλον, όπως αυτό εξελίσσεται πλέον. Παρ’ όλα αυτά, ο Άλτμαν ήταν ξεκάθαρος στο ότι το κόστος αξίζει απόλυτα, γιατί η ευγένεια και η καλοσύνη, ακόμα και σε ένα ψηφιακό μέσο, έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν έναν πιο πολιτισμένο και ανθρώπινο τρόπο αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με την τεχνολογία σε αυτή την τόσο εξελίξιμη εποχή.

Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί κοινωνικά ακόμη και όταν το “άλλο πρόσωπο” είναι μια μηχανή. Όταν λέμε “παρακαλώ” και “ευχαριστώ”, ουσιαστικά επιβεβαιώνουμε στους ίδιους μας τους εαυτούς πως είμαστε πολιτισμένοι, καλοί, ευγενικοί. Πρόκειται για μια μορφή αυτο-ταύτισης με το ιδανικό εγώ. Ενήλικες και παιδιά διατηρούν τον σεβασμό στον διάλογο, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο συνομιλητής. Κάτι ακόμα είναι ότι η ευγένεια έχει τη δύναμη να επηρεάσει έμμεσα την ποιότητα και τον τρόπο με τον οποίο η εφαρμογή θα απαντήσει. Ένας ευγενικός τόνος μπορεί να ενθαρρύνει την A.I. να δώσει πιο ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί με ένα «ευχαριστώ» και ένα «παρακαλώ» ουσιαστικά να μην κάνεις χαρούμενο κάποιο πρόσωπο, αλλά –σίγουρα– μπορείς να συμβάλεις στη διατήρηση ενός ευγενικού κόσμου, που δεν έχει χάσει τις βασικές του αξίες. Όσο κι αν είναι αυτό το κόστος, ίσως είναι από τις λίγες πολυτέλειες που αξίζει να διατηρήσουμε. Τώρα βέβαια, αν είναι να συμβάλουμε στην ενεργειακή κρίση, ίσως να πρέπει να σκεφτούμε κι έναν λιγότερο δαπανηρό τρόπο.

 

Συντάκτης: Μαίρη Ροβίθη