Έρευνες ψυχολογίας μας έχουν δείξει πως όσο υψηλά είναι τα επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητάς μας, τόσο υψηλότερα είναι και τα επίπεδα της ψυχολογίας μας. Αυτό, βέβαια, δεν είναι κάτι που χρειάζεται να μας αποδείξει κάποια επιστήμη, αφού το παρατηρούμε κι οι ίδιοι στον εαυτό μας. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να χαρούν τόσο εύκολα τη σεξουαλικότητά τους, ούτε βέβαια να νιώθουν άνετα κι όμορφα πριν ή κατά την πράξη.
Αυτό οφείλεται στην ερωτοφοβία, που ως γενικευμένος όρος εμπεριέχει διάφορες επιμέρους σχετικές φοβίες. Με λίγα κι απλά λόγια πρόκειται για συγκεκριμένα αντικείμενα φόβου που αποτρέπουν την επιθυμία για ερωτική συνεύρεση. Αυτές οι φοβίες άλλοτε γίνονται ευκολότερα αντιληπτές κι άλλοτε προϋποθέτουν μια πιο βαθιά επισκόπηση. Παρακάτω, λοιπόν, ακολουθούν 9 όχι και τόσο ασυνήθιστες σεξουαλικές φοβίες, μία απ’ τις οποίες μπορεί να έχουν κι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας!
1. Φιλιφοβία
Καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, καθώς ο τρόμος προέρχεται ήδη από ένα φιλί στα χείλη. Συνήθως, η εξήγηση είναι απλή‧ ο φόβος γυρίζει γύρω απ’ τα μικρόβια που ενδέχεται να μεταφέρει ο ένας στον άλλον ή αν θα μυρίζει η αναπνοή είτε του ίδιου που το σκέφτεται είτε αυτού που πρόκειται να φιλήσει, και γενικότερα σχετίζεται με οτιδήποτε μπορεί να καταστήσει την εμπειρία άσχημη έως αηδιαστική. Εκτός αυτών, τα ήδη κεκτημένα αρνητικά βιώματα δεν είναι απίθανο να αποτελούν λόγο που αγχώνει κι εμποδίζει κάποιον να φιλήσει το αίσθημά του. Αυτό δεν αποτελεί μόνιμο πρόβλημα σε μια σχέση, αφού θα βεβαιωθεί ο φοβούμενος ότι όλα πάνε καλά κατά το πρώτο φιλί. Αν πάλι δεν πάνε, αυτός θα είναι κι ο λόγος που η απέναντι πλευρά θα αναρωτιέται τι πήγε λάθος!
2. Αφηφοβία ή Χειραψιφοβία
Περίπτωση που ενίοτε επηρεάζει όλες τις κοινωνικές σχέσεις ενός ατόμου, όχι μόνο τις ερωτικές. Αυτό το άτομο, λοιπόν, δε θέλει να το αγγίζουν, διότι η επαφή του προκαλεί δυσφορία ή κάποιο άσχημο συναίσθημα, οπότε αποφεύγει να το βιώνει όπως και να ‘χει. Ή θα φρικάρει γενικά, χωρίς να έχει τόση σημασία το σημείο του σώματος που θα επιχειρήσει κάποιος να αγγίξει, ή θα είναι πρόβλημα μόνο ένα παρατεταμένο άγγιγμα. Αυτή η φοβία εντοπίζεται συνήθως σε άτομα με άλλου είδους φοβίες, κυρίως κοινωνικές ‒όπως είναι η αγοραφοβία‒, με σοβαρά ζητήματα αυτοεκτίμησης, ακόμη και με ιστορικό κακοποίησης. Είναι άξιο απορίας πώς κάποιος άνθρωπος με τέτοια ζητήματα φτάνει στο κρεβάτι. Η εξήγηση έχει να κάνει με το πόσο ευλαβικά τον προσεγγίζει ο παρτενέρ του ή με το ότι διαχωρίζει ο ίδιος την συγκεκριμένη πράξη απ’ τις επαφές στο μυαλό του και την εκλαμβάνει περισσότερο ως διαδικασία κάλυψης μιας ανάγκης του, είτε σαρκικής είτε συναισθηματικής.
3. Φόβος οικειότητας
Εδώ, ο πάσχοντας δε φοβάται τόσο τη σεξουαλική πράξη ως πράξη, αλλά φοβάται την οικειότητα που θα επιφέρει. Παρ’ ότι πολλοί πασχίζουν να δημιουργηθεί οικειότητα μεταξύ των ίδιων και των υποψήφιων συντρόφων τους, η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων την αποφεύγει με κάθε δυνατό τρόπο, καθώς υπάρχει βαθύτερος φόβος. Αυτός δεν είναι άλλος απ’ το να καταπιεστούν, πράγμα που θα σημάνει αυτομάτως τη στέρηση των προσωπικών τους ελευθεριών, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τους ίδιους. Υπάρχει η πιθανότητα, επίσης, να μη θέλουν το δέσιμο και την οικειότητα με κάποιον ερωτικό παρτενέρ επειδή φοβούνται ότι κάποια στιγμή αυτός θα τους εγκαταλείψει και θα βιώσουν μια ακόμη απογοήτευση. Τώρα μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί οι προσπάθειές μας πέφτουν στο κενό, όταν τυγχάνει να συναντάμε ένα τέτοιο άτομο και προσπαθούμε άμεσα ή έμμεσα να τον φέρουμε πιο κοντά μας.
4. Γυμνοφοβία
Πρόκειται για τον φόβο παρουσίασης του εαυτού κάποιου όπως τον γέννησε η μανούλα του, ή για τον φόβο θέασης ενός άλλου όπως τον γέννησε η μανούλα του. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι σε πρώτη ανάλυση αυτό σημαίνει πως κάποιος δεν έχει καλή εντύπωση για το σώμα του, αλλά αν το εξετάσουμε αναλυτικότερα, θα δούμε πως η συγκεκριμένη φοβία σχετίζεται και με την συναισθηματική ανεπάρκεια που αισθάνεται κάποιος. Ιδιαίτερα, σε συγκεκριμένα ανατομικά σημεία που δεν μπορούμε να αλλάξουμε με φυσικούς τρόπους, θεωρώντας κάποιος ότι πρέπει να τα αλλάξει για να φανούν όμορφα, φαίνεται πως ελλοχεύει μέσα του η πεποίθηση πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός και να αγαπηθεί γι’ αυτό που είναι. Κάτι τέτοιο προκύπτει απ’ τη σχέση που είχε ως παιδί με τους κηδεμόνες του ή απλά πυροδοτείται ασυνείδητα κάποια ανασφάλεια που του δημιούργησε παρτενέρ του παρελθόντος.
5. Αιδοιοφοβία-Φαλλοφοβία
Είτε πρόκειται για άντρα είτε για γυναίκα, ενδέχεται σε μεγάλο βαθμό να έχει μία εκ των αναφερόμενων φοβιών. Μπορεί να αφορά απλά τη θέαση, την αφή ή πιο συγκεκριμένα τη διέγερση των γεννητικών οργάνων. Υπάρχουν πάρα πολλές εξηγήσεις για το συγκεκριμένο φαινόμενο, που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τους μύθους και τις λαϊκές δοξασίες που επηρεάζουν υποσυνείδητα τον νου κάποιου. Η φοβία αυτή μπορεί να τους επηρεάζει μόνο στην περίπτωση που υπάρξει σχετική έκθεση άλλων σε εξωτερικό χώρο ή και γενικότερα σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο. Μπορεί, ακόμη, η φοβία να υπάρχει μόνο στις στιγμές διέγερσης κι όχι γενικότερα ή να σχετίζεται με συγκεκριμένα σχήματα ή μεγέθη οργάνων. Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν απωθείται κάποιος απ’ τη συνουσία εξαιτίας αυτού, παρά μόνο απ’ το στοματικό.
6. Παρθενοφοβία
Μόνο στη σκέψη επαφής με κάποιο άτομο χωρίς σεξουαλικό τετελεσμένο προκαλεί μεγάλο άγχος, τρόμο, έως και πανικό. Δε σταματάει εδώ, όμως, αφού μια προέκταση αυτής της φοβίας τυχαίνει να είναι κι η φοβία προς νεαρότερα άτομα, μόνο και μόνο με την υπόθεση ότι έχουν την παρθενιά τους. Τη φοβία μπορεί να εντείνει κι η σκέψη εμφάνισης αίματος κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή, εξού και το γιατί ταλαιπωρούνται σε μικρότερο βαθμό οι γυναίκες. Δεν πρόκειται για το ξενέρωμα ότι το ερωτικό μας ταίρι δε θα ξέρει πώς να κινηθεί κατά την πρώτη μας εμπειρία μαζί του ή ότι θα «κολλήσει» μ’ εμάς επειδή θεωρεί ότι αυτό συμβαίνει συνήθως‧ ωστόσο, μπορεί κάποιος να καλύπτει τη φοβία του, παρουσιάζοντας αυτές τις δικαιολογίες.
7. Συνουσιοφοβία
Εδώ έχουμε να κάνουμε ξεκάθαρα με το φόβο της ίδιας της πράξης ή ακόμη και των προκαταρκτικών αυτής. Οι άνθρωποι που έχουν αυτό το ζήτημα μπορούν κανονικά να βρίσκονται σε μια ρομαντική σχέση και να απολαμβάνουν κάθε είδους δραστηριότητα με το ταίρι τους, αρκεί να μην γίνονται πιο spicy τα πράγματα. Έχουν την δυνατότητα και την επιθυμία να φιλιούνται με το ταίρι τους και να έχουν σωματική επαφή, όπως είναι οι αγκαλιές και τα χάδια, ανεξαρτήτως διαρκείας, αλλά αρχίζουν να πανικοβάλλονται στην πρώτη «πονηρή» υπόνοια. Δεν είναι σε θέση να το κάνουν ούτε ρομαντικά, ούτε τρυφερά, ούτε παραδοσιακά, ούτε χαλαρά‧ δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε καν για άγρια πράγματα. Όλο αυτό μπορεί να προήλθε από την έντονη ταύτιση του ερωτισμού με την αμαρτία ή με μια διαδικασία που προκαλεί τρομερό πόνο, από κάποια πρότερη τραυματική εμπειρία που είχε κάποιος ή σεξουαλική κακοποίηση. Οπότε, αν το θέλουμε, ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε είναι να είμαστε υπομονετικοί και ευλαβικοί με το ταίρι μας. Ειδάλλως, το αφήνουμε και βρίσκουμε ο καθένας αυτό που χρειαζόμαστε κι επιθυμούμε.
8. Παραφοβία
Ο λόγος γίνεται για το φόβο σεξουαλικής διαστροφής, ο οποίος έχει διάφορες διαστάσεις κι ιδιαίτερη περιπλοκότητα. Λίγο πιο απλά και κατανοητά, μιλάμε για τον φόβο προς τα φετίχ. Το πιο σύνηθες είναι να φοβάται κάποιος είτε ότι θα λειτουργήσει με πιο πρωτότυπο τρόπο στο κρεβάτι του και θα φανεί περίεργος στον παρτενέρ του, είτε ότι ο παρτενέρ του θα του κάνει πιο πρωτότυπα πράγματα και θα δυσαρεστηθεί. Έτσι, τέτοια άτομα προτιμούν να απολαμβάνουν τις παραδοσιακές και παράλληλα ασφαλείς στάσεις στην πράξη, αφού έτσι δεν παραβιάζουν κανενός (δήθεν) ηθικό κώδικα. Με τη δοκιμή οποιουδήποτε νέου πράγματος τρέμουν μην οδηγηθούν σε σκοτεινούς δρόμους κι ανωμαλίες. Οι αιτίες εμφάνισης του συγκεκριμένου φαινομένου δεν μπορούν να ειπωθούν, χωρίς να θιχτεί ή να πληγωθεί κανένας. Διατυπώνοντας απλά μια προσωπική άποψη, οι αλλαγές κι οι δοκιμές καλό είναι να συμβαίνουν.
9. Σεξουαλική κλειστοφοβία
Η συγκεκριμένη φοβία σχεδόν αντιτίθεται στην ακριβώς προηγούμενη, αφού αφορά την επιθυμία ερωτικής επαφής μόνο σε εξωτερικούς ή και παράλληλα δημόσιους χώρους. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας ενδοιασμός για το αν θα τους πάρει κανένα μάτι, αφού αντιθέτως αυτή η σκέψη τους κάνει να το βλέπουν ακόμη πιο θελκτικά, ενώ η συνεύρεση πίσω από μια κλειστή πόρτα τους κάνει να χάνουν κάθε όρεξη για συνουσία. Δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση με την έννοια της κλασσικής κλειστοφοβίας που σχεδόν όλοι γνωρίζουμε, που είναι ο εγκλεισμός σε κάποιον αρκετά μικρό ή στενό χώρο, όπως το ασανσέρ. Παρόλα αυτά, οι ψυχολογικοί λόγοι που φέρνουν τη μία φοβία ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό μ’ αυτούς που φέρνουν και την άλλη.
Πέρα απ’ όλες αυτές τις υποκατηγορίες ερωτοφοβίας, με πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο, η επιστήμη μας παρουσιάζει και κάποιες φοβικές σκέψεις μας εμποδίζουν να απολαύσουμε δεόντως την ερωτική πράξη. Οι υπεύθυνοι μιας διαδικτυακής πλατφόρμας ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, λεγόμενη «Superdrug Online Doctor», ζήτησαν από 2.000 άντρες και γυναίκες, προερχόμενους από ΗΠΑ και Ευρώπη, να εξομολογηθούν όσα τους προκαλούν άγχος, ανησυχία ή φόβο πριν ή κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης. Με αξιολογική σειρά συχνότητας βγήκαν τα παρακάτω αποτελέσματα:
1. Ο παρτενέρ πάσχει από ΣΜΝ.
2. Οι προφυλάξεις ενδέχεται να υποχωρήσουν, επομένως και να υπάρξει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
3. Δε θα φανεί ελκυστικό το κορμί μου στον παρτενέρ.
4. Το ταίρι δε θα απολαύσει τόσο τη διαδικασία ή δε θα φτάσει σε οργασμό.
5. Οι επιδόσεις μου στην πράξη είναι ανεπαρκείς.
6. Θα υπάρξει αμηχανία μετά την επαφή.
7. Θα συμβεί κάτι ντροπιαστικό την επίμαχη στιγμή.
8. Θα μου ζητηθεί κάτι που δε θέλω να κάνω.
9. Ο άλλος παράγοντας θα σκεφτεί ότι δεν έχω αρκετές εμπειρίες.
10. Αν τύχει να έχω τριχοφυΐα, θα είναι αποκρουστική.
Υπάρχει κι ο αντίστοιχος αριθμός αποτελεσμάτων ξεχωριστά για άντρες και γυναίκες, αλλά το περιεχόμενο είναι το ίδιο. Το φάσμα των συμπερασμάτων είναι ανοιχτό για να το συμπληρώσει ο καθένας μας. Κατ’ εμέ, αχρείαστη ανασφάλεια και περιττό overthinking! Ας αντικαταστήσουμε κάθε τέτοια σκέψη με την εξής: «Λιγότερη σκέψη, περισσότερες πράξεις.». Κάποτε θα κατορθώσουμε να μη χρειαζόμαστε ούτε αυτήν και να βιώνουμε 100% πόσο ωραίο είναι αυτό που μας συμβαίνει.
Θα μας βοηθήσει πολύ το να έρθουμε σε επαφή με κάποιον εξουσιοδοτημένο επαγγελματία ψυχικής υγείας, τους λεγόμενους σεξουαλικούς θεραπευτές, ή και κάποιον γενικά σύμβουλο ψυχικής υγείας. Είναι πολύ σημαντικό να αισθανόμαστε έτοιμοι κι άνετοι να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο θέμα, καθώς η πίεση θα λειτουργήσει μόνο αντίστροφα. Το πολύ θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι με την κατάλληλη προσέγγιση κι αντιμετώπιση του ζητήματος, παίρνοντας τον χρόνο που κρίνουμε ότι χρειαζόμαστε, θα το ξεπεράσουμε αργά ή γρήγορα. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα!
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου