Είχες ποτέ ερωτικές σκέψεις οι οποίες παρέκκλιναν σε σχέση με το φύλο από τις συνηθισμένες -για σένα- σκηνές που σε ανάβουν; Ξέρεις δεν είναι κακό και δε χρειάζεται να τις κρύβεις σαν να έχεις κάποιο πρόβλημα. Η θεωρία της κλισέ παγιωμένης σεξουαλικότητας είναι πλέον ξεπερασμένη. Αυτό που απαιτεί το σήμερα και το μέλλον, σαν επανάσταση για να εξελιχτούμε ως κοινωνία, είναι το να νιώθει ο καθένας ελεύθερος κι απαλλαγμένος από κοινωνικά ταμπού που τόν περιορίζουν να ζήσει όπως θέλει. Βέβαια, μια ερωτική φαντασίωση από μόνη της δεν μπορεί ούτε να χαρακτηρίσει, αλλά ούτε και να προσδιορίσει τη σεξουαλική ταυτότητα που έχεις.
Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε τι είναι η σεξουαλικότητα ή σεξουαλική ταυτότητα. Οι δύο αυτές έννοιες μπορεί να διαφέρουν λίγο στα σημεία, όμως και οι δύο αναφέρονται στο πώς ένα άτομο προσδιορίζει τον εαυτό του και πώς βιώνει τον έρωτα, σύμφωνα με αυτά που τού αρέσουν. Υπάρχει ένας ολόκληρος κατάλογος κατηγοριών για το πώς ένα άτομο μπορεί να χαρακτηριστεί ανάλογα με τα ερωτικά του θέλω. Αυτή η μεγάλη παλέτα χρωμάτων δεν υπάρχει για να διαχωρίζει τους ανθρώπους και να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσά τους, είναι εκεί για να βρίσκουν τα άτομα μια αγκαλιά από άλλα άτομα με τα ίδιες ή παρόμοιες επιθυμίες.
Η ερωτική επαφή κρύβει μια μαγεία κι όλοι πρέπει να εκφραζόμαστε μέσα από αυτή χωρίς να καταπιεζόμαστε από αναχρονιστικές αντιλήψεις που δυστυχώς κάποτε είχαν εφαρμογή. Τη σεξουαλικότητά μας δεν είναι μόνο η ίδια η επαφή που την καθορίζει, είναι ένα συνονθύλευμα του έρωτα, της σαρκικής απόλαυσης καθώς και του τρόπου με τον οποίο το άτομο νιώθει καλά με τον εαυτό του μέσα στην κοινωνία.
Αφού, ψιλό-ξεμπερδέψαμε τα περί σεξουαλικότητας ας πάρουμε ως παράδειγμα ένα άτομο που αυτοπροσδιορίζεται ως στρέιτ -δηλαδή ελκύεται σαρκικά από άτομα του αντίθετου φύλου- το οποίο έχει φαντασιώσεις με άτομα του ίδιου φύλου. Αυτή η συνθήκη από μόνη της κάνει το συγκεκριμένο άτομο γκέι; Η απάντηση είναι περίπλοκη. Η φαντασίωση από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αλλάξει την προτίμηση ενός ατόμου.
Σύμφωνα με ειδικούς ψυχολόγους που ασχολούνται με την ανθρώπινη ερωτική επιθυμία, οι ερωτικές φαντασιώσεις μας δε συνάδουν πάντα με τα σαρκικά μας θέλω. Για να μη σε πελαγώσω, σύμφωνα με αυτή την άποψη, το παράδειγμα με το στρέιτ άτομο που έχει γκέι φαντασιώσεις, εξακολουθεί να είναι στρέιτ. Οι ειδικοί στηρίζουν την άποψή τους στο γεγονός ότι πολλές φορές αυτές οι σκανδαλιστικές σκηνές, εξιτάρουν το άτομο ακριβώς επειδή δε θα τις επέλεγε στη ζωή του. Είναι σαν να σκέφτεται κάποιος ότι κάνει ελεύθερη πτώση και φουντώνει από την σκέψη αυτή, όμως στην πραγματικότητα δε θα το έκανε ποτέ αφού δεν του αρέσουν τα ύψη.
Ακόμη, μια έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Boise της Αμερικής, έδειξε ότι οι περισσότεροι φοιτητές αναζητούν υλικό που είναι «αντίθετο» της ερωτικής τους ταυτότητας. Ας πάρουμε για παράδειγμα αυτή τη φορά ένα γκέι άτομο, το οποίο για να τη βρει με τον εαυτό του επέλεξε να δει στρέιτ υλικό. Πάλι είναι η ίδια περίπτωση που σχολιάσαμε παραπάνω.
Το διαφορετικό υλικό από αυτό που έχεις συνηθίσει να βλέπεις, μια ερωτική σκηνή με έναν αμφιλεγόμενο παρτενέρ, δεν είναι καμπανάκια για να αμφισβητήσεις τη σεξουαλικότητά σου. Η σκέψη του «διαφορετικού και μη συνηθισμένου» μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον καθένα ανεξάρτητα από τη σεξουαλική του ταυτότητα. Το άτομο μπορεί να δηλώνει στρέιτ, γκέι ή γενικά queer -ένας όρος που αναφέρεται στις περισσότερες ταυτότητες- και να αγχώνεται με τη σκέψη του διαφορετικού. Μήπως τελικά, το να βουτήξεις στη σεξουαλικότητά σου δείχνει έναν φόβο; Φόβο προς το νέο και το τι μπορεί να φέρει στη ζωή σου;
Η αντίληψη του διαφορετικού σαν κάτι περιθωριοποιημένο ανήκει στο παρελθόν και εκεί να παραμείνει. Ναι, ούτε οι φαντασιώσεις, ούτε οι ταινίες που θα δεις θα επηρεάσουν τα θέλω σου, όμως αν ποτέ νιώσεις συναισθηματική ή έστω σαρκική έλξη από αυτό που είναι αντίθετο ως προς την ερωτική σου ταυτότητα γιατί να μην το δοκιμάσεις; Το σώμα σου και το πώς νιώθεις είναι οι δύο σύμβουλοι που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα όλη σου την ύπαρξη. Και να θυμάσαι, μια ταμπέλα δεν μπορεί να σε προσδιορίσει ως άτομο, αφού ως οντότητα διαφέρεις από μένα, το διπλανό σου, το γείτονα. Είσαι με λίγα λόγια μοναδικός.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου