Όλοι μας ως άνθρωποι διαθέτουμε μια μυρωδιά. Ίσως να είναι κι ένα στοιχείο που μας ξεχωρίζει μεταξύ μας. Διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορούμε, στο όνομα κάποιου που γνωρίζουμε, να κάνουμε περιγραφή ακόμη και με την αίσθηση της μυρωδιάς που έχουμε στο μυαλό μας. Σε ό,τι αφορά τη γυναικεία ανατομία τώρα, υπάρχει μια φυσιολογική κολπική οσμή. Άλλες φορές γλυκιά, άλλες πιο έντονη, κάποιες φορές όταν βρισκόμαστε κοντά ή σε φάση περιόδου θυμίζει λίγο μέταλλο και κάποιες φορές αμμωνία μετά την ερωτική επαφή. Πολύ φυσιολογικές οσμές, όλες για όλες τις γυναίκες, ενώ ποικίλουν συχνά, ανάλογα με τη διατροφή μας και τις ορμονικές μας διακυμάνσεις.

Υπάρχει, όμως, και μια συγκεκριμένη μυρωδιά, που δημιουργεί άβολα συναισθήματα, και δεν είναι άλλη από εκείνη του «ψαριού». Η μυρωδιά αυτή είναι μια ένδειξη ανεβασμένου ph, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κολπίτιδα ή λοίμωξη, αν δε δώσουμε την απαιτούμενη σημασία. Η κακή οσμή κόλπου είναι σχεδόν πάντα ένα σημάδι πως κάτι συμβαίνει και φυσικά αν επιμένει ή συνοδεύεται από πόνο, τσούξιμο ή περίεργες εκκρίσεις, θα πρέπει να επισκεφτούμε το γιατρό μας άμεσα.

Η δυσοσμία του κόλπου είναι ένα πρόβλημα που πιθανότατα όλες κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουμε. Προσωπικά, έχω ακούσει τόσα σενάρια, όπως ότι είναι δικό μας φταίξιμο, πως προκαλείται από κακή υγιεινή ή ακόμη και το αντίθετο, επειδή πλενόμαστε υπερβολικά ή δεν καθαρίζουμε τον κόλπο μας με τον σωστό τρόπο. Κανείς μας δεν ξέρει καλύτερα τι να απαντήσει στις παραπάνω φήμες, από τον προσωπικό μας γιατρό. Ας προσπαθήσουμε όμως όσο πιο απλά γίνεται, να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτή η δυσοσμία, όταν συμβαίνει.

Οι πιο κοινές αιτίες που προκαλούν δυσοσμία του κόλπου είναι:

 

1. Η βακτηριακή λοίμωξη

Η μορφή αυτής της λοίμωξης ή κολπίτιδα, όπως συνηθίζουμε να λέμε, συνοδεύεται από κολπικές εκκρίσεις, αίσθημα πόνου χαμηλά, αίσθημα καψίματος και έντονη φαγούρα. Δε μεταδίδεται με το σ3ξ, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να επιβαρυνθούν μετά από αυτό και οφείλεται στην ανισορροπία της χλωρίδας του κόλπου.

 

2. Η μόλυνση από μύκητες

Η μυκητίαση εμφανίζεται με φαγούρα, έντονη οσμή και λευκό κολπικό υγρό. Είναι μια φλεγμονή που δημιουργείται από την ανάπτυξη των μυκήτων στην περιοχή του κόλπου. Συνήθως προκαλείται από σ3ξ χωρίς προφυλακτικό, κακή υγιεινή κατά την περίοδο, διαβήτη και κακά προϊόντα υγείας. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική.

 

3. Ξεχασμένο ταμπόν

Κι όμως, έχει παρατηρηθεί το γεγονός να ξεχαστεί το ταμπόν και να μην αφαιρεθεί. Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση η οποιά μπορεί να έχει και ακραίες συνέπειες.  Δυσοσμία, πυρετός, πονοκέφαλος, εξανθήματα, εμετούς ή και διάρροιες τα συμπτώματα τα οποία χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας.

 

4. Προφυλακτικά

Ενδέχεται η μυρωδιά του κόλπου να οφείλεται σε προφυλακτικά ή και λιπαντικά, καθώς κάποιες είμαστε πιο ευαίσθητες στα συστατικά τους. Υπάρχουν γυναίκες που είναι αλλεργικές στο λατέξ των προφυλακτικών, για παράδειγμα. Αυτό, δε σημαίνει φυσικά πως δε χρησιμοποιούμε προφυλακτικό, αυτό είναι μη διαπραγματεύσιμο.

 

5. Ιδρώτας

Αν ιδρώνουμε υπερβολικά, θα πρέπει να είμαστε περισσότερο σχολαστικές με την καθαριότητα του κόλπου για να αποφεύγουμε τη δυσοσμία του. Συχνές πλύσεις με χλιαρό νερό θα βοηθήσουν και να προτιμάτε τη χρήση των βαμβακερών εσωρούχων.

 

6. ΣΜΝ

Γονόρροια, τριχομονάδες, χλαμύδια για τα οποία άμεσα, με τα πρώτα συμπτώματα ερυθρότητας, φαγούρας εκκρίσεων ή ξηρότητας, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.

Ό,τι και να είναι θα περάσει, γνωρίζοντας πώς να το αντιμετωπίσουμε.

 

1. Φροντίδα και σωστή υγιεινή. Να πλενόμαστε καθημερινά με ένα σαπούνι χωρίς έντονα αρώματα που μπορεί να αλλοιώσουν το ph μας. Δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε πολύ συχνές κολπικές πλύσεις, γιατί επίσης μπορεί να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.

2. Να επιλέγουμε σωστά εσώρουχα, κατά προτίμηση βαμβακερά, που αφήνουν το δέρμα μας να αναπνέει. Να αποφεύγουμε τα νάιλον και συνθετικά που δημιουργούν υγρασία.

3. Πρακτικά, θα συνιστούσα να πίνετε πολύ νερό καθώς βοηθάει στην εξάλειψη των βακτηρίων. Επίσης, βοηθά να αφαιρεθεί η υπερβολική ζάχαρη από τον οργανισμό η οποία είναι ένας βασικός λόγος δυσοσμίας.

4. Η κατανάλωση γιαουρτιών προστατεύει από τη δυσοσμία του κόλπου γιατί περιέχει το βακτήριο γαλακτοβάκιλλο, το οποίο συντελεί στη διατήρηση του ph του κόλπου μας.

5. Και τέλος, το πιο σημαντικό να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας για οτιδήποτε μας ενοχλεί ή νιώθουμε πως κάτι δεν πάει καλά. Αφήστε στην άκρη τις πρακτικές παλαιών χρόνων και μη δώσετε χρόνο μήπως φύγει από μόνο του. Δεν παίζουμε με την υγεία μας.

Όπως και να ‘χει, η κακή οσμή του κόλπου μπορεί να είναι ένα πρόβλημα, αλλά όχι τόσο όσο να μας κάνει να ντρεπόμαστε. Με φροντίδα, πρόληψη και σωστή αγωγή όλα θα πάνε καλά.

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου