Η ανατομία του γυναικείου σώματος είναι ένας γρίφος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ερωτογενείς ζώνες, μεταξύ αυτών και της κλειτορίδας, η οποία αποτελεί μέρος του αιδοίου και φυσικά την, πιο διάσημη από τις γυναικείες. Η ανακάλυψή της έγινε τον 16ο αιώνα και γύρω από το όνομά της έχουν μπλεχτεί μύθοι και σενάρια που κάποιες φορές τρομάζουν ακόμα και μας, τις ίδιες τις γυναίκες. Ας δούμε κάποιους από αυτούς κι ας τους καταρρίψουμε.

 

1. Η κλειτορίδα είναι ένα πολύ μικρό στο μέγεθος γυναικείο όργανο

Μύθος, καθώς φαίνεται μικρό, μόνο το ορατό σε μας μέρος της, το οποίο βρίσκεται κάτω από μια πτυχή δέρματος. Στην πραγματικότητα αυτή η άκρη είναι μόνο η αρχή της κλειτορίδας καθώς η υπόλοιπη αποτελείται από ένα σύστημα σπογγωδών ιστών και νεύρων στο εσωτερικό του σώματος, τα οποία περιβάλλουν την ουρήθρα κι εκτείνονται και στις δύο πλευρές του κόλπου. Για την ιστορία, ενημερώνουμε πως η κλειτορίδα έχει περισσότερες από 10.000 νευρικές απολήξεις.

 

2. Οι οργασμοί της κλειτορίδας και του κόλπου είναι εντελώς άσχετοι

Μύθος, καθώς ένας κλειτοριδικός οργασμός επιτυγχάνεται με τη διέγερση της βαλάνου της κλειτορίδας, ενώ ο κολπικός οργασμός προέρχεται από κολπική διείσδυση, που συνδέονται με τη διέγερση του εσωτερικού σώματος της κλειτορίδας που περιβάλλει τον κολπικό σωλήνα. Ο γυναικείος οργασμός είναι μοναδικός κι ενεργοποιείται είτε μέσω της κλειτορίδας, είτε μέσου του κόλπου.

 

3. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος επίτευξης κλειτοριδικού οργασμού

Μύθος, γιατί η κλειτορίδα μας δεν είναι μαγικό κουμπάκι να το πατάμε και να έχουμε οργασμό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος και καθεμία αντιδρά ξεχωριστά. Κάποιες γυναίκες προτιμούν ένα χάδι ή ένα άγγιγμα, κάποιες άλλες χρειάζονται πίεση ή στοματική διέγερση. Όπως και να έχει, ένα είναι σίγουρο. Όλες ξέρουν τι χρειάζονται. Δεν έχετε παρά να τις ρωτήσετε τι τους αρέσει.

 

4. Αν δε χρησιμοποιείται η κλειτορίδα στο σ3ξ, εξαφανίζεται

Είναι σαν να λέμε δηλαδή αν δεν κάνει σ3ξ ένας άνδρας, χάνεται το πουλί του. Ακόμη κι αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε ποτέ μας, που είμαστε έξυπνες και σίγουρα θα το κάνουμε, η κλειτορίδα δε χάνεται.

 

5. Η απόσταση κόλπου και κλειτορίδας δεν παίζει ρόλο στον οργασμό

Μύθος, καθώς σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine το 2014 αναφέρει πως η απόσταση μεταξύ του κόλπου και της κλειτορίδας σχετίζεται άμεσα με τους οργασμούς. Στις 30 γυναίκες κατά μέσο όρο οι 10 που ρωτήθηκαν δεν μπορούσαν να φτάσουν σε οργασμό κολπικά, καθώς η απόσταση μεταξύ κλειτορίδας και κόλπου ήταν μεγαλύτερη. Όσο πιο κοντά η απόσταση τόσο πιο εύκολα επιτυγχάνεται κολπικός οργασμός, διαφορετικά χρειάζεται χέρι η δουλειά.

 

6. Η κλειτορίδα έχει διάφορες λειτουργίες

Μύθος, έχει μόνο μία και μοναδική λειτουργία και δεν είναι άλλη από τη γυναικεία ερωτική απόλαυση. Ένας σκοπός που ίσως και να είναι το μοναδικό μέρος του σώματός μας που τον εξυπηρετεί αποκλειστικά.

 

7. Οι στάσεις του σ3ξ δεν επηρεάζουν την κλειτορίδα και τους οργασμούς της

Μύθος, κάθε στάση είναι ένα κεφάλαιο στον ερωτικό οργασμό. Ανάλογα των στάσεων λοιπόν μπορεί να αυξηθεί και το επίπεδο της διέγερσης της κλειτορίδας. Η ιεραποστολική αποτελεί μια καλή αρχή για τον ερεθισμό της.

 

8. Δεν παράγονται κολπικά υγρά από τον ερεθισμό της κλειτορίδας

Μύθος. Οι κολπικές εκκρίσεις παράγονται από τον κόλπο. Για να συμβεί αυτό, έχουμε, είτε ερεθισμό της κλειτορίδας εσωτερικά κατά τη διείσδυση, είτε εξωτερικά ασκώντας πίεση στην κλειτορίδα.

 

9. Η διέγερση της κλειτορίδας είναι ανώδυνη

Μύθος. Μπορεί να γίνει αρκετά επώδυνη αν γίνει απότομα κι απουσία ερωτικής διάθεσης. Επίσης, ιδανικό θα ήταν η περιοχή να έχει υγρανθεί. Η διέγερσή της επίσης αποτελεί κι ένα πρώτης τάξης ερωτικό προκαταρκτικό παιχνίδι.

 

10. Όλες οι κλειτορίδες είναι ίδιες

Μύθος. Το σώμα μας διαφέρει σε κάθε άνθρωπο όπως επίσης κι οι λειτουργίες του. Όσον αφορά την κλειτορίδα, αυτή μπορεί να διαφέρει σε κάθε γυναίκα ανάλογα με τη θέση της, την απόσταση από τον κόλπο όπως είπαμε παραπάνω, αλλά κι από την μορφολογία των χειλιών.

Κανείς δεν ξέρει το σώμα μας καλύτερα από μας τις ίδιες. Εμείς φτιάχνουμε τους μύθους και ‘μεις του καταρρίπτουμε, ανακαλύπτοντας τη λειτουργία του. Έχουμε τη μοναδικότητα να διαθέτουμε ένα όργανο στο σώμα μας, προορισμένο να μας κάνει να απολαμβάνουμε τον έρωτα. Το λιγότερο που μας οφείλουμε είναι να την ανακαλύψουμε και να τη βάλουμε στα ερωτικά μας παιχνίδια. Υπάρχουν τόσοι μύθοι και στερεότυπα, κοινωνικά ταμπού και πολιτισμικοί σκοταδισμοί που στερούν την απόλαυσή της και τα περισσότερα, για να στερήσουν ακόμη και μέρος μιας ολοκληρωμένης ερωτικής ζωής. Ας μην το επιτρέψουμε κι ας εκμεταλλευτούμε άλλο ένα δώρο του σώματός μας.

 

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου