Ξέρεις αυτή τη φάση που είσαι μετά από ένα επικό session στο κρεβάτι με το ταίρι σου ή και μόνη σου, και ξαφνικά… κλάμα; Όχι δε μιλάμε για το κλασικό κλάμα μετά από μια σκατομέρα ή μια σειρά που σε έκανε συντρίμμια. Μιλάμε για το crygasm – όταν ο οργ@σμός έρχεται και, αντί για ουρλιαχτά χαράς, το σώμα σου αποφασίζει να σου πετάξει μια συγκινητική σφαλιάρα. Κι αν δεν έχεις νιώσει ακριβώς αυτό, σίγουρα έχεις βιώσει εκείνη τη «μετά την ευφορία, έρχεται η θλίψη» στιγμή.

Αν πιστεύεις ότι το σώμα σου είναι μια ακατανόητη σειρά από προβλήματα, πάρε ανάσα – δεν είσαι μόνη/ος! Το crygasm δεν είναι ούτε βλάβη ούτε glitch. Είναι πιο συχνό απ’ ό,τι φαντάζεσαι. Κι εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρεις γι’ αυτό.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν έρχεσαι σε οργ@σμό;

Ο οργ@σμός δεν είναι απλά κάτι που συμβαίνει “εκεί κάτω.” Είναι μια brain-overload εμπειρία. Στην ουσία, ο εγκέφαλός σου γίνεται ένα party χημικών. Ενισχύεται η ροή αίματος στα γεννητικά σου όργανα, οι μύες κάνουν το δικό τους workout, και κάπου εκεί, η ωκυτοκίνη, η ορμόνη του έρωτα, και η προλακτίνη, η ορμόνη της “χορτασμένης γάτας”, αρχίζουν να σε κάνουν να αισθάνεσαι απόλυτη ευφορία. Το τέλειο mood για μια μεγάλη χαλάρωση, μέχρι που τα δάκρυα τρέχουν σαν να βλέπεις τον Μουφάσα να πεθαίνει.

Οπότε, γιατί κλαίμε μετά τον οργ@σμό;

Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά φάση, έτσι είναι τα σώματά μας! Μερικοί επιστήμονες λένε πως πρόκειται για μια απίστευτη απελευθέρωση συναισθηματικής έντασης. Η απελευθέρωση αυτή είναι τόσο έντονη που δεν ξέρεις πώς να τη διαχειριστείς, κι έτσι, boom, κλάμα.

Άλλοι πάλι το αποδίδουν στο ότι οι ορμόνες της χαράς (ωκυτοκίνη και φίλες) έρχονται μετά από μια τεράστια peak κατάσταση, και το νευρικό σου σύστημα λέει απλά: “Φτάνει, φίλε, δεν μπορώ άλλο,” οπότε το κλάμα λειτουργεί σαν reset button.

Και ναι, μπορεί να υπάρχει και μια άλλη, λίγο πιο βαθιά ερμηνεία: αν είχες τραυματικές εμπειρίες ή αν η σχέση σου με το σ3ξ δεν ήταν πάντα ακριβώς ευχάριστη, τότε το crygasm μπορεί να είναι ένας τρόπος του σώματός σου να εκτονώσει αυτά τα συναισθήματα.

Κάτι δεν πάει καλά με εμένα αν κλαίω;

Όχι. Το crygasm μπορεί να είναι μέρος του fun. Μπορεί να το προκαλέσει το ίδιο το συναίσθημα της ανακούφισης, της χαράς ή ακόμα και η συγκίνηση που έχεις έρθει τόσο κοντά με τον σύντροφό σου ή με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Ωστόσο, αν βλέπεις ότι το κλάμα αυτό συνοδεύεται από άγχος, ανησυχία ή αρνητικά vibes γενικά, τότε ίσως είναι κάτι που αξίζει να συζητήσεις με έναν ειδικό. Είναι ΟΚ να νιώθεις περίεργα, αλλά αν το crygasm καταλήγει σε κάτι που επηρεάζει τη σ3ξουαλική σου ζωή αρνητικά, ίσως είναι η ώρα να κάνεις λίγο introspection ή να μιλήσεις με κάποιον ειδικό για να ανακαλύψεις τι πραγματικά συμβαίνει.

Τι να κρατήσεις;

Το crygasm είναι κάτι φυσιολογικό, δεν είσαι ρομπότ που χάλασε. Μπορεί να προκληθεί από την απελευθέρωση συναισθηματικής έντασης, ορμονικές αλλαγές ή και τραυματικές εμπειρίες. Αν το crygasm σου φέρνει άγχος, μη φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια. Η ψυχική και σ3ξουαλική σου υγεία πάνε πακέτο!

Τέλος, αν συμβαίνει με τον σύντροφό σου, ενημέρωσέ τον – no big deal. Crygasm ή όχι, η σεξουαλική σου εμπειρία είναι μοναδική. Το ζήτημα είναι να μάθεις να καταλαβαίνεις το σώμα σου καλύτερα.