Μαζευτείτε, θα απαγγείλω. Ντάξει όχι, πλάκα κάνω. Απλά θα ήθελα να μιλήσουμε για ένα πολύ σημαντικό κι ενδιαφέρον στοιχείο του σώματός μας, τα γνωστά σε όλους μας γυναικεία υγρά. Για αρχή, ας συμφωνήσουμε όλοι, πολύ δημοκρατικά, πως το γυναικείο σώμα είναι ένα θαύμα από μόνο του. Είναι περίπλοκο, δυνατό, αντέχει σε συνθήκες που ένα ανδρικό δεν μπορεί, ενώ κάθε μήνα αυτοκαθαρίζεται και κατά κάποιο τρόπο αυτοφιλτράρεται, κάνοντας ένα restart.
Έτσι, και τα γυναικεία υγρά είναι από μόνα τους παντοδύναμα, και πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να τα ανακαλύψουν από μια απλή επίσκεψη στον γυναικολόγο μας. Παρακάτω, θα ακολουθήσει μια λίστα με πράγματα και λειτουργίες που κάνουν αυτό το συστατικό μοναδικό στοιχείο της γυναικείας ανατομίας:
1. Αλλάζουν μορφή και σύσταση ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας αλλά και την ημέρα του κύκλου.
2. Το υγρό ρέει από τον κόλπο, καθαρίζοντας τα παλιά κύτταρα που έχουν επενδύσει τον κόλπο. Αυτή είναι μια εντελώς φυσική διαδικασία – είναι ο τρόπος του σώματός σου να διατηρεί τον κόλπο σου υγιή και καθαρό. Επίσης, είναι βασικό συστατικό λίπανσης κατά την ερωτική επαφή, και στη σύστασή τους έχουν βασιστεί κι πολλά προϊόντα λίπανσης του εμπορίου.
3. Στην αρχή, στο τέλος της εγκυμοσύνης αλλά και κατά τη διάρκεια της σ3ξουαλικής πράξης, αυτά αυξάνονται.
4. Ο ρόλος τους είναι η υγρασία της περιοχής, η λίπανση αλλά και προστατεύουν από παθογόνα μικρόβια. Είναι απολύτως φυσιολογικό να βλέπεις, λοιπόν, εκκρίσεις – οι οποίες μπορεί να είναι λεπτές ή παχιές, διαυγείς ή υπόλευκες – στο εσώρουχό σου στο τέλος της ημέρας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών καθαρισμού του κόλπου σας.
5. Οι εκκρίσεις διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Ορισμένες γυναίκες έχουν εκκρίσεις κάθε μέρα, ενώ άλλες τις εμφανίζουν λιγότερο συχνά. Η ποσότητά τους επηρεάζεται και από τα οιστρογόνα, επομένως, κορίτσια σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν περισσότερα από τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση.
6. Η γυναίκα που βρίσκεται στη φάση της ωορρηξίας έχει περισσότερα κολπικά υγρά από κοπέλες σε άλλη μέρα του μήνα. Επίσης, τις μέρες εκείνες έχουν και τελείως άλλη σύσταση. Είναι διαφανή και με ιδιαίτερη τοπικότητα ώστε να μπορούν να συλλάβουν τον σπέρμα για γονιμοποίηση.
7. Εάν δεν υπάρξει γονιμοποίηση, τα υγρά γίνονται υπόλευκα, παχύρρευστα και μοιάζουν με βλέννα.
8. Λίγο πριν την περίοδο αλλά και στο τελείωμα της, τα υγρά είναι καφέ. Αυτό οφείλεται σε μικρή ποσότητα αίματος που υπάρχει ήδη στην περιοχή και απομακρύνεται από τα τοιχώματα του κόλπου.
9. Κάτι εξίσου πολύ σημαντικό είναι πως μας προειδοποιούν κατά κάποιο τρόπο για κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν είναι λευκά, με λευκά κομματάκια τότε είναι δείγμα κολπίτιδας και μύκητα. Αν πάλι είναι κίτρινα ή πρασινοκίτρινα τότε πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστούμε για ΣΜΝ ή για κάποια λοίμωξη.
10. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε διάφορα προϊόντα κολπικού καθαρισμού συνέχεια, καθώς επηρεάζουν το ph μας και έχουν σαν αποτέλεσμα τα κολπικά υγρά να χάνουν την αντιμικροβιακή τους δράση. Τεχνικές καθαρισμού όπως οι πλύσεις είναι κακή ιδέα, επειδή μπορούν να διαταράξουν αυτή τη φυσική ισορροπία, οδηγώντας σε προβλήματα όπως η βακτηριακή κολπίτιδα και η μόλυνση.
Προσοχή: Αν παρατηρήσετε κάποια διαφορά στην περιοχή, κάποια ενόχληση, ή αν έχετε κάποια απορία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και μη βασιστείτε στο παρόν άρθρο.