Κορύφωση. Κατάσταση ψυχοσωματική κατά τους επιστήμονες, συνήθως στο τελευταίο στάδιο της ερωτικής μας διέγερσης. Προκαλείται είτε με την επαφή με άλλο πρόσωπο, είτε με τις στιγμές που περιποιούμαστε μόνοι λίγο παραπάνω τον εαυτό μας. Έχουν γραφτεί τόμοι για αυτήν και θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια ακόμη, καθώς αποτελεί άλυτο μυστήριο ως πράξη, συμπτωματολογία και αντιδράσεις.

Έχουμε ακούσει και διαβάσει ιστορίες για κάποιες κορυφώσεις που δε βρέθηκαν ποτέ, για κάποιες που έφεραν πεταλούδες και αστερόσκονη, μέχρι και για μερικές που σπάσανε κρεβάτια και ξεσήκωσαν γειτονιές.

Και φυσικά αυτή είναι η καλή πλευρά -δεν ξέρω για τους γείτονες, αλλά σίγουρα για τους άμεσα ενδιαφερόμενους! Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Υπάρχει και μια άλλη, ευτυχώς μικρή μερίδα περιπτώσεων, που οι αντιδράσεις και τα αποτελέσματα δεν είναι και τα καλύτερα αναμενόμενα, πρωτίστως αυτήν τη φορά για τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως μετά το τέλος κάποιες φορές ακολουθούν φαινόμενα που αφορούν σε ψυχοσωματικές αντιδράσεις, οι οποίες έχουν καταγραφεί και έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης. Έτσι λοιπόν καθόλου περίεργο δεν είναι η απόλαυση να έρθει με παρενέργειες. Και αν δεν το ξέρατε διαβάστε τα οχτώ πιο περίεργα συμπτώματα που έχουν καταγραφεί μετά από το τέλος της πράξης.

 

 

1. Πονοκέφαλος

Και όχι, δεν είναι ο πονοκέφαλος που κρύβει το «δεν έχω όρεξη». Είναι ο πονοκέφαλος της έντασης, οξύς και διαπεραστικός, σαν να σου τρυπάει το κεφάλι με τρυπάνι αθόρυβο. Το καλό είναι πως είναι πολύ μικρό το ποσοστό των γυναικών στις οποίες εκδηλώνεται, μόλις το ένα τοις εκατό, αλλά μάλλον είναι απ’ αυτές τις περιπτώσεις που παρακαλάς να μη σου συμβεί. Χρονικά έχει καταγραφεί με διάρκεια από μερικά λεπτά έως τρεις ώρες. Εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού και αντιμετωπίζεται με φάρμακα. Λογικό είναι άλλωστε να προκύψει, δεδομένου της έντασης που βιώνεται.

 

2. Κλάμα

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Μάλιστα σε έρευνα που έχει δημοσιευθεί το πενήντα τοις εκατό των γυναικών και το σαράντα τοις εκατό των ανδρών έχουν κλάψει εκείνη τη στιγμή. Crymax το ονομάζουν οι ψυχολόγοι και είναι η έντονη συγκίνηση μετά από μια ερωτική πράξη. Φανταστείτε πως κλαίμε από χαρά, λύπη, ανακούφιση. Κλαίμε για να «αδειάσουμε» από συναισθήματα. Έτσι λοιπόν και το κλάμα που συνοδεύει την απόλαυση του έρωτα, είναι μια έντονης μορφής συγκίνηση. Οι ειδικοί λένε πως οφείλεται και στην απελευθέρωση της οξυτοκίνης, μιας ορμόνης του οργανισμού μας. Το σημαντικό είναι να διαχωρίσουμε πως δεν οφείλεται σε καμία κακή ψυχολογική στιγμή μας με αρνητικές συνέπειες για μας και ότι είναι αντίδραση μιας υπέροχης κατά τα άλλα στιγμής.

 

3. Οπτασία και ονειροπόληση

Ταξίδι σε άλλους κόσμους. «Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε». Και πώς είναι αυτό ως κατάσταση μετά από μια δυνατή κορύφωση; Φανταστείτε πως βγαίνετε από το σώμα σας, ταξιδεύετε με συνοδεία χιλιάδων πεταλούδων και βουλιάζετε σε ροζ σύννεφα. Τα αποτελέσματα έρευνας ανέφεραν ότι στις πενήντα γυναίκες που ρωτήθηκαν το 76-100% ένιωσαν κυριολεκτικά να πετάνε και το 75% ότι βρισκόταν σε κατάσταση έξω από το σώμα του. Αυτή η «φυγή» λοιπόν που προκαλείται από την ένταση της ερωτικής κορύφωσης είναι ένα μυστήριο αποτέλεσμα.

 

4. Πόνος

Μη φανταστείτε πως είναι κάτι τραγικό, ο πονοκέφαλος που αναφέραμε παραπάνω είναι δέκα φορές χειρότερος. Αυτό μάλιστα έχει εξήγηση. Οι πυελικοί μυς συστέλλονται και έτσι υπάρχει ένας μυϊκός πόνος. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή κράμπας στην κοιλιακή χώρα. Σύμπτωμα που μπορεί να συμβεί και στα δύο φύλα, στους άνδρες ιδιαίτερα αν υπάρχει  ιστορικό προστάτη.

 

5. Έντονο φτέρνισμα

Η κορύφωση προκαλεί φτέρνισμα και στα δύο φύλα. Μην μπερδευτείτε και νομίζετε πως είναι ίωση, εκτός αν επιμένουν τα συμπτώματα. Ως σύμπτωμα καταγράφηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, με την καταγραφή του πρώτου κρούσματος να χρονολογείται το 1901. Η αιτία του νευρολογική, καθώς «μπλέκονται» τα καλώδια του νευρικού μας συστήματος που ελέγχουν σωματικές διεργασίες όπως αναπνοή, το φτέρνισμα, εφίδρωση.

 

6. Κορύφωση στο πόδι

«Τα είχαμε χύμα μας ήρθαν και τσουβαλάτα» λέει μια παροιμία. Διότι άντε, να αντέξουμε τα συνακόλουθα που ήδη αναφέραμε, στην τελική όλα τα υπέροχα έχουν ένα τίμημα, αλλά και να έχουμε να ασχοληθούμε και με την κορύφωση του ποδιού είναι λίγο κάπως. Έρευνα του 2013 σχετική με τα συμπτώματα ανακάλυψε μια γυναίκα η οποία δήλωσε πως κάθε φορά που τελείωνε, αισθανόταν το ίδιο και στο αριστερό της πόδι. Επιτρέψτε μου να μην το κατανοώ, αλλά έχει επιστημονική εξήγηση καθώς οι γιατροί κατέληξαν πως οφείλεται στην ανάπλαση κατεστραμμένων νευρικών ινών στο συγκεκριμένο σημείο.

 

7. Κρίσεις επιληψίας

Μην ταραχτείτε καθώς είναι σπάνιο το φαινόμενο αλλά δεν παύει να είναι καταγεγραμμένο. Είδος επιληψίας με το ακριβές αίτιο να μην έχει ακόμη ανιχνευθεί. Ως σύμπτωμα καταγράφηκε το 1960 σε μια νεαρής ηλικίας έγκυο η οποία εμφάνισε συμπτώματα επιληπτικής κρίσης μετά από τον τοκετό σε φάσεις κορύφωσης. Επίσης έχει καταγραφεί και περιστατικό σε εικοσάχρονο του οποίου οι κρίσεις εμφανιζόταν μετά από τις φορές που έφτανε χωρίς παρτενέρ. Οι επιστήμονες πιθανολογούν πως για τα αίτια της επιληπτικής κρίσης ίσως να ευθύνεται ένα νευροπεπτίδιο, η υποκρετίνη, το οποίο παράγεται στον εγκέφαλο. Θα δούμε στο προσεχές μέλλον.

 

8. Γρίπη

Και όχι το απλό, κοινό κρυολόγημα. Αυτή η γρίπη επηρεάζει κυρίως τους άνδρες. Μια μορφή γρίπης με στοιχεία κόπωσης, ανεβασμένης θερμοκρασίας και αίσθημα αδιαθεσίας. Συνήθως μπορεί να κρατήσουν και μέχρι μία εβδομάδα. Το περίεργο είναι η εξήγηση των επιστημόνων. Το σώμα του άνδρα μπερδεύει τα ίδια τα υγρά του ως άγνωστο στοιχείο του σώματος του και μπλοκάρει το ανοσοποιητικό προκαλώντας τα συμπτώματα της γρίπης.

Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε δεν είναι όλα αυτά τα μεμονωμένα αλλά παρ’ όλ’ αυτά πραγματικά περιστατικά, αλλά το γεγονός πως μιλάμε για μια απόλαυση ικανή πραγματικά για τα πάντα. Ψυχή και σώμα σε αρμονία και απόλυτη εκτέλεση. Απελευθερωμένο το μυαλό χωρίς το άγχος του «αν» και του «πρέπει». Δεν έχει ηλικία και στιγμές. Δεν έχει κανόνες. Ίσως κάποια μικρά αμελητέα συμπτώματα σαν τα παραπάνω αλλά μην το σκέφτεστε. Απλά απολαύστε το!

 

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη