Υπάρχει ένα είδος φοβίας που μέχρι πριν λίγο καιρό αγνοούσαμε και έχει να κάνει με το φόβο ή το άγχος που προκαλείται σε έναν άνθρωπο γύρω από το σ3ξ, ένας φόβος μάλιστα που δεν έχει να κάνει μόνο με την πράξη αυτή κάθε αυτή αλλά με το γενικότερο πλαίσιο. Ο φόβος αυτός ονομάζεται «γενοφοβία» ή «ερωτοφοβία». Κι αν πιστεύεις πως είναι κάτι απλό, είναι ικανό να προκαλέσει όχι απλά έντονο φόβο αλλά ακόμη και πανικό όταν κάποιος επιχειρεί να πλησιάσει ερωτικά κάποιον που έχει αυτή τη φοβία, ενώ μπορεί τα συναισθήματα αυτά να προκαλούνται και μόνο στη σκέψη της ερωτικής πράξης.
Όπως όλες οι φοβίες πυροδοτούν αντιδράσεις τόσο στο σώμα, όσο και στην ψυχή μας το ίδιο ισχύει και εδώ.
Πάμε λοιπόν να δούμε τις τυπικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τη γενοφοβία.
-Αίσθημα φόβου, άγχους ή ακόμη και πανικού. Όπως άλλωστε συμβαίνει σε όσους ανθρώπους βιώνουν κάποιο φόβο, έτσι και το γενοφοβικό άτομο μόλις έρθει αντιμέτωπο με τη σεξουαλική επαφή θα βιώσει αυτά ακριβώς τα αισθήματα.
-Κατανόηση της ακραιότητας του φόβου. Ναι και φυσικά γνωρίζει πόσο άτυπος είναι ο φόβος αυτός ακόμη και ακραίος, παρόλα αυτά όμως δεν είναι σε θέση να τον εκμηδενίσει.
-Επιδείνωση των συμπτωμάτων αν δεν αφαιρεθεί η σκανδάλη. «Κοίτα τον φόβο σου κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει», είχε πει ο Καζαντζάκης και δεν εννοούσε τίποτε άλλο από τα να αφεθείς σε αυτόν για να τον νικήσεις. Η επιδείνωση όμως των συμπτωμάτων είναι αναπόφευκτη αν δεν αποφασίσει το άτομο να προχωρήσει στη σεξουαλική πράξη, μιας κι έτσι διογκώνεται ο φόβος προς αυτήν.
-Αποφυγή της κατάστασης. Παιδαριώδης αντίδραση αλλά τυπική για κάποιον που φοβάται. Τι πιο εύκολο άλλωστε από το να αποφύγει κανείς την πηγή του φόβου, σαν να μην υπάρχει ή ακριβώς για να την κάνει ανύπαρκτη.
-Ναυτία, ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή, ταχυπαλμία και εφίδρωση είναι τα σωματικά συμπτώματα που βιώνει το γενοφοβικό άτομο, όταν τελικά εκτεθεί στον φόβο του.
Τα αίτια που προκαλούν τις φοβίες δεν είναι πάντα σαφή, μολαταύτα για τη γενοφοβία υπάρχουν κάποια σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα που μπορεί να την πυροδοτήσουν. Ποια όμως είναι αυτά;
-Κολπισμός. Η ακούσια σύσφιξη στους μύες του κόλπου κατά την κολπική διείσδυση, μπορεί να κάνει την ερωτική επαφή επώδυνη ακόμη και αδύνατη. Αν ο πόνος είναι σοβαρός και συνεχής είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει μία γυναίκα στο φόβο της σεξουαλικής οικειότητας και άρα στη γενοφοβία.
-Στυτική δυσλειτουργία. Αλλιώς η δυσκολία επίτευξης αλλά και διατήρησης της στύσης κοινώς. Η δυσλειτουργία αυτή αν και θεραπεύσιμη, είναι ικανή να οδηγήσει σε αμηχανία, ντροπή ή και άγχος. Μάλιστα κάποιος που πάσχει από στυτική δυσλειτουργία πιθανώς να μη θέλει να το μοιραστεί. Αν τα αισθήματα που του προκαλεί είναι έντονα είναι πιθανό να φοβάται πλέον και τη σ3ξουαλική οικειότητα.
-Προηγούμενη σ3ξουαλική κακοποίηση. Άτομα που έχουν βιώσει οποιαδήποτε μορφή σ3ξουαλικής κακοποίησης είναι φυσικό να έχουν επηρεαστεί ως προς το πως βλέπουν τη σ3ξουαλική επαφή αλλά και το πως λειτουργούν σεξουαλικά. Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως καθένας που βίωσε σεξουαλική κακοποίηση θα αναπτύξει γενοφοβία, αλλά είναι πιθανό να του γεννηθούν φόβοι προς την οικειότητα. Άτομα που έχουν υποστεί βιασμό, ενδεχομένως να αναπτύξουν πιο έντονα φοβία προς το σ3ξ.
-Φόβος σ3ξουαλικής απόδοσης. Η νευρικότητα κάποιων ανθρώπων για το αν θα αποδώσουν κατά τη σεξουαλική πράξη, είναι ένας παράγοντας που οδηγεί σε έντονη δυσφορία και ή εν τέλει στην αποφυγή της σεξουαλικής πράξης υπό το φόβο της γελοιοποίησης ή της κακής απόδοσης.
-Σωματική ντροπή ή δυσμορφία. Ακόμη και η ντροπή που μπορεί να νιώθει κάποιος για το σώμα του είτε υπάρχει κάποια δυσμορφία, είτε όχι, μπορεί να του δημιουργήσει τέτοιο άγχος ώστε να αποφεύγουν ή ακόμη και να μην προχωρούν στη σεξουαλική επαφή.
Η θεραπεία για τη γενοφοβία έγκειται στα αίτια της. Εφόσον διαπιστωθεί φυσική αιτία, αντιμετωπίζεται ανάλογα με τη φύση του, ενώ αν αφεθεί χωρίς κάποια θεραπεία τότε ο φόβος και η αποφυγή της σεξουαλικής επαφής είναι βέβαιες.
Φυσικά και επειδή μιλάμε για φοβίες η ψυχοθεραπεία είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση με πιο ευεργετική τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και τη θεραπεία της έκθεσης.
Το ό,τι μπορεί κάποια από αυτά τα συμπτώματα να τα παρουσιάσεις κάποια στιγμή στη ζωή σου δε σημαίνει πως αναπτύσσεις γενοφοβία και άρα πρέπει να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια. Ιατρική βοήθεια θα αναζητήσεις αν και όταν καταλάβεις πως έχεις φοβία και όχι φόβο. Η φοβία άλλωστε θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική σου ζωή και στη ζωή σου γενικότερα και χρήζουν αντιμετώπισης.
Η γενοφοβία λοιπόν ή αλλιώς ο φόβος ή το άγχος προς τη σ3ξουαλική πράξη δεν είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται. Φυσικά μόνος σου δεν μπορείς να θεραπευτείς ακόμη και αν αναγνωρίσεις το πρόβλημα. Είναι θεραπεύσιμη όμως κατάσταση και δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται κάποιος που το βιώνει.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη